16-06-2023

(VIDEO) Plesni spektakl u Budvi: Predstava “Plamteća voda” ispraćena gromoglasnim aplauzom

Jedna od vodećih savremenih koreografija današnjice "Plamteća voda" koju izvodi grupa umjetnika Hrvatskog narodnog kazališta "Ivan pl. Zajc" iz Rijeke, odigrana je sinoć na Jadranskom festivalu igre, na sceni između crkava.

(VIDEO) Plesni spektakl u Budvi: Predstava “Plamteća voda” ispraćena gromoglasnim aplauzom | Radio Televizija Budva

Foto: Media Biro

Ovaj savremeni balet koreografa Andonisa Foniadakisa u osnovi govori o veličanstvenosti vode, ali je Fonaidakis održao mistiku koja dopušta publici da sama prepozna priču i emocije u ovom plesnom remek djelu.



“Koreograf nam nikada nije precizno rekao šta ovo treba da predstavlja, prepustio je nama da osjetimo muziku i u mislima odlučimo šta želimo pokazati. Kolege i ja sam početak zamišljamo kao period gdje sve započinje od bakterija, malih živih bića, a onda se sve pretvara u jedno veliko ludilo, jedan veliki haos. Nakon oluje dolazi mir, zora i kraj koji unosi spokoj nakon brodoloma,” objasnila je jedna od plesačica u predstavi, Tea Rušin.



Veliki dobrinos doživljaju i emotivnosti predstave daje i sam prostor između crkava kao atraktivno mjesto za održavanje kulturnih manifestacija. Svu ljepotu pokreta talentovane baletske trupe budvanska publika je nagradila dugim, gromoglasnim aplazuom.

“Bilo je sjajno. Ovo je toliko novo iskustvo za nas, ovo djelo ne izvodimo toliko često na otvorenom. Sjajno okruženje u Budvi nam je dalo posebnu emociju. Stvarno sam uživao u reakciji publike, zadovoljstvo je bilo plesati za njih, zaista sam počastvovan,” ispričao je baletski igrač Nicola Prato.



Sjajnom reakcijom publike u Budvi oduševljeni su i ostali članovi trupe. Otkrivaju da je tajna uspjeha ove predstave što i sami igrači uživaju u izvođenju svakog pokreta i svake nove interpretacije.

Predstava je pripremama u najizazovnijim uslovima pandemije koronavirusa 2020. godine, ali i nakon tri godine igranja i velikog broja izvedbi uvijek se stvori nova energija koja uvijek korespondira sa sjajnom muzičkom podlogom, objašnjava plesač Noa Gabriel Siluvangi.


Foto: Media Biro

“Ovo je najbolji repertoar koji sam do sada plesala. Stvarno je oslobađajuće, kroz ples možemo pokazati sve svoje skrivene emocije. Na kraju svakog izvođenja osjećamo se kao da dijelimo isto tijelo. Imamo drugačije ličnosti, drugačiji ritam, ali na kraju se približimo jedni drugima i funkcionišemo kao jedan klaster,” kazala je baletna prvakinja HNK iz Rijeke, Anna Zardi.



Za sve ljubitelje plesa, ali one koji će to tek postatati, Turistička organizacija Budva je za naredni period pripremila bogat i kvalitetan program. U sklopu muzičkog ciklusa “Igra Jazz-a” nastupiće makedonska grupa “Leb i sol”, hrvatski sastav “Cubismo” i ruski saksofonista Oleg Kireyev.

Plesni program se nastavlja 21. juna baletom “Perpetum mobile” MN Dance company, dok je sam kraj festivala rezervisan za dvije velike koprodukcije Turističke organizacije opštine Budva. Spektakularnu operu “Maratonci trče počasni krug” rađenu u saradnji sa festivalom “Isidora Žebeljan publika će imati priliku da pogleda 24. juna. Kao Velika završnica prvog Jadranskog festivala igre, 27. juna će biti izvedena senzacionalna koprodukcija TO Budva i Bitef teatra, balet “Skenderbeg"