10-06-2016

VIDEO Srušio se helikopter Vojske u blizini Komanskog mosta

Helikopter Vojske Crne Gore sa oznakom Gazella HN – 45M, broj 12941, srušio se danas oko 13 sati u blizini Komanskog mosta u Podgorici, za vrijeme izvođenja redovne planirane obuke u letjenju, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

VIDEO Srušio se helikopter Vojske u blizini Komanskog mosta | Radio Televizija Budva

iloti, zamjenik komandanta Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, pukovnik Namik Arifović i potpukovnik Miroljub Antanasijević, referent u referatu za letačke poslove, teže su povrijeđeni i nalaze se na Odjeljenju intenzivne njege.

“Pukovnik Arifović i potpukovnik Antanasijević teže su povrijeđeni i hospitalizovani su u Kliničkom centru Crne Gore”, navodi se u saopštenju.
Kako je Televiziji Crne Gore kazao anesteziolog Zoran Jovančević, piloti se trenutno nalaze na Odjeljenju intenzivne njege.
"Arifović ima povrede na mozgu, drugom i trećem lumbalnom pršljenu, devet polomljenih rebara s lijeve strane, izliv krvi i vazduha u plućnu duplju. Pacijent je odmah zbrinut, diše pomoću respiratora. Ipak, nema neuroloških ispada, tako da se nadam da će oporavak biti uspješan. Antanasijević je zadobio frakturu grudne kosti s krvnim podlivom, kao i prelom drugog, trećeg i četvrtog lumbalnog pršljena. On je svjestan i samostalno diše", istakao je Jovančević, uz napomenu da je nezahvalno davati u ovom trenutku bilo kakve prognoze.

Istakao je i da je cijela nadležna ekipa Kliničkog centra reagovala brzo, te da, za sada, neće biti hirurških intervencija.

Ministarstvo odbrane, kako su dodali, u saradnji sa nadležnim državnim organima, preduzima sve aktivnosti u identifikovanju uzroka pada.

“U toku je formiranje komisije za utvrđivanje uzroka udesa. Ministarstvo odbrane redovno će obavještavati javnost o novim relevatnim informacijama o udesu”, poručili su oni.

Iz policije je saopšteno da su na lice mjesta poslali više policijskih patrola, hitnu pomoć i Vatrogasnu jedinicu, čim su dobili informaciju o nesreći.
"Na lice mjesta je upućena Ekipa za uviđaje radi preduzimanja uviđajnih mjera i radnji. O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici po čijem nalogu će nadležne službe preduzeti dalje aktivnosti radi utvrđivanja činjenica u vezi sa ovim događajem", istakli su.

Očevici su Portalu RTCG saopštili da su uočili da helikopter ima problem na oko 100 metara visine, i da su imali utisak da će da bezbjedno sleti.

Helikopter je, kako su naveli, padao usporeno.

Foto: Vedran Ilić / http://www.cdm.me/