04-01-2023

(VIDEO) U Splendidu proslavljena turistička nova godina; CTU: Iza nas je veoma uspješna 2022.

Turistički poslenici su u hotelu Splendid, u organizaciji Crnogorskog turističkog udruženja proslavili tradicionalnu manifestaciju, Turističku novu godinu. Tom prilikom goste su zabavljali Ana Bekuta i Žuti Serhatlić.


Foto: Mediabiro

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović, kazao je agenciji Mediabiro, da su rezultati u prethodnoj godini, kada je turizam posrijedi, veoma pohvalni.“Rezultatima za prethodnu godinu možemo da se pohvalimo samo mi, turistički poslenici, i niko drugi. Jer, mi smo ušli u 2022.godinu bez ičije pomoći. Ipak, godina je bila jako dobra, mnogo bolja nego što smo očekivali”, kazao je Radulović.

Komentarišući prognoze za tekuću godinu, on je kazao da su one takođe pozitivne, ističući da je Crna Gora destinacija koja je u prethodne dvije godine izgubila dosta usljed, kako je rekao, pandemije koronavirusa.

“Interesantan smo turistučki proizvod koji uspijevamo da prodamo na tržištu. Tu autentičnost moramo da sačuvamo i na toj različitosti da gradimo naš budući razvoj. Možemo da dođemo sa prihodima do 2019, ali smo izgubili ogroman kapital. Čeka nas strpljiv, mukotrpan i težak rad”, kazao je Radulović.


Foto: Mediabiro

Ispred Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, prisutnima se obratila direktorica Direktorata za razvojne politike, Aleksandra Gardašević – Slavuljica.

“Ovo naše druženje večeras je dokaz da su ljudi ono najvažnije što se dešava u turizmu. Dakle, turizam nisu samo cifre. Turizam su doživljaju, emocije, nova mjesta, iskustva i novi ljudi”, poručila je ona.

Zbog kovida je globalni turizam unazađen trideset godina, kazala je Slavuljica i dodala da su tokom post kovid ere mnoge destinacije krenule ispočetka.

“Trebaće još par godina da se turizam oporavi u potpunosti, i to je nešto što predstoji i Crnoj Gori. Potrebno je da turizam izvedemo iz krize i da ga transformišemo. Moramo destinaciju učiniti drugačijom, atraktivnijom i svakako poželjnijom, kako bi turisti, pogotovo visokoplatežni, izabrali upravo nas”, rekla je ona.

Da je godina za nama veoma uspješna, mišljenja su i predstavnici lokalnih turističkih organizacija. Prema podacima koje lokalne turističke organizacije dostavljaju Nacionalnoj turističkoj oprganizaciji ( NTO ), 30 -og decembra u Crnoj Gori je boravilo negdje oko 24.000 turista, što je 122 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, poručila je predstavnica NTO – a, Milena Vujović.“U poređenju sa 2019.godinom, to je negdje 100 odsto više turista, i to su zaista ohrabrujući podaci koji ukazuju na to da je ova sezona počela vrlo dobro”, kazala je ona.

Direktorica TO Tivta, Danica Banjević poručila je da je Tivat sa rezultatima u prethodnoj godini, svakako opravdao i zadržao status respektabilne turističke destinacije što pokazuju, kako je dodala, i pozitivni trendovi rasta.“Izuzetno smo zadovoljni rezultatima u protekloj godini, destinacija se dobro oporavlja nakon pandemije, tako da je u Tivtu za devet mjeseci registrovano oko 120.000 turista, sa preko million noćenja, što su svakako slični rezultati onima iz rekordne 2019.godine”, istakla je ona.

I za Bar 2022. godina bila je izuzetno uspješna. Direktorica TO Bara, mr Nikoleta Nikčević rekla je da je prethodna godina nadmašila očekivanja.“Dobri rezultati u ovogodišnjoj sezoni svakako su nas obavezali da narednu dočekamo spremni. Uveliko se pripremamo za narednu turističku sezonu, zajedno sa našom turističkom privredom, slijedi nam promocija na regionalnom i međunarodnom tržištu. Tokom novogodišnjih praznika zabilježili smo dobru posjećenost, kada smo u okviru Novogodišnjeg hepeninga upriličili bogat muzički program”, kazala je Nikčević.Nekoliko stotina turističkih radnika iz cijele Crne Gore prisustvovalo je proslavi. Kao i svake godine, pored bogatog muzičkog programa, tradicionalno u ponoć služena je torta.