09-12-2020

(VIDEO) Ulična poezija budvanskih Vavilonaca

Vavilonska biblioteka je zamišljena kao on-line prostor gdje se umjetnici mogu izraziti, posebno motivisani situacijom „zatvaranja“ zbog aktuelnog epidemiloškog stanja, ali i alternativnog prostora koji nedostaje crnogorskoj sceni, kazala je u razgovoru za portal RTV Budva idejni tvorac Vavilonske biblioteke, književnica i sugrađanka, Katarina Sarić.

(VIDEO) Ulična poezija budvanskih Vavilonaca | Radio Televizija Budva

Kako je istakla Sarićeva, nedostatak alternativnog scenskog prostora za izvođenje naročito poezije kao i ostalih žanrova,je očigledan i predstavlja nemogućnost da se slobodni umjetnici izraze.



„Mi u Crnoj Gori imamo samo CNP i KIC sa Dodest salom, što je nedovoljno za bilo koju savremenu, alternativnu predstavu ili da kažem izvođenje, u kojem imate digitalne i druge efekte, gdje možete da na hiljadu i jedan način izvedete nešto što je žanrovski nedefinisano a nalazi se između scenskog čitanja, performansa i drame. I to je prosto taj jedan alternativni vid scene koji nam nedostaje“, navela je, između ostalog Sarićeva.

Prema riječima autorke Vavilonske biblioteke, njena ideja je okupila entuzijaste, kvalitetne ljude različitih profila (likovni umjetnici, pjesnici, rok muzičari, reperi), sa željom da naprave multimedijalni prostor, koji je za sada on-line dok se vremenom ne pređe na, kako navodi Sarićeva, drugi stepen fizičke ravni, odnosno stvarnog prostora u vremenu.

Promovisana nova knjiga Katarine Sarić „Golo meso“

Prvi performans koji potpisuje ova umjetnička zajednica pod nazivom “ Vavilonska biblioteka“ koju, za sada čine, autorka i umjetnica, Katarina Sarić, umjetnica Sara Vuković, reper Nemanja Đorđević – Necke i muzičar Branko Žerajić zove se „Poezija je na ulici“ i ista je premijerno prikazana 26. Novembra u emisiji TV Budva „Amfiteatar“.



Kako je sve počelo?

U izjavi za naš portal učesnici Vavilosnke biblioteke, koja je nastala inspirisana Borhesovom istoimenom pripovjetkom, kazali su da su jedni druge sami našli. Svako je od njih uvidio šta bi ko mogao da radi, energije su se poklopile i krenulo se sa radom.

„Generalno, ovo je jedna fantastična ideja sabiranja pozitivne energije stvaralaca, što iz Budve kao nekog našeg centra jer smo svi odavde, tako i nadalje u smislu našeg regiona“, kazao je jedan od Vavilonaca, muzičar Branko Žerajić, i dodao da je pristupio projektu iz želje za tim ujedinjenjem kulturnih ljudi.



Pjesnikinja i slikarka Sara Vuković iz Budve, koja je nedavno objavila svoju prvu zbirku pjesama uz ilustraciju istih pod nazivom "Atelje", je u izjavi za naš portal kazala da je poziv za pristupanje Vaviloncima vidjela kao prostor gdje ona može sebe da prikaže javnosti.



„Kada sam se malo bolje upoznala sa tom cijelom idejom shvatila sam da od toga može nešto mnogo više da se uradi. Prepoznajem ga kao mjesto gdje se mogu okupiti svi stvaraoci. Gdje kroz razmenjivanje iskustava možemo doživjeti nešto mnogo više, bez ikakve doze sujete, što je veoma bitno u svijetu umjetnosti“, kazala je ona.

Sarin "Atelje" uskoro izlazi iz štampe

Na poziv i prijedlog svoje prijateljice Katarine, kada mu je predočila ideju o Vavilonskoj biblioteci, koja mu se veoma dopala, budvanski reper Nemanja Đorđević Necke, nam je kazao da se odmah u istu uključio.



„Ideja mi se veoma dopala i odmah sam se uključio u priču koja će biti vezana malo uže za naš grad, a da se opet kroz tu saradnju umrežimo i uvežemo sa Balkanom. Početak našeg funkcionisanja je zasnovan na principu toga da vidimo gdje smo i koji to potencijal možemo da iskopamo iz Budve, a za sve to nam trebaju ljudi, tada sam se i sjetio Branka a potom i Sare“, kazao je Necke.

Necke objavio novi spot

Poezija je na ulici

„Energija koju smo mi učesnici pokazali je bila dominatna. Sami smo bili iznenađeni s obzirom na to da nismo uvježbavali, niti se nalazili. Spontano je to izašlo iz nas“, kazala je Sarićeva i istakla da su željeli da poruče da poezija treba da izađe na ulice iz tih nekih tradicionalnih, elitističkih krugova, kao i iz institucionalnih zidova.

Između elemenata poetskog nadgornjavanja, performansa i drame, četvoro aktera postavlja pitanje i daje odgovor: Gdje je kultura danas?

Akteri održanog performansa su istakli da su se malo poigrali kako sa riječima, tako i sa perperktivama, što je i bio cilj, kako kažu, cijele priče.

Takođe, kako je navela Vukovićeva, htjeli su da pokažu da ne postoje granice kada je u pitanju umjetnost, te da: “sve što čovjeku sine može i da realizuje, ukoliko to želi dovoljno jako i ima prave ljude oko sebe koji će mu pomoći u tome“.

„Sam performans mi se čini da je vrlo uspio zbog toga što smo se skupili svi sa nekim različitim interesovanjima i pogledima na svijet, a opet sve to nas nekako i spaja i dovodi nas do zajedničke vizije. Projekat je bio propraćen slobodnim stilom, nismo gledali da to bude presavršeno, čak ni u tehničkom smislu, već smo htjeli da se osjeti naša prava priča“, dodao je Necke.

Prema riječima rok muzičara Žerajića, vrlo je specifično u jednom gradu poput Budve, gdje je sramota raditi bilo šta što izlazi iz nekih stereotipa, iznijeti jednu uličnu poeziju nevezano za tematiku i ne doživjeti čudne poglede, što ga, kako kaže, čudi, s obzirom na današnji pristup internetu.

„Nije mi jasno da gledajući sve sadržaje na internetu ljudi ne mogu da prihvate tu jednu vrstu duhovnog uzdizanja i pronalaženja nekih „drugih dubina“, u sebi osim tih površnih nagona“, zaključio je on.


Foto: Facebook/Privatna arhiva

Branko Žerajić i Katarina Sarić
Foto: Facebook/Privatna arhiva

Sara Vuković i Katarina Sarić
Foto: Facebook/Privatna arhiva


Video: Portal RTV Budva
N.D.