02-02-2021

(VIDEO) U budvanskim osnovnim školama zvanično nema vršnjačkog nasilja

U budvanskim osnovnim školama vršnjačkog nasilja zvanično nema, nezvanično međutim nastavnici kažu da nasilje postoji u svakoj školi, ali ne u nekoj mjeri koja bi izazvala veću zabrinutost. Svi su saglasni da je potrebno vrijeme trud i rad da bi se taj problem riješio.


Foto: Arhiva, Portal RTV Budva

"Vršnjačko nasilje je termin koji se često koristi posljednjih nekoliko godina", istakla je Sonja Radović, psiholog u Drugoj osnovnoj školi, te naglasila da u svakoj školi postoji vrsta nasilja.

Ona je objasnila da vršnjačko nasilje nije samo fizičko nasilje te da postoji emocionalno kao i seksualno nasilje.

Radović je dodala da je, po njenom mišljenju, i socijalna izolacija podoblik vršnjačkog nasilja.

U OŠ "S.M.LJubiša" zvanično prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja nema, kazala je Sanja Vojinović, nastavnica pomenute ustanove.

Prema riječima Vojinović, vršnjačko nasilje je nešto što traje i što je u kontinuitetu, nešto što se odprilike zapusti u prvom dijelu pa kulminira ostavljajući nas da ne znamo gdje je početak.

"Organizovanim djelovanjem i pažnjom u školi prema učenicima smatram da se sve i svodi na neku razumnu mjeru", istakla je Vojinović.

Nastavnica OŠ "Mirko Srzentić" u Petrovcu, Ivana Kurtović, mišljenja je da u svakoj školi ima nasilja ali i da se dosta radi na tome da ga ne bude.

"Mogu da kažem da u ovoj školskoj godini zvanično nismo imali nijedan vid nasilja u školi", kazala je Kurtović.

Ona je takođe navela da je u timu za suzbijanje i spriječavanje nasilja i vandalizma u školi, te da je direktno upoznata sa svime što se dešava u školi.

Kurtović je dalje navela da je u prethodnim godinama bilo slučajeva nasilja, doduše ne tako eksplicitnih poput ovog u Baru.

Ona je istakla da se svi nastavnici trude da suzbiju i ono za šta pretpostavljaju da može proizvesti nasilje.

Opširnije u prilogu Nenada Pavićevića:





N.D.