11-08-2023

(VIDEO) Počeli radovi na rekonstrukciji magistralnog puta Tivat - Jaz i izgradnji novog cjevovoda Regionalnog vodovoda

Rok izgradnje dvije godine, vrijednost radova skoro 54 miliona eura


Foto: Media Biro

Dugo najavljivana rekonstrukcija najfrekventnije primorske saobraćajnice u Crnoj Gori, magistralnog puta M-2 aerodrom Tivat - Jaz, kao i izgradnja novog cjevovoda Regionalnog vodovoda, zvanično su započeli danas.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Fan Kun, predstavnik konzorcijuma Shandong Hi-speed Cai Kun, direktor Uprave za saobraćaj, Radomir Vuksanović, direktor Regionalnog vodovoda, Borislav Ivanković, izvršni direktor Monteputa, Milan Ljiljanić, predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović…

Prisutnima se na samom početku obratio direktor Uprave za saobraćaj, Radomir Vuksanović, te istakao veliki značaj realizacije ovog projekta.

“Okupili smo se da obilježimo najveću investiciju Uprave za saobraćaj do sada. Riječ je o izgradnji bulevara od Jaza do Tivta dužine 16 kilometara. Radi se o jednom od najopterećenijih putnih pravaca u Crnoj Gori, imamo Dnevni saobraćaj od preko 30 hiljada vozila i zaista predstavlja jedno usko grlo u Crnoj Gori, naročito za vrijeme turističke sezone. Izgradnjom bulevara riješiće se mnogi infrastrukturni problemi koje smo imali u ranijem periodu. Predviđeni rok za završetak ovih radova je dvije godine, te se nadam da će izvođač skupiti snage i da sve od sebe da ispoštuje ovaj rok,” kazao je Vuksanović.



Izgradnjom bulevara predviđena je i javna rasvjeta, kao i novi cjevovod Regionalnog vodovoda koji će se naći u ležištu ovog bulevara.

“Regionalni vodovod Crnogorsko primorje uz ovu saobraćajnicu postavlja novi cjevovod što predstavlja obavezu i odgovornost za razvoj lokalnih zajednica i privredni razvoj države Crne Gore. Iako je početak realizacije ovog projekta planiran za 2025. godinu, uz podršku i razumijevanje Vlade Crne Gore aktivnosti su ubrzane. Sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo nakon izgradnje ovog dodatnog kapaciteta Regionalnog vodovoda na dionici Budva – Tivat povećati količinu vode koja bi se mogla isporučiti opštinama Tivat, Kotor i Herceg Novi sa sadašnjih 300 na nekih 750 litara u sekundi. Projektom je predviđeno da ugradnjom nove opreme i uređaja obezbijedimo da kvalitet naše vode bude, kao i do sada, veoma visok,” ispričao je direktor Regionalnog vodovoda, Borislav Ivanković.



Uz kvalitetnu saradnju sa Vladom Crne Gore, nakon rasterećenja jednog od naprometnijih puteva u Crnoj Gori, postoje planovi da se nastavi sa unaprjeđnjem infrastrukture u Crnoj Gori kako bi se ostvario pun turistički potencijal koji naša zemlja ima, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu, Dritan Abazović.

“Svi putni pravci koji gravitiraju na primorju treba da imaju najmanje četiri kolovozne trake. To je izazov koji stoji pred nama, brojne generacije sanjaju takve puteve u Crnoj Gori, naravno, uz autoputeve. Vjerujem da, ukoliko budemo radili predano i fokusirali se na razvoj infrastrukture, nećemo imati problema ni kada je razvoj turizma u pitanju. Crna Gora je prestižna turistička destinacija i potpuno je neprihvatljivo da građani i turisti čekaju u kilometarskim kolonama i da prelazak manjih distanci iziskuje veliki vremenski period. Vjerujem da će ovo biti podsticaj i za sve druge projekte, da ćemo raditi na bržem planiranju ostalih saobraćajnica, da ćemo u tome imati punu podršku opština i da ćemo zajednički rješavati goruće probleme, a u saobraćaju ova dionica od Jaza do Tivta je zaista predstavljala jedan veliki gorući problem,” saopštio je Abazović.



Projekat rekonstrukcije magistralnog puta M-2 se finansira kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od skoro 54 miliona eura, a za izvođenje radova izabran je konzorcijum Shandong Foreign Economic & Technical Cooperation i Shandong Luqiao Group, čija je ponuda iznosila 53.915.261,77 eura, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Predstavnik konzorcijuma Shandong Hi-speed Cai Kun zahvalio se Vladi Crne Gore, ali i svim prisutnima koji su povjerenje u realizaciji ovog značajnog projekta dali Shandong Lugiao Grupi.

“Kao jedna od 500 najboljih kompanija na svijetu Shandong Hi-speed grupa je uvijek bila posvećena sveobuhvatnim infrastrukturnim projektima i društvenim projektima širom svijeta sa visokim osjećajem društvene odgovornosti. Posljednjih godina realizovali smo desetine projekata od međunarodnog značaja u Srbiji, Bosni i Hercegovini i drugim zemljama svijeta. Crna Gora je lijepa i prijateljska zemlja, unaprjeđenje njene infrastrukture doprinosi više mogućnosti za razvoj zemlje i ekonomije. Shandong Hi-speed je spremna da radi sa Vladom Crne Gore na produbljivanju međusobnog razumijevanja kroz blisku saradnju i u drugim oblastima,” kazao je Cai Kun.



Da će ovakva tehnološka podrška kineske kompanije pomoći kvalitetnoj realizaciji projekta, te da će posvjedočiti snazi Kine i njenom prijateljstvu sa Crnom Gorom saglasan je i ambasador NR Kine, Nj.E. Fan Kun.

“U Kini postoji jedna izreka: Ako želite da se obogatite, prvo izgradite puteve. Ovo znači da je izgradnja infrastrukture ključni faktor u unaprjeđenju društvenog i ekonomskog razvoja. Rekonstrukcija magistralnog puta M-2 pomoći će svima da lakše putuju do važnih turističkih centara Tivta, Kotora i Budve, a u velikoj mjeri će promovisati razvoj same turističke privrede i omogućiti većem broju turista da uživaju u veličanstvenim pejzažima Crne Gore. Kina ima iskustvo i snagu u izgradnji infrastrukture svjetske klase, uvijek se pridržamo principa opsežnih konsultacija, zajedničkog doprinosa i zajedničke koristi, i sarađujemo sa drugim zemljama u izgradnji infrastrukture uvijek na osnovama jednakosti i obostrane koristi. Vjerujem da će rezultati rekonstrukcije magistralnog puta M-2 biti još jedan primjer prijateljstva i praktične saradnje Kine i Crne Gore,” podvukao je ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Fan Kun.


(Media Biro)