11-10-2023

(VIDEO) U HP tokom ljeta poveća obim posla, sezona virusa u toku

Tokom ljetnjih mjeseci u Hitnoj pomoći bio je povećan ovim posla do čak 100 pregleda dnevno, a kakva je sada situacija, kazao je Mitar Radulović, rukovodilac jedinice Hitne pomoći u emisiji Jutrom iz Budve.


Jutrom iz Budve, Foto: Printscreen

Kako je kazao Radulović, sada je situacija dosta mirnija u odnosu na ljetnju sezonu.

"Sada je dosta mirnije, mada u Hitnoj teško da može da bude baš mirno. Tokom noći je bilo pregleda, terena i ima posla svakodnevno. Imali smo jedan transport do bolnice Kotor, dok smo ostalo uspjeli da završimo u ambulanti. Kada su pregledi u pitanju, to varira svaki dan, tokom vikenda je veći obim, pogotovo jer pedijatrija radi skraćeno pa imamo veći broj djece. Sada je sezona virusa, respiratornih, imamo tokom vikenda do 50-ak pregleda. Nekad manje, nekad više dok je radnim danima tu do 30 pregleda. Nije to ni mala brojka jer trenutno kod nas je samo jedan ljekar, treba sve to stići, ali mi uz sve te napore uspijemo da svakoga pregledamo", kazao je on.

Uglavnom sada dominiraju hronični bolesnici, istakao je Radulović.

"Sada dominiraju hronični bolesnici sa varijacijama krvnog pritiska što je uobičajno za ovaj period godine. Još uvijek, vjerovatno kako je i lijepo vrijeme, imamo i turiste sa simptomima u vidu dijareje i povraćanja. To se još uvijek ne smiruje iako je manje nego što je bilo i standardno razne povrede u saobraćaju i nezgode", kazao je Radulović.

Opširnije u prilogu Lidje Bojović: