29-12-2023

(VIDEO) SO Budva usvojila budžet za 2024. godinu, programe investicionih aktivnosti i uređenja prostora

Na jedanaestoj sjednici SO Budva koja je sa pauzama trajala preko 10 sati usvojen je budžet za 2024. godinu, programi investicionih aktivnosti i uređenja prostora i još pet tačaka dnevnog reda.


Printscreen: YouTube/RTV Budva

Odbornici su pri kraju zasijedanja raspravljali o Predlogu inicijative za unapređenje zdravstvene zaštite na području Petrovca, kao i Predlogu Odluke o davanju saglasnosti („Mediteran express" doo).

Rasprava o 12. i 13. tački dnevnog reda

Predsjednik Jovanović je predložio da odbornici u nastavku razmatraju 12. i 13. tačku dnevnog reda, te da se rasprava o tačkama 8, 9, 10. i 11. održi u narednom periodu.

Odbornici Krsto Radović (Demokrate), Ivan Ivanović (URA) i Milan Tičić (DPS) zatražili su da se ipak raspravlja i o 8, 9, 10. i 11. tački dnevnog reda.

Marijana Božović ("Budva na prvom mjestu") kazala je da je potrebnije u ovom trenutku raspravljati o zdravstvenoj zaštiti u Petrovcu, nego o tačkama čije odlaganje predložio predsjednik Skupštine.

Odbornici su u nastavku raspravljali o Predlogu inicijative za unapređenje zdravstvene zaštite na području Petrovca.

U ime predlagača govorila je odbornica Mirjana Gregović ("Budva na prvom mjestu"), istakavši da je inicjativa nastala kao rezultat postojanja dugogodišnjeg problema u organizaciji zdravstvene zaštite u zdravstvenoj stanici Petrovac. Taj problem, kako je ukazala, treba rješavati u okviru zakonske regulative.

Gregović: U Petrovcu trenutno imamo jednog ljekara, to nije dovoljno

"Prema sadašnjem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Petrovcu kao mjestu koje ima oko 1,5 hiljada stanovnika pripada jedan izabrani ljekar. Kada govorimo o tom broju, on se zapravo odnosi na broj zdravstvenih knjićžica. Po broju stanovnika mi tu kvotu ne ispunajvamo, ali imamo jednog ljekara koji radi u jednoj smjeni. Međutim, to nije dovoljno zbog toga što u Petrovcu imamo jednog ljekara koji radi prijepodne i dopunski četiri sata. Noću i vikendima za hitne slučajeve nadležna je Hitna pomoć u Budvi koja je udaljena od Petrovca 18, a od Buljarice 20 kilometara. Ono što je potrebno Petrovcu i gdje treba da tražimo izmjenu i dopunu Zakona - minimum dva ljekara koja će raditi u dvije smjene svakim radnim danom, laboratorija u jednoj smjeni svakim radnim danom i podstanica Hitne medicinske pomoći koja će raditi 24 sata , sedam dana u nedjelji. I sve to tokom cijele godine, jer je to u 21. vijeku civilizacijiski minimum", kazala je Gregović.

Predstavnici svih odborničkih klubova u budvanskom parlamentu iskazali su podršku predloženoj inicijativi.

Za riječ se javio i predsjednik SO Budva Nikola Jovanović koji je poručio da je inicijativa za poboljšanje zdravstvene zaštite u Petrovcu nužna potreba upravo kao i bolnica u Budvi.

On je istakao da tom inicijativom treba da se bavi državni parlament i Vlada Crne Gore.

Inicijativa je usvojena jednoglasno, glasovima 29 odbornika.

Posljednja tačka dnevnog reda bio je Predlog Odluke o davanju saglasnosti ("Mediteran express").

Za je glasalo 17, protiv 12, a uzdržanih odbornika nije bilo, te je Skupština većinom glasova usvojila i ovu odluku.

Time je prekinuta 11. sjednica SO Budva, a predsjednik Jovanović kazao je da će o nastavku odbornici biti obaviješteni.

Peta, šesta i sedma tačka dnevnog reda

Odbornici su u nastavku raspravljali o Predlogu Odluke o izgradnji lokalnih objekata od opšteg interesa na teritoriji opštine Budva i Predlogu Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o postavljanju odnosno građenju i uklanjanju pomoćnih objekata na teritoriji opštine Budva. Vodila se jedinstvena rasprava o te dvije tačke, a odlučivalo pojedinačno.

Za Predlog Odluke o izgradnji lokalnih objekata od opšteg interesa glasao je 31 odbornik, i ta tačka dnevnog reda usvojena je jednoglasno, kao i predlog koji se odnosio na građenje i uklanjanje pomoćnih objekata.

Na dnevni red je potom došao Predlog Odluke o podizanju spomen obilježja davanjem naziva javnoj ustanovi „JU Narodna biblioteka Miroslav Luketić - Budva".

U uvodnom obrazloženju Vesna Gigović iz Sekretarijata za društvene djelatnosti.

"Ja bih htjela da podsjetim odbornike da je predlogu ove odluke prethodila procedura koja je u skladu sa Zakonom o spomen obilježjima. Dobili smo saglasnost na našu inicjativu da se JU Narodna biblioteka Budve promijeni u JU Narodna biblioteka Miroslav Luketić Budva. Dobili smo najprije saglasnost Vlade, a potom i saglasnost Ministarstva kulture i medija za podizanje spomen obilježja. Pribavljene su sve saglasnosti i na osnovu navedenog predlažemo Skupštini opštine da donese odluku", istakla je Gigović.

Amandman odbornice Marijane Božović usvojen je jednoglasno sa 30 glasova za, a predlog gore navedene odluke takođe je usvojen jednoglasno, te će se Narodna biblioteka ubuduće zvati po znamenitom Budvaninu Miroslavu Luketiću.

Glasanje o budžetu i programima investicija i uređenja prostora

Glasanje o budžetu uslijedilo je nakon što su održane zajedničke sjednice Odbora za statut i propise, Odbora za finansije i Odbora za planiranje i uređenje prostor. Većinom glasova odbornika usvojen je budžet za 2024. godinu. Za je glasalo 22 odbornika, protiv osam, a jedan odbornik bio je uzdržan.

Uslijedila je i diskusija o predlozima programa investiconih aktivnosti i uređenja prostora za 2024, koji su takođe usvojeni većinom glasova odbornika.

Za Predlog Programa investicionih aktivnosti su glasala 23 odbornika, nije bilo protiv i pet je bilo uzdržanih.

Za Predlog Programa uređenja prostora je glasalo 25, nije bilo protiv, a šest odbornika je bilo uzdržano.

Rasprava o programima investicija i uređenja prostora

Po usvajanju budžeta, objedinjen je pretres o predlozima programa investicionih aktivnosti i uređenja prostora za 2024. godinu.

Popović: Programi investicija i uređenja prostora urađeni na najbolji način

Predstavnik predlagača, sekretar za investicije Opštine Budva Joko Popović u uvodnom obrazloženju istakao je da su pred odbornicima dva najbitnija akta koja se tiču rada sekretarijata kojim rukovodi.

"Mislim da su oba programa urađeni na najbolji način ove godine. Imamo uglavnom projekte za koje je izrađena dokumentacija i koji su spremni za raspisivanja javnih poziva i odabir izvođača radova. Očekujemo da ćemo do početka turističke sezone pripremiti Budvu za najbolju turističku godinu nakon 2019. Sve ide u tom smjeru ljubavi i pomirenja i meni se to baš sviđa. Jer mi je više preko glave konstantnih svađa i prepirki. Ja mislim da je svima vama Budva na prvom mjestu", poručio je sekretar Popović.

Odbornica Maja Miljanić (DPS) javila se za diskusiju u prvom krugu. Ona se osvrnula na projekte u saradnji sa mjesnim zajednicima za koje su izdvojena sredstva od 350 hiljada eura. Upitala je na koji način će se koristiti ova sredstva i po kojim kriterijumima.

Krsto Rađenović (SNP) naveo je da su za područje Pržna i Svetog Stefana opredijeljena sredstva od oko 3,5 miliona eura. On je pozdravio veća ulaganja na tom području budvanske opštine.

Odbornika URE Ivana Ivanovića interesovalo je u kojim djelovima opštine Budva će se graditi i opremati sportski tereni.

Odbronica Marijana Božović ("Budva na prvom mjestu") zahvalila je sekretaru Joku Popoviću na tome što je uvijek dostupan, ocijenivši da su programi za svaku pohvalu.

Dragana Kažanegra Stanišić (Demokrate) zahvalila je rukovodiocima u Sekretarijatu za investicije na obrazloženjima u vezi sa dijelom budžeta koji se odnosi na ulaganja.

Podsjetila je da je problem vodovodne i kanalizacione mreže velik u Svetom Stefanu i Pržnom, te upozorila da su na čitavom području Budve investitori priključivali atmosferske vode u kanalizaciju, zbog čega dolazi do velikih problema.

Radović: Jedan sam od inicjatora izgradnje puta uz potok Slatava

Odbornik Krsto Radović (Demokrate) izrazio je zadovoljstvo konstruktivnom raspravom u parlamentu i usvajanjem amandmana odborničkog kluba kojem pripada.

On je kazao da je put uz potok Slatava na Buljarici nakon pet godina tek sada došao na dnevni red.

"Bio je jedan sekretar iz vaše političke grupacije, pa drugi i na kraju ste vi došli treći. Vidim da to vama prilično dobro ide. Sada je to došlo na dnevni red i ja ću biti srećan jer sam jedan od inicijatora tog puta. To je bio moj predlog još prije pet godina", istakao je Radović.

On se osvrnuo i na projekat bolnice u Budvi, te ocijenio da danas o tome "nema prevelike priče".

Rasprava je i dalje u toku, sekretar Popović odgovara na pitanja odbornika.

U odgovoru na pitanje odbornice Miljanić kazao je da se projekti u saradnji sa mjesnim zajednicama sprovode na osnovu zahtjeva samih mjesnih zajednica.

Na pitanje odbornika URE Ivana Ivanovića, Popović je odgovorio da će se sportsko-rekreativno igralište graditi u Markovićima, te da je u planu adaptacija i rekonstrukcija postojećih igrališta.

Poović se osvrnuo i na projekat bolnice u Budvi, istakavši da će bolnice biti.

"Sekretarijat za investicije pripremio je ulazna dokumenta, snimio situaciju terena, a sa tim je upoznata pomoćnica sekretara Danijela Marotić. Radili smo i radimo i dalje na tom projektu. Normalno je da taj projekat mora da se radi u saradnji sa državom, sa resornim ministarstvom i sa Vladom", rekao je sekretar za investicije.

U drugom krugu rasprave za riječ se javio predsjednik Kluba odbornika Demokrata, Marko Marković. On je istakao da nije vidio da je centar Budve obuhvaćen dovoljno programima.

Završetak rasprave i usvajanje budžeta

Odbornik Demokrata Marko Marković rekao je da povlači jedan amandman na budžet, kao i amandmane na Predlog Programa investicionih aktivnosti i Predlog Programa uređenja prostora.

"Radi se o amandmanima kojima smo željeli da nađemo put do formiranja preduzeća za gradski prevoz i za upravljanje Lukom Budve. Uvjeren sam da je predlog novih amandmana bolji i realniji put u ovom trenutku", kazao je Marković.

Zajedničkom sjednicom tri odbora predsjedavala je predsjednica Kluba odbornika "Budva na prvom mjestu", Marijana Božović.

"Na odborima jednoglasno su se usvojile obje tačke dnevnog reda. Nije bilo izuzetih mišljenja", istakla je Božović.

Nastavak drugog kruga rasprave o budžetu

Nakon njenog izlaganja nastavljen je drugi krug rasprave.

Odbornica Demokrata, Dragana Kažanegra Stanišića istakla je da je u dogovoru sa odbornicom Božović odlučila da povuče amandman Demokrata vezano za Dnevni centar.

"S obzirom da je on suštinski jednak i isti. A zbog toga što je naš amandman sadržao još jedan dio o zdravstvenoj zaštiti, to bi bilo komplikovanije sprovesti kroz budžet. Već su opredijeljena značajna sredstva i predviđene naknade za ljekare. Povlačimo naš amandman i podržaćemo amandman koleginice Božović", kazala je ona.

Ivan Ivanović (URA) izrazio je zadovoljstvo zbog nova dva amandmana koja se odnose na formiranje preduzeća Luke Budva i gradskog saobraćajnog preduzeća.

"Ja sam o tome pričao i u avgustu kada je bilo riječ i marini Budva i kada se prošlog puta glasalo o saglasnosti za gradski prevoz. Pričao sam da bi bilo dobro da se formira gradsko saobraćajno preduzeće. To smatram i za Luku Budva, ne ulazeći u to odakle će se obezbijediti sredstva. To će nadležne službe bolje znati odrediti. Svakako glasaćemo za, podržaćemo oba amandmana", kazao je Ivanović.

Nezavisni odbornik Mladen Kažanegra koji je član posebnog odborničkog kluba sa SNP-om zahvalio je sekretarki Sonji Kuljači što je usvojen zahtjev da se izdaci za sport uvećaju za oko 300 hiljada eura.

Odbornik SNP-a Krsto Rađenović kazao je da ima utisak da će se u Budvi oformiti nova široka koalicija.

"Kruna svega toga je otopljavanje odnosa između bivšeg i sadašnjeg predsjednika Skupštine. Vjerujte da sam i ja zbunjen, možda se i snađemo nekako. Čestitam vam i mi ćemo podržati budžet za ovu godinu", istakao je Rađenović.

On je pohvalio sekretarku za finansije Sonju Kuljaču koja je, kako je kazao, ovaj budžet radila u teškim uslovima.

Marijana Božović (Klub odbornika "Budva na prvom mjestu") zahvalila je sekretarki Kuljači i svim sekretarima koji su, kako je navela, uvažili sve sugestije.

"Glasaćemo za budžet, kao i za amandmane", poručila je Božović.

Sekretarka Sonja Kuljača odgovarala je na neke od komentara.

"Što se tiče WTE, rečeno je da se nismo obraćali državi. Obraćali smo se i ja sam lično imala sastanak sa ministrom finansija koji još uvijek nema jasan stav vezano za WTE. Trebalo bi da znate da u državi postoji odluka o zaduživanju koja može da se mijenja više puta u toku godine. Tako da, ukoliko dođe do potrebe o zaduživanju i garancijama države za WTE, naravno da će nam izaći u susret", navela je, pored ostalog, Kuljača.

Glasanje o amandmanima

Predsjednik SO Budva, Nikola Jovanović potom je stavio na glasanje amandman odbornice Marijane Božović koji se odnosi na Dnevni centar "Biseri". Amandman je jednoglasno prihvatila taj amandman.

Amandman odbornice Bojane Pićan ("Budva na prvom mjestu") je takođe jednoglasno prihvaćen, kao i dva amandmana Marka Markovića (Demokrate).

Odbornici su se zatim izjasnili o Predlogu budžeta za 2024. godinu, koji je usvojen većinom glasova.

RANIJE DANAS - nastavak prvog kruga i drugi krug rasprave o budžetu

Nakon pauze nešto poslije 15h nastavljena je 11. sjednica SO Budva na kojoj odbornici lokalnog parlamenta raspravljaju o Predlogu budžeta za narednu godinu. Sjednici prisustvuju 32 od 33 odbornika.

Predsjednik Kluba odbornika SDP-a Jovo Perović istakao je da Predlog budžeta nema jasnu viziju za razvoj grada, te da taj odbornički klub neće podržati predlog.

Odbornica Demokrata, Dragana Kažanegra Stanišić kazala je da se u narednu godinu prenosi 16,5 miliona eura, te da to, prema njenom mišljenju, ne ide u prilog konstataciji da se Opštinom stabilno upravlja.

Ona je takođe istakla da postoji problem upravljanja ljudskim resursima u opštinskom aparatu.

"Mislim da se to reflektuje na budžet svake opštine, pa i naše. S obzirom da smo u fazi pristupanja EU, mislim da je benefit te situacije što imamo pristup raznim fondovima. Mene konkretno interesuje koliko Opština Budva u svom programu rada ima percepciju o tome koliko je važno napraviti tim ljudi koji će pisati projekte. Zašto se ne bi dodatno osposobio tim ljudi koji bi se samo tom tematikom bavio?", upitala je Kažanegra Stanišić.

Ona je istakla da su Demokrate sugerisale da se izdvoje sredstva za punjače za električne automobile, te da treba ojačati Kancelariju za evropske integracije Opštine Budva kako bi se na taj način doprinijelo boljem prikazu opštinskih finansija i budžeta.

Odbornica Demokrata je podsjetila da su znatno povećani izdaci z sport, istakavši da je to opravdana, ali je sugerisalo da treba da postoje uputi u budžetu kako se raspoređuje taj novac.

Za diskusiju se potom javila Ivana Lazović (DPS):

"Svima nama je zapala za oko ova cifra od 16,5 miliona eura koje prebacujemo iz naredne godine. Nadovezala bih se na diskusiju kolege Samardžića koji je rekao da je Ministarstvo finansija vrlo brzo dostavilo mišljenje Opštini Budva. Pozitivno mišljenje Ministarstva znači samo to da je usaglašena prihodna i rashodna strana, a ne znači da je budžet suštinski pozitivan za razvoj grada, niti svrsishodan za građane Budve", ocijenila je Lazović.

Ona je ocijenila da Opština Budva u 2023. nije radila u punom kapacitetu, te upitala na koji način ćemo predloženi budžet realizovati u narednoj godini.

Saša Samardžić (DPS) kazao je da je od dosta sugrađana čuo da je dosta spomenika antifašističke borbe u Paštorvićima i Grblju u lošem stanju, te upitao da li je u tom dijelu opredijeljen dio sredstava za sanaciju.

"Postoji ogroman broj spomenika koje moramo da čuvamo i ostavimo budućim generacijama u prikladnom stanju. Bojim se da smo to malo zanemarili", istakao je Samardžić.

Odžić: Budžetski deficit najveći u istoriji Budve

Petar Odžić (SDP) iskazao je čuđenje što kolegama koji su čitali budžet nije zapala za oko cifra od preko 17 miliona budžetskog deficita. On je kazao da je deficit najveći u istoriji Budve.

"Budžetski deficit nastaje kad u narednoj godini planirate da potrošite mnogo veća sredstva od onoga što prihodujete. Nama je potrošnja veća od prihoda. Mi u narednoj godini planiramo da potrošimo 59,8 miliona, a ukupni izvorni prihodi su 42,8 miliona. E sad, tu razliku vi ćete pokriti prenesenim sredstvima i kreditnim zaduženjem. Ne vidim logiku, pa i ako je to mala cifra, da se Opština u isto vrijeme zadužuje ako ima prenesenih 16,5 miliona iz ove godine u sljedeću", istakao je Odžić.

On je ukazao na rekordnu potrošnju za zarade u prošloj godini i podsjetio da je za tu namjenu opredijeljeno dodatnih pola miliona eura.

"Od tekuće potrošnje imamo 30 procenata koji će se dati na bruto zarade. Niko ovdje ne smatra da se ljudi neće zapošljavati, ali od kada sam ja u Opštini zarade su se gotovo duplirale", kazao je odbornik SDP-a.

Podsjetio je i na veliki broj ugovora o djelu, koji po DRI ne treba da mijenjaju ugovore o radu. Osim toga, ocijenio je da djeluje da sve potrošačke jedinice imaju spisak želja koje moraju biti uvrštene u budžet.

Odžić je iskazao brigu zbog toga što u državnom budžetu ne postoje garancije za Opštinu Budva, te upozorio da u narednoj godini Opštini prijeti blokada.

Radović: Budžet kao fontana želja

Za riječ se potom javio odbornik Demokrata Krsto Radović podsjetio je da je javna rasprava o budžetu trajala do 25. decembra, te da su u isti dan poslati izvještaji ministru, te da nije postojao adekvatan rok za primjedbe građana.

"Imamo budžet od 60 miliona eura koji smo imali 24 časa da pregledamo i damo amandmane. Ja znam da ćete reći da naši amandamni ne mogu da prođu, ali šta smo mi mogli da učinimo. Stiče se utisak da ste ovo zbrzali da mi uopšte ne bismo uspjeli da bilo što predložimo na kvalitetan način, iako smatram da su naši amandmani fenomenalni i dobri za grad", rekao je Radović.

"Sve ovo liči na fontanu želja koja će u jednom momentu vjerovatno presušiti. Onda ćemo svi biti ljudi, i vi i mi. I na kraju ćemo svi morati da idemo na "kruške" da izbijemo nervozu. Bojim se zbog ovakvog pristua budžetu i nepoštovanja prema odbornicima i javnoj raspravi", dodao je Radović.

On je ocijenio da vladajuća većina ne želi da prihvata konstruktivne predloge opozicije, pogotovo Demokrata.

Ivan Ivanović (URA) kazao je da je čitajući Predlog budžeta primijetio nekoliko stvari.

"To su bruto lični dohotci od preko osam miliona, što je zaista nevjerovatan iznos za opštinu poput Budve. Mislim da je preveliki broj zaposlenih. Trebalo je naći socijalni program kojim bi se našlo rješenje za dio zaposlenih u lokalnoj samoupravi. Trenutni broj nikom ne ide u prilog, ima toliko hotela i drugih firmi. Ne moraju svi da rade u Opštini. Takođe, vidio sam troškove za advokatske kancelarije od 700 hiljada eura. Da li je u tom pogledu moguće da neki dio tih zastupanja pred sudovima mogu da preuzmu službenici Sekretarijata za zaštitu imovine?", upitao je Ivanović.

On je takoše upitao na šta se odnose sredstva za transfere za obrazovanje.

"Veliki novac dajemo preduzećima koja samostalno funkcionišu. To su sve preduzeća koja ubiraju prihode, imaju dovoljno svog novca i da li je moguće da moramo da ima dajemo ovoliki novac koji oni kasnije troše na plate zaposlenima za koje je pitanje da li imaju šta da rade", rekao je Ivanović.

Pićan: Budžet na rekordnom nivou, svi zajedno da rade u interesu grada

Za riječ se potom javila odbornica ZBCG Bojana Pićan koje je istakla da se slaže sa tim da se budžet ne treba razmatrati na hitnim sjednicama, ali da je bilo dovoljno vremena da se odbornici upoznaju sa predlogom.

"Ja sam juče do kasno čitala budžet, ujutru smo imali odbor i nastavila sam svoj radni dan. Budva ima i dvije poslanice na nacionalnom nivou. Uz mene je u i Nađa Laković iz PES-a. Radićemo na tome da radimo na dobrobiti ovog grada. Mi smo u zakonskom roku predložili opštinski budžet koji će značiti jedan novi početak za naš grad. Posvetili smo se detaljnom analiziranju i planiranju, kako bismo postigli naše ciljeve. Glavna svrha ovog budžeta je da obezbijedi stabilnost. On je na rekordnom nivou, dominantno se bazira na sopstvenim prihodima", istakla je Pićan.

Istakla ja da je potrebno da svi rade zajedno u interesu grada i da politiku razdora treba ostaviti iza sebe.

Ona se složila sa odbornicom Demokrata, Draganom Kažanegrom Stanišić u njenoj ocjeni da je potrebno da Opština Budva ima organizovan tim za pisanje projekata.

"Dragi građani, ljudska potreba je da ostavi trag za sobom. Nadamo se na će naš Klub odbronika ostaviti trag sa kojim ćete se ponositi", poručila je Pićan.

Merin Smailagić (GI 21. maj) istakao je da su odbornici kasno dobili materijal za 11. sjednicu.

"To je veoma obiman i važan materijal. Nismo mogli apsolutno da se upoznamo sa njim, da bismo diskutovali onako kako treba da diskutujemo. Naravno, ostali smo da učestvujemo jer su ove tačke važne za grad i to je naša obaveza. Što se tiče izmjena pravilnika, slažem se da jasnije treba definisati razloge za sazianje hitne sjednice", istakao je Smailagić.

Predsjednik Kluba odbornika Demokrata, Marko Marković rekao je da se slaže za primjedbama odbornika Odžića, istakavši da su njegove kritike osnovane.

"Ovdje su na dnevnom redu razne teme koje podrazumijevaju znanje iz raznih branši. Da smo imali više vremena, mogli bismo da se konsultujemo sa nekim koje bolji u ovoj materiji. Ako imamo stručnu službu koja priprema bužet i zna rokove, zbog čega to nije početo na vrijeme nego se sada dodatno opterećuje Skupština? Mi smo u Klubu imali veliki problem da se posvetimo i probali smo da što je više moguće unaprijedimo ovaj tekst."

Istakao je da su podnijeli nekoliko amandmana.

"Oni se tiču povećanja budžeta Dnevnog centra "Biseri" i pomoći u dijelu stanarskih naknada za dodatni medicinski kadar koji nam je svakako potreban. Potrebno je stimulisati medicinski kadar da dođe u Budvu. U ovom dijelu bismo omogućili da naši građani dođu do bolje medicinske njege. Drugi dio tiče se kapitalnih ulaganja tj. njihove preraspodjele. Taj dio budžeta, ukoliko se amandman usvoji, imao bi implikacije i na Predlog Programa investicionih aktivnosti i Predlog Programa uređenja prostora za 2024. Smatrali smo da je racionalnije izdvojiti sredstva za preduzeće koje bi se bavilo gradskim prevozom. U prethodnom periodu smo dosta govorili i o Luki Budva, i večeras je šansa da ovaj dom da instrukciju izvršnoj vlasti da uđe u proces osnivanja posebnog preduzeća. To će dovesti do toga da imamo savremeni gradski prevoz i drugo preduzeće za upravljanje Lukom koje će, za razliku od kojekakvih zakupaca, omogućiti da imamo kvalitetno i domaćinsko upravljanje Lukom", rekao je Marković.

Direktorica Dnevnog centra "Biseri", Miljana Radoman javila se za riječ vezano za amandman kojim je predloženo povećanje budžeta Dnevnog centra. Zahvalila se odbornicama koje su shvatile da im je potrebno povećanje budžeta, te istakla da vjeruje da kolege svojim radom oporavdavaju svu podršku koju dobijaju od svih direktora i sekretarijata.

"Zato želim da vam se zahvalim i tu sam za dodatna pitanja i pojašnjenja", kazala je Radoman.

Rukovodilac Sektora za sport, Sekretarijata za društvene djelatnosti, Saša Dakić odgovarajući na pitanje o dodjeli sredstava sportskim klubovima podsjetio je da je odlukom administracije bivšeg predsjednika Opštine Budva, Dragana Krapovića precizno uređena pomenuta oblast.

Vesna Gigović (Sekretarijat za društvene djelatnosti) u vezi primjedbe za sredstva vezana za održavanje spomen obilježja kazala je da se u okviru budžeta za 2024. planirana sredstva za tu namjenu.

"Htjela bih samo da napomenem, za svaku intervenciju potrebna nam je saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Uprava izdaje smjernice po kojima se mi rukovodimo. Mi smo 2022. godine vršili radove na nekim spomenicima, uz saglasnost Uprave. Vršeni su radovi na redovnom održavanju spomenika i spomen grobnice u Brajićima, spomenika u Sv. Stefanu, ploče ispred ulaza u grad-hotel Sveti Stefan. Za sljedeću godinu imamo već nekoliko pribavljenih smjernica Uprave, između ostalog za spomen obilježje u Kufinu i još nekoliko spomen ploča. Apelujem na sve odbornike i građane da nas upozore na sve neophodne intervencije", kazala je Gigović.

Marko Asanović iz Sekretarijata za investicije komentarisao je dva amandmana koja su podnijeta u cilju osnivanja novih preduzeća.

"Mislim da bi stručne službe morale da rade studiju izvodljivosti i biznis plan", istakao je Asanović.

Sekretarka za finansije Opštine Budva, Sonja Kuljača govorila je u ime predlagača i odgovarala na odbornička pitanja.

Drugi krug rasprave o budžetu

Uslijedio je drugi krug rasprave.

Krsto Radović (Demokrate) ponovio je da javna rasprava nije sprovedena u skladu sa regulativom, a takođe je istakao da nisu potrebne analize isplativosti za dva nova gradska preduzeća.

"Privatniku je isplativno, a nama nije. Tu logike nigdje nema", rekao je Radović.

"Znam da nema volje da se usvoje naši amandmani. Preduzeća su apsolutno održiva i to bi rekao svaki prosječan građanin", poručio je Radović.

Ivana Lazović (DPS) kazala je da godinama u nizu niko ne spominje Budvu u državnom budžetu.

"Ako to znamo i ako imamo određene djelatnosti koje nisu konkretno djelatnosti Opštine Budva, treba raditi na tome", istakla je Lazović.

Marko Marković (Demokrate) govorio je o potrebi osnivanja dva nova preduzeća, što je predloženo amandmanima.

Marijana Božović ("Budva na prvom mjestu") rekla je da će podržati amandman vezano za Dnevni centar "Biseri", koji je i sama predložila, uz još jednu odbornicu.

Petar Odžić (SDP) kazao je da se potvrđuje teza da odbornici moraju imati predlog budžeta u rukama deset dana ranije, kako bi se na pravi način mogli uobličiti amandmani.

Predsjednik SO Budva kazao je se amandmani mogu podnijeti do kraja rasprave o budžetu.

Odbornik Krsto Radović pozvao je predstavnike izvršne vlasti da zajednički naprave amandmane vezano za dva nova gradska preduzeća u pauzi skupštinskog zasijedanja.

Predsjednik Jovanović dao je pauzu do 18h.


Početak današnje sjednice - o programu rada Skupštine za 2024. i rasprava o budžetu

Jedanaesta sjednica SO Budva, sazvana po hitnom postupku, počela je sa preko sat zakašnjenja zbog zasijedanja Odbora za finansije.

Na početku sjednice konstatovano je formiranje novog Kluba odbornika SNP i nezavisnog odbornika Mladena Kažanegre. Nakon prozivke usvojen je dnevni red sa 13 tačaka.

Saša Samardžić (DPS) je na startu, u proceduralnom obraćanju, istakao da je današnje zasijedanje neosnovano jer je materijal sjednice koji je preobiman kasnio.

„Neosnovano je zasijedanje sjednice, obiman je materijal, koji nismo mogli detaljno da pročitamo, a 10. sjednica nije ni završena. Budžet je ključni krovni dokument, smatram da se ne možemo puko držati jezičkog tumačenja neke norme. Moramo voditi računa o kvalitetu rada, ministar je dao mišljenje 26. decembra a koje nam je stiglo danas. Smatram da niko odgovorno ne može da diskutuje i donosi odluke ako nije upoznat sa materijalima koji se dobijaju dva dana prije“, kazao je Samardžić.

Nikola Jovanović, predsjednik SO Budva, odgovorio je da poslednjih godina mišljenje ministarstva stiže pred samu sjednicu, kada se završi javna rasprava i dostavi predlog akta, te da je to praksa već nekoliko godina i da u tome ne vidi ništa čudno.

U dijelu diskusije o programu rada Skupštine za 2024. godinu odbornica Demokrata Slavica Maslovar kazala je da će neodržavanje sjednica u kontinuitetu koštati građane Budve i zamolila valadjuću većinu da se uozbilji i presabere.

Krsto Radović, odbornik Demokrata takođe je negodovao zbog kašnjenja skupštinskog materijala, izražavajući zabrinutost u vezi toga ko će potpisivati sve buduće odluke.

„Vidimo da harmoničan odnos u vladajućoj većini bas i ne funkcioniše. Razumijem poteškoće, ali je nevjerovatno da je pravilo postalo da imamo hitne sjednice. Mi danas donosimo odluke koje treba neko da sprovede, to je suština cijele priče. Ovih 500 strana materijala smo trebali da pročitamo za 24 časa i napišemo amandmane, da smo svi članovi Mense to ne bismo uspjeli. Ovo ovako ne funkcioniše“, kazao je Radović.

Mirjana Gregović, odbornica DNP-a sa izborne liste „Milo Božović, Budva na prvom mjestu“ stala je u odbranu uhapšenog predsjednika Mila Božovića naglašavajući da tužilaštvo ne radi dobro svoj posao.

„Opština odlično funkcioniše, mi u svom programu nismo imali hapšenje predsjednika. Neko drugi ne radi svoj posao, jer tužilaštvo toliko dugo vremena ne može da se odluči da li je predsjednik kriv ili nije kriv“, kazala je Gregović.

Odbornica Maslovar(Demokrate) je pozvala vladajuću večinu na odgovornost.

„To je privatna borba gospodina Božovića i ja mu želim sreću, ali iz tog razloga vi ste odgovorni kao vladajuća većina što se ova opština nalazi u ovakvoj situaciji. Niste smjeli da dozvolite da opština funkcioniše na ovakav način“, navela je.

Ivan Ivanović iz GP URA je za raspuštanje skupštine i raspisivanje izbora.

„Saglasan sam sa koleginicom Maslovar da od svega što je planirano, jako se malo radilo, svi snosimo odgovornost a najviše vladajuća većina. Rješenje je raspuštanje skupštine i raspisivanje novih izbora kako bi se ovo mučenje od sedam mjeseci napokon riješilo. Odgovornost je na vama. Imate mogućnost da riješite ovu situaciju, ali pitanje je da li to želite“, kazao je Ivanovič.

Na njihove primjedbe odgovorio je Nikola Jovanović, predsjednik SO Budva.

„Tačno je da smo prethodne godine imali ambiciozan plan, međutim odgovornost na nefunkcionisanje ovog doma ne možemo da prebacimo na većinu u vlasti. Odbornički klubovi, svi kao parlament nismo pokazali dovoljno inicijative da stvari rješavamo. Tražim razumjevanje, najveći klub odbornika je odložio prethodnu sjednicu zbog konsultacija. Kada dobijemo potpredsjednicu nećemo imati poteškoća u samom funkcionisanju. Želimo da u narednoj godini uđemo sa usvojenim budžetom i izbjegnemo privremeno finansiranje, koje više ne bi trebali da dozvolimo i nema izgovora da ova akta ne usvojimo u zakonskom roku. Drago mi je što je stiglo pozitivno mišljenje ministarstva na budžet u iznosu oko 60 miliona eura. Ja sam za izbore uvijek spreman, nisam siguran da oni koji ih priželjkuju to čine sa pravom. Prije izbora želim da pozovem sve odbornike da budu odgovorni i da ovaj predlog usvojimo u zakonskom roku“, kazao je Jovanović.

Radović, Demokrate: Apsolutna vlast je apsolutna odgovornost

„Zadovoljan sam odgovorom za izbore i očekujem da će biti tako. Ne možemo da pričamo da sve funkcioniše kako treba. Od svih obećanja danas nemamo ništa. Danas usvajamo nešto što nema ko da sprovede. Svi smo mi ovdje u istom sosu, apsolutna vlast je apsolutna odgovornost. Ja predsjedniku Božoviću želim sjutra da izađe, ali vi nemate to pravo da to tolerišete i treba da donosite odluke, nije nas ništa zadesilo. Nemojte da kukamo nad gospodinom Božovićem, to što on neće da podnese ostavku to sa nama nema veze ali i imate odgovornost“, kazao je Radović.

Marijana Božović, odbornica NSD-a sa izborne liste „Milo Božović, Budva na prvom mjestu“ kazala je da je uslov za funkcionisanje vlasti da se uvažavaju predsjednikove odluke.

„Pozvala bih vas na ozbiljnost i rad. Ove priče ko je ovdje vodimo ne znam kome će donijeti poene. Predsjednik nije pravosnažno osuđeno lice. Nemam problem sa izborima i ne bojim ih se ni malo, imam problem da se ne uvažava predlog jedinog predsjednika. Uslov za funkcioisanje vlasti je da uvažavamo predsjednikovu odluku. Ja ne vidim šta ne funkcioniše, evo danas je 29. decembar i smatram da je u pitanu zloupotreba“, kazala je Božović.

Petar Odžić, odbornik SDP-a kazao je da ni građani, ni Opština ne trebali više da trpe.

„Ja bih vas zamolio gospodine Jovanoviću da svi odbornici dobiju predlog budžeta makar sedam dana ranije. Ovo nije dobro ni za predstavnike vlasti. Snašlo nas je, dajte da vidimo kako iz toga izaći. Mislim da je prošlo dovoljno vremena za razmatranje, treba utvrditi da li još uvijek postoji većina ili ne postoji. Ni građani ni opština Budva kao institucija ne treba ovo da trpi. Ne može opšina funkcionisati da se nose papiri na potpis. To traje više od šest mjeseci, dajte da se urazumimo ili da idemo na izbore“, kazao je Odžić.

Samardžić, DPS: Najpoštenije je vratiti mandat građanima

„Nije suština da imamo dovoljno novca na računu, ali dajte da ga potrošimo. Bavimo se suštinom, težimo kvalitetu. Ono što je meni problematično je što je protekla sjednica hitna takođe odložena. Imamo predsjednika u zatvoru i nemamo izabranog potpredsjednika, najpoštenije bi bilo vratiti mandat građanima da oni cijene cjelokupnu situaciju i rad vladajuće većine. Jednu tačku da usvojimo, a da bude kvalitetna je bolje nego da idemo u beskonačne nastavke sjednica“, kazao je Samardžić.

„Ne vidim razlog zašto bi predsjednik trebao da bude razriješen. Da li je moralno nekim zakulisnim radnjama birati potpredsjednika dok predsjednik nije pravosnažno osuđen, mislim da nije“, dodala je odbornica Božović.

Ivanović, GP URA: Mi u klin vladajuća večina u ploču

„Mi u klin, vladajuća većina u ploču. Pitanje je koliko je to korektno prema građanima i opštini Budva. Možete da smijenite predsjednika ili da izaberete potpredsjednika. Možda mi želimo da izaberemo potpredsjednika“, kazao je .

Marko Marković, odbornik Demokrata izrazio je sumnju u podršku odbornika unutar koalicije na vlasti.

„Jako loša je efikasnost ovog doma. Glavni predlagač akata je izvršna vlast. Samo formalno je predsjednik opštine predlagač. Vas to nije spriječavalo da uprete i radite malo bolje. Niste pokazali predsjedniku lojalnost na djelu, nisam primjetio, dakle nemate većinu više, to je više svima jasno. Hoćete li da vam pomognem da izbrojite da li imate sedamnaest odbornika u vašoj većini“, kazao je Marković.

Ne možemo da se pravimo da je sve u redu kada nije, kazao je Milan Tičić, odbornik DPS-a.

„Budva zaslužuje da se građanima vrati mandat i da idemo u nove izbore. Smatramo da čovjek nije skoro devet mjeseci na poslu, danas usvajamo budžet bez domaćina, njega nema. Pričamo o odgovornosti i ostavkama. Dajte da idemo dalje, ne možemo da pričamo da je sve u redu kad nije u redu. Kapitalni budžet za 2023. kako je realizovan i to je posljedica procesa Mila Božovića. Neprijatno je“, kazao je Tičić.

Jovanović: Najveća je odgovornost na vladajućoj većini

„Program rada skupštine za narednu godinu jeste politička tema i zato je rasprava otišla nadugačko. Za nas koji se bavimo politikom to je prirodno. Nije prvi put da se upoznavanje sa budžetom kasni, moglo je da bude i ranije saglasan sam ali ne dešava se prvi put. Jedini koji može da kandiduje potpredsjenika skupštine je predsjednik i on je to uradio. Taj predlog se nalazi na odlučivanje, a čija je odgovornost mislim najviše na odborničkoj većini koja treba taj predlog da prihvati ako podržava predsjednika opštine. Vrlo jednostavno, odgovornost je na nama i mi o tome treba da se izjasnimo, neusvajanjem preuzimamo odgovornost za dalje nefunkcionsanje“, kazao je Jovanović.

Budžet za narednu godinu projektovan na iznos od oko 60 miliona eura

Sonja Kuljača, Sekretarka sekretarijata za finansije

"Pred nama je najvažnija odluka za 2024. godinu. Žao mi je što predsjednik nije tu da zajedno obrazložimo odluku. Imali smo tri javne i jednu stručnu raspravu. Rebalansom smo preniji iz ove u narednu godinu dosta sredstava. Što se tiče države najavljuje nam se ukidanje nekih prihoda čime bi izgubili milion eura do dva. Smatram da je budžet razvojni, imamo najveći kumulativni iznos kapitalnog budžeta. Prilično je realan i po pitnju prihodne strane", navela je Kuljača.

Na predlog Odluke o budžetu Opštine Budva za 2024. godinu podnijeta su četiri amandmana, Marijane Božović, Marka Markovića i Bojane Pićan.

Nakon izlaganja podnosica amandmana predsjednik Jovanović dao je pauzu do 15h kada se nastavlja rad skupštine.

Na dnevnom redu sjednice je 13 tačaka.


DNEVNI RED:

1. Predlog Programa rada Skupštine opštine Budva za 2024. godinu;

2. Predlog Odluke o Budžetu opštine Budva za 2024. godinu;

3. Predlog Programa investicionih aktivnosti Opštine Budva za 2024. godinu;

4. Predlog Programa uređenja prostora opštine Budva za 2024. godinu;

5. Predlog Odluke o izgradnji lokalnih objekata od opšteg interesa na teritoriji opštine Budva;

6. Predlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o postavljanju odnosno građenju i uklanjanju pomoćnih objekata na teritoriji opštine Budva;

7. Predlog Odluke o podizanju spomen obilježja davanjem naziva javnoj ustanovi „JU Narodna biblioteka Miroslav Luketić - Budva";

8. Predlog Rješenja o razrješenju predsjednika i članova Savjeta Javne ustanove Muzeji i galerije Budve;

9. Predlog Rješenja o imenovanju predsjednika i članova Savjeta JU Muzeji i galerije Budve;

10. Predlog Rješenja o imenovanju člana Odbora direktora doo "Mediteranski sportski centar" Budva;

11. Predlog Rješenja o imenovanju člana Odbora direktora doo "Sportsko rekreativni centar" Budva;

12. Predlog Inicijative za unapređenje zdravstvene zaštite na području Petrovca;

13. Predlog Odluke o davanju saglasnosti („Mediteran express" doo).