23-03-2021

(VIDEO) Postignut dogovor o rješavanju problema raspuštene stoke

Nakon sastanka koji je održan danas u prostorijama Opštine Budva poručeno je da se nazire rješenje dugogodišnjeg problema sa raspuštenom stokom na području Paštrovića, ali i na drugim lokalitetima od Kufina do Lastve. Predsjednik Marko Carević i direktorka Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković očekuju da će rezultati konačno biti vidljivi, dok Darko Čelebić, vršilac dužnosti (v.d.) načelnika budvanske Komunalne inspekcije i policije, najavljuje da će se za životinje napraviti neka vrsta karantina.


Carević i Daković nakon sastanka

Carević je kazao da je dogovor o rješenju velikog problema koji ugrožava bezbjednost građana konačno postignut.

“Sada smo do detalja isplanirali sve, jer je ovo zaista neprimjereno, kako za ruralno područje, tako i za grad Budvu i područje Paštrovića gdje su svakodnevno ugroženi životi mještana. Narušavanje imidža metropole turizma je nešto što je zaista nedopustivo. Mi imamo jasan plan”, naglasio je predsjednik Opštine.



On se nada da će sve nadležne institucije biti ekspeditivne, te da će se ići ka trajnom oduzimanju životinja.

“Očito je da ljudi ne shvataju da moraju da o stoci brinu u skladu sa zakonom”, rekao je predsjednik Opštine.

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Vesna Daković rekla je da je saradnja sa lokalnom samoupravom bila uspostavljana i ranije, ali da se čini da su sada konačno blizu trajne solucije.

“To je problem koji se mora uvijek zajednički rješavati, nadležni su veterinarska inspekcija i Uprave za bezbjednost hrane, ali je važna i jaka podrška lokalne uprave. Čini mi se da ovdje imamo tu saradnju i čini se da ćemo taj problem riješiti”, istakla je Daković.



Naglasila je da su i ranije upozoravali nesavjesne pojedince da će sve životinje koje se ne drže u skladu sa važećim zakonima biti oduzete.

Način na koji će se riješiti problem precizirao je Darko Čelebić v.d. načelnik Komunalne inspekcije i policije.

“Stvorićemo jedan karantin, odnosno ograđeno područje na kojem će te životinje boraviti i preduzimaćemo određene mjere kako bi se svemu ovome stalno na kraj. Mi smo danas samo napravili generalni nacrt. U daljoj perspektivi stvorićemo uslove da se sve to završi", rekao je on.



Darko Čelebić

Problem sa raspuštenom stokom u posljednje vrijeme goruća je tema koja puni novinske stupce. Prizori goveda koja hodaju magistralom postali su učestali naročito u Paštrovićima, što je izazvalo revolt kod lokalnog stanovništva.

Mještani su, nedavno, napravili blokadu na Svetom Stefanu i tom prilikom iznijeli pritužbe na račun vlasnika stoke i pozvali da se u rješavanje problema uključi i država.

Zbog problema sa stokom mještani blokirali Sveti Stefan

"Ovo se neće završiti dok neko ne nastrada. Stoka ugrožava bezbijednost saobraćaja i mještana", saopšteno je našem portalu iz MZ Sveti Stefan prošle sedmice.


Autor: M.S.
FOTO/VIDEO: portal RTV Budva