27-09-2022

(VIDEO) Pogledajte kako je NTO obilježila Svjetski dan turizma

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore obilježila je Svjetski dan turizma koji se ove godine, pod pokroviteljstvom Svjetske turističke organizacije održava na temu „Rethinking tourism“(Promišljajmo turizam).

(VIDEO) Pogledajte kako je NTO obilježila Svjetski dan turizma | Radio Televizija Budva

Ana Tripković Marković, direktorica NTOCG/ Foto: Mediabiro

Nacionalna turisticka organizacija za ovu priliku organizuje dvodnevnu promotivnu turu za medije iz Crne Gore kako bi se upoznali sa prirodnim ljepotama sjevernog i centralnog regiona.
Novinari su danas boravili u prestižnoj Vinariji Dabović u vinskom regionu Nudo, u Nikšiću, gdje su imali priliku da pored najkvalitetnijih vina, degustiraju crnogorsku tradicionalnu kuhinju.


Video: Mediabiro

Pored obilaska vinarije i upoznavanja sa proizvodnjom autohtonih sorta vina ovog domaćinstva, oni su posjetili i kuću narodnog heroja Save Kovačevića, a sjutra će imati priliku da uživaju u prirodnim ljepotama Kolašina.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Ana Tripković Marković istakla je da je ovo dobra prilika da se podsjetimo značaja koji turizam ima u svijetu.

„Ove godine on se obilježava pod sloganom ,,Promišljamo turizam”. Suština je da poslije pandemije mnoge destinacije treba da razmisle o načinu na koji treba turizam razvijati u budućnosti. Mi u NTO smo smatrali da je to upravo dobra prilika da skrenemo pažnju na naš, centralni i sjeverni region koji ćete vidjeti u naredna dva dana i koji može mnogo toga da pruži. Smatramo da predstavlja odličnu priliku za generalni razvoj cijele države. U kontinuitetu radimo na dodatnom promovisanju sjevernog dijela Crne Gore. Uradili smo mnogo posjeta preko 600 turoperatora, posjeta novinara, istakla je Tripković Marković.


Marković/ Video: Mediabiro

Direktorica NTOCG ima jedinstvenu poruku za sve turističke poslenike.

„Svim zaposlenim u sektoru turizma Crne Gore želim da čestitam današnji dan i iskažem posebno poštovanje za sve napore koje su uložili i ulažu u cilju očuvanja ovog sektora i njegovog brzog oporavka“, poručila je Tripković Marković.

Svjetski dan turizma bila je prilika da Generalna direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Aleksandra Gardašević Slavuljica dodijeli sertifikate seoskim domaćinstvima za doprinos razvoju seoskog turizma.

"Ovo je dan koji je značajan za cijelu crnogorsku javnost, za sve nas koji smo dio globalne turističke mreže. 27. septembar se obilježava šitom svijeta, Svjetska turistička organizacija ga obilježava već 79 godina tako da je to zaista jedna impoznatna cifra i jedan dug period koji je prosto u fokusu svih nas, svih turističkih aktera. Mi smo povodom Svjetskog dana turizma odlučili da nagradimo osam seoskih domaćinstava da im dodijelimo priznanja da im dodijelimo nagrade za uspješan rad, za doprinos turističkom prometu i za postignuti kvalitet u radu, kazala je Gradašević Slavuljica.Seoska domaćinstva koja su dobila ova prestižna priznanja su „Prapratine“ iz Mojkovca,“ Kobil do“, „Veliki lug“ i „Etno House Đurđevina“ iz Kolašina, „La nostra Casa“ sa Žabljaka, „Samelova koliba“ iz Plava, „Kraljska koliba“ iz Andrijevice i „Kuća Kljajića“ iz Berana.

I crnogorski novinari oduševljeni su prvim danom promotivne ture u čast Svjetskog dana turizma.

Suzana Ćetković iz TV Vijesti kaže da je prvi put u Vinariji Dabović.

„Mogu da kažem da sam veliki ljubitelj vina i da je vino fenomenalno. Probali smo njihovu čuvenu "Žilavku” i mogu da kažem da je jako pitka. NTO CG je uspjela da nas okupi i dovede do jednog mjesta koje nije na dohvat ruke. Spuštali smo se serpentinama i vidjeli smo CG iz neke drugačije perspektive, ističe Ćetković.Predstavnik TV Nova M, Đorđe Đukić kaže da su probali priganice, lozovu rakiju.

„Ovakvi susreti su mnogo važni prije svega da se novinari upoznaju, družimo, uživamo u dobroj hrani, vinu, rakiji. Posjeta koju je organizovala NTO je sjajna stvar da mladi i stariji novinari upoznaju neke dijelove CG koje do sada nisu imali priliku da vide. Svi smo uživali u čarima ovog predjela“, poručuje Đukić.Predstavnica vinarije Dabović, Andrijana Dabović, kaže da joj je izuzetna čast što su oni izabrani kao domačini za proslavu Svjetskog dana turizma.

"Ovo je malo, ali prelijepo selo na granici sa Hercegovinom, koje je do početka rada vinarije bilo zapostavljeno, mada ima velike potencijale, kako turističke, tako i kulturno istorijske. Danas se nalazimo u najmanjem vinskom regionu u Evropi. Četiristotine puta smo manji od najmanjeg francuskog vinskog regiona. Ponosni smo što smo nikšićki kraj uspjeli da vratimo na vinsku mapu Evrope. Sa našim vinima osvojili smo mnoga prestižna priznanja širom Evrope, od Francuske, Češke i država regiona. Prepoznati smo po "Žilavci”. Jedina smo vinarija u Crnoj Gori koja proizvodi tu vrstu vina iz razloga što sorta vinove loze žilavka, zato što ona zahtjeva izuzetno krševito, osunčano zemljište. dodaju korijeni ljekovitih biljaka. Nadam se da ćete danas sa nama uživati i da ćemo na najbolji način proslaviti ovaj dan, poručuje Dabović.Podsjećamo, Svjetski dan turizma širom svijeta obilježava se 27. septembra, od 1980. godine, na dan kada je prihvaćen Statut Svjetske turističke organizacije i jedinstvena je prilika da se podigne svijest o stvarnom i potencijalnom doprinosu turizma održivom razvoju.

Ove godine zemlja domaćin je Indonezija. Generalni sekretar Svjetske turističke organizacije pri Ujedinjenim nacijama Zurab Pololikashvili u svojoj poruci poručio je turističkim poslenicima širom svijeta da je potencijal turizma ogroman, te da svi zajedno imaju odgovornost da se on u potpunosti realizuje.

„Na Svjetski dan turizma 2022. UNWTO poziva sve, od turističkih radnika do samih turista, takođe mala preduzeća, velike korporacije i vlade da razmisle i preispitaju šta radimo i kako to radimo”, istakao je Pololikashvili.