14-03-2022

(VIDEO) Radović podnio ostavku: Opština ne funkcioniše ni u jednom segmentu

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović danas je zvanično podnio ostavku na funkciju šefa lokalnog parlamenta. Kako je kazao, ostavku je potpisao uprkos ogromnom ličnom trudu i zalaganju da lokalna vlast u Budvi bude konstituisana na bazi prethodno postignutog koalicionog sporazuma.


Foto: portal RTV Budva/D.B.

"Nažalost, nisam vjerovao da ćemo prije godinu i po, dvije, doći u ovu poziciju i nadao sam se da ćemo postići razumijevanje sa gospodinom Carevićem. To nije urodilo plodom. Uradili smo sve, kao politička grupacija i ja lično, da do svih kompromisa i dogovora dođe. I prije nekoliko dana imali smo sastanak, gdje smo, pored svega što je rečeno u prethodnom periodu, ipak sjeli za isti sto da se odradi turistička sezona, da pokušamo da uspostavimo povjerenje, od kojeg danas ne postoji niti jedan promil", izjavio je on.



Radović je podsjetio da je na sastanku održanom u petak predložio da obojica podnesu ostavke, te da je kazao da je spreman da se prvi povuče sa funkcije. Izrazio je žaljenje što je, kako smatra, Carević iznad turističke sezone, budžeta Opštine i plana investicija stavio svoju fotelju.


Tekst ostavke

"Ja sam taj dan obećao da ću podnijeti ostavku ako se dogovor ne napravi do današnjeg dana. Ostavku sam upravo proslijedio, tako da to je moj lični čin i želim da kažem da mi fotelja nije bitna. Ovo je drugi put da nudim svoju funkciju. To sam uradio i prije onog šatora, kako bi opstala vlast. Definitivno je da je gospodin Carević stavio svoju fotelju iznad svih nas, pa i po cijenu da bude predsjednik Opštine zajedno sa prinudnom upravom. Trebali smo dogovoriti i promijeniti plan investicija u određenim stvarima i potpisati koalicioni sporazum do septembra mjeseca. To je bilo neprihvatljivo gospodinu Careviću i danas smo tu gdje jesmo. Period pred nama je prinudna uprava. Eventualno, ako Carević podnese ostavku, mogli bi sjesti za sto, ali u to čisto sumnjam, jer je odbio predlog koji smo dali prije nekoliko dana", rekao je Radović.

Pojasnio je da bi ostavku trebalo da konstatuje Skupština, a u roku od 30 dana da se izabere novi predsjednik lokalnog parlamenta, uz napomenu da zakon nije decidan do kraja.

"U svakom slučaju, prinudna uprava će doći i uraditi posao koji je do nje, ako, naravno, gospodin Carević ne odluči da se odlijepi od fotelje koju je uzurpirao sa 100% vlasti. Demokratska Crna Gora je prije godinu i po dana maltene izbačena iz vlasti. Nismo učestvovali ni u izradi budžeta, ni u planu investicija, ni komunalnog opremanja."



"Ovo što sam danas uradio je minimum što se mogao uraditi. Sve što nas čeka je apsolutno nenormalno i s pravom su građani nezadovoljni i ljuti. Definitivno, sistem Opštine Budva ne funkcioniše ni u jednom segmentu", ocijenio je Radović.

Krapović: Spuštamo zavjesu na mučan mandat u Budvi, nema više pregovora

Poslanik Demokrata Dragan Krapović kazao je da je Radovićeva ostavka lični čin njihovog najvećeg političkog funkcionera u Opštini Budva. Rekao je da cijeni taj čin i zahvalio se Radoviću u svoje i u ime odbornika i članova Izvršnog odbora u Budvi.

"Ovaj mandat je u nekim segmentima bio mučan, a Radović je primio veliki broj udaraca za sve nas. Većina tih udaraca je, čini mi se, bila ispod pojasa. Ali, u svakom slučaju, on je to iznio na način na koji svi u Budvi možemo da budemo ponosni", kazao je Krapović.



Prema njegovim riječima, Demokrate su cijelo vrijeme od 30. avgusta 2020. godine nastojale da se u Budvi formira vlast koja će donijeti promjenu načina razmišljanja i upravljanja u ovom gradu. Kako je ocijenio, do toga nije došlo zbog toga što predsjednik Carević i članovi Demokratskog fronta u Budvi nisu pokazali volju da sarađuju.

Krapović je ocijenio da je u prethodnom periodu sprovedeno protjerivanje funkcionera Demokrata iz rada i odlučivanja u Opštini Budva.

"Nemamo nijednog izabranog potpredjednika Opštine, nijednog funkcionera da nije u v.d. stanju, krše se propisi i procedure na svakom koraku, zloupotrebljava se član 59. od strane predsjednika Opštine. Sve nas je to dovelo do današnjeg momenta, kada simboličnim činom kolege Radovića spuštamo zavjesu na ovaj mučan mandat u Budvi", dodao je on.



Sve je, naglasio je, pitanje rokova, i kazao da će se u Budvi desiti prinudna uprava koja će zamijeniti Skupštinu opštine. To, ocijenio je on, nije katastrofa.

Poslanik Demokrata je kazao da u tom političkom subjektu smatraju da je neophodno obezbijediti nove izbore, te da je predsjednik države nakon uvođenja prinudne uprave u obavezi da raspiše izbore.

"Više neće biti nikakvih pregovora, dogovora i razgovora. Sve se zna, mnogo puta smo do sada pokušali i tražili način da budemo dio rješenja. Da, jednstavno, građane relaksiramo ličnih ambicija i političkih prepucavanja i da dobijemo funkcionalnu vlast. Ja se nadam da će na izborima koji će se desiti ubrzo Budva dobiti funkcionalnu vlast", zaključio je Krapović.

U Odluci Vlade Crne Gore o upozorenju Skupštini opštine Budva, koja je objavljena u Službenom listu 11. marta, naznačeno je da su odbornici u obavezi da održe sjednicu u roku od 10 dana, odnosno do 21. u ovom mjesecu.


Odluka o upozorenju

Ukoliko do toga ne dođe, slijedi uvođenje prinudne uprave.



D.B./M.S.