02-06-2022

(VIDEO) U MZ Stari grad zadovoljni realizovanim projektima, ali ukazuju i na tekuće probleme

Posljednjih godina sve je više apela u kojima se ukazuje da je neophodan dugoročni plan razvoja Starog grada. Govoreći o istorijskom jezgru Budve, u Mjesnoj zajednici “Stari grad” zadovoljni su određenim projektima koji su realizovani. Međutim, kao probleme, pored ostalog, navode nedostatak parking prostora, buku i mnoštvo objekata brze hrane, koji se sa šetališta na Slovenskoj plaži “sele” među starogradske zidine.


Foto: portal RTV Budva/D.P.

Predsjednik ove mjesne zajednice Ognjen Balabušić u razgovoru za naš portal ističe da gorući problemi nažalost nisu riješeni.



“Mi smo sa organima lokalne uprave ove zime pokušali da riješimo stare probleme, ali izgleda da od toga nema ništa i da će sve ostati isto. Sve političke strukture unazad 30 godina, od DPS-a pa nadalje, oni se svi isto ponašaju. Potpuno su obesmilili sve odluke koje su dobre, koje su napisane u skladu sa zakonom, ali u praksi ostaju “mrtvo slovo na papiru”. Prije svega mislim na odluke o privremenim lokacijama, parking na rivi i buci. Potpuno je obesmišljeno njihovo donošenje na nivou lokalne samouprave”, ocjenjuje Balabušić, uz konstataciji da su u MZ Stari grad ipak optimisti da će se tekuća pitanja riješiti korak po korak.

Na najvažnije projekte koje je lokalna samouprava realizovala na području Starog grada osvrnuo se predsjednik Savjeta Luka Vučković.



“Mjesna zajednica je u saradnji sa Komunalnim preduzećem usadila tri lijepe masline i postavila tri klupe na trgu ispred Starog grada. Takođe, imali smo problem koji se tiču nas i MZ Gospoština, a to je nesavjesno parkiranje automobila na putu ka groblju. Parking servis nam je izašao u susret i postavili su stubić. Međutim, ono što bih istakao jeste da postoji dosta problema koji do sada nisu riješeni, a to su bazen kod Pizane, nepostojanje ambulante tokom sezone, nedostatak plovila hitne pomoći na moru, problem buke koji je prisutan posljednjih 35 godina, anarhija na moru od skutera i glisera, iluminacija zidina Starog grada itd... Dosta je stvari koje treba potencirati i rješavati, ali treba ići polako", poručio je on.

Aktivnosti MZ Stari grad fokusirane su i na zaštitu prirodnih dobara Budve. Starograđani se već duže vrijeme bore da ne dođe do betonizacije ostrva Školj, a ukazuju i na veću ažurnost u prehranjivanju plaže Mogren 2, za koju i Balabušić i Vučković tvrde da se iz godine u godinu smanjuje.

Nezaobilazna je i nužnost veće angažovanosti u očuvanju Bedema.

Ipak, da bi sve planirane inicijative i aktivnosti pripremali na kvalitetan način ovoj mjesnoj zajednici potrebne su službene prostorije, koje trenutno nisu u funkciji, pa su prinuđeni da o svim pitanjima od značaja za žitelje Starog grada razgovaraju na drugim mjestima.



M.S./D.Č.