18-08-2023

(VIDEO) Usvojene sve tačke o Luki Budva, kao i Deklaracija o Paštrovskoj gori

Odbornici lokalnog parlamenta na 8. sjednici Skupštine opštine Budva većinom glasova usvojili su svih 18 tačaka dnevnog reda. Posebno je intenzivna bila rasprava o Luki Budva i Komunalnom preduzeću, a usvojena je i Deklaracija o zaštiti područja Paštrovske gore. Sjednica je počela u 14 sati, a završena je nešto iza 22 časa.


Foto: portal RTV Budva

Osma sjednica Skupštine opštine Budva nastavljena je nakon pauze, nešto poslije 19:30h, a usvojene su sve tri tačke vezane za Luku Budva. U lokalnom parlamentu, na samom kraju, uslijedila je i diskusija o Deklaraciji o zaštiti područja Paštrovske gore.



U ime predlagača, odbronica Dragana Kažanegra kazala je da se nada da će se Deklaracija usvojiti jednoglasn i da će to biti svima na dobro i na korist.

Odbornica Marijana Božović kazala je da će svim srcem Klub odbornika "Budva na prvom mjestu" podržati ovu inicijativu.

Predog Deklaracije usvojen je jednoglasno, za su glasala 24 odbornika, nakon čega je uslijedio aplauz.

O bratimljenju Opštine Budva i Opštine Bodrum odbornici su se takođe izjasnili jednoglasno za, čime je 8. sjednica Skupštine opštine Budva zaključena.

"Bratimljenje Budve i Bodruma je jako dobra stvar. Bio sam tamo, oni su već u dobroj mjeri dočekali fudbalere iz Petrovca i to je bio početak saradnje", rekao je prethodno odbornik Krsto Radović.

Dvosatna rasprava o Luki Budva, iznijete različite percepcije

Odbornici su do 19:30h do skoro 22h dugo diskutovali o 14, 15. i 16. tački dnevnog reda, tj. o izmenama Statuta DOO Komunalno Budva, Predlogu Odluke o zaključenju sporazuma između Opštine Budva i Dukley Marine i ustupanju Luke Budva na upravljanje DOO Komunalno Budva.

Sjednici je prisustvovao i direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Mladen Mikijelj.

Božović Jovović: Odbornici, ispravite napravdu i usvojite predloge

U ime predlagača, glavna gradska administratorka Nevenka Božović Jovović je kazala da je svih ovih godina građanima bio onemogućen pristup luci, a kapije marine bile zaključane.

"Gospodo odbornici, vi danas možete da ispravite ovu decenijsku nepravdu i predlažem da usvojite ove predloge", istakla je glavna gradska administratorka.

Odbornik sa liste "Budva na prvom mjestu" Filip Vujović podnio je amandman na Predlog Odluke o zaključenju sporazuma između Opštine Budva i Dukley Marine.

Amandman se, kako je pojasnio, izuzimaju stvari i oprema koje nisu neophodne za nesmetano funkcionisanje Luke Budva.

Odbornik Demokrata Krsto Radović javio se za riječ i upitao zašto, zbog oprečnih izjava u javnosti, na sjednici nisu prisutni predstavnici Dukley Marina.

Marijana Božović, predstavnica sa liste "Budva na prvom mjestu", kazala je da svako ko nije doprinosio boljitku ovog grada ne zaslužuje da bude u sali.

"Smatrao sam da nema potrebe da ih zovemo, s obzirom da nisu državna kompanija. Na kraju smo odlučili da ih ne pozivamo, ovo je stvar koju odlučuje SO Budva, odnosno odbornica. Njihovi interesi su u ovom dijelu sekundarni", kazao je predsjednik SO Budva, Nikola Jovanović.

Marković: Razmisliti da li da se odluka donosi u ovoj formi

Odbornik Demokrata Marko Marković skrenuo je pažnju na formalno pravni problem. Podsjetio je da je Deklaracija o zaštiti Paštrovske gore sklonjena sa dnevnog reda jer nije ispoštovala adekvatnu formu, te napravio komparaciju sa slučajem Luke Budva.

"Ako je odluka o ustupanju Luke protivzakonita, mislim da treba da razmotrimo da li se ona može usvojiti u ovoj formi. Mislim da je bilo umjesno da ovdje bude prisutan neko iz firme, bez obzira kakvo mišljenje imamo o firmi, jer će oni sjutra morati da stave potpis na isti dokument. Napomenuću da smo mi kao javna uprava obavezni da kod iznosa od preko pola miliona eura postupamo po Zakonu o javnim nabavkama. Zašto u tom pogledu nije raspisan tender? Vezano za Komunalno preduzeće, razgovarao sam sa mještanima Starog grada, oni su nezadovoljni radom tog preduzeća. Znamo kako izgleda Stari grad ovih dana, a mi ćemo tom preduzeću da povjerimo upravljanje Lukom. Mislim da to nije dobro rješenje", ocijenio je Marković.

Odbornik Vujović u replici na Markovićevo izlaganje istakao je da je amandmanom na Predlog Odluke ispravio nedostatke u prethodno predloženom tekstu akta.

"Smatram da je ispravljeno, a možda je i moja greška što se ranije nisam konsultovao sa ostalima. Ali to me ipak nije spriječilo da mislim svojom glavom i iznesem svoje mišljenje. To ću raditi uvijek, uvjerio sam kolege da je moj amandman na mjestu i smatram da sam bio u pravu", rekao je Vujović.

Ivanović: Svrsishodnije je bilo formirati novo preduzeće

Odbornik GP URA Ivan Ivanović kazao je da je 1. septembar blizu i da je nautička sezona u zalasku, te da ne vidi razlog da se kupuje polovna oprema za 530 hiljada, ako nova oprema košta 800 hiljada eura.

"Mislim da bi bilo svrsishodnije da smo formirali opštinsko preduzeće koje bi gazdovalo Lukom i imalo pred sobom jesenji period da nabavi novu, moderniju i sadržajniju opremu. Mislim da bi to bilo rješenje koje bi zadovoljilo sve građane Budve", kazao je Ivanović.

"Htio sam da podnesem amandman da se Luka Budva vrati gradu, a da se nijedan cent ne da Dukley Marini. Ali, to nisam stigao da uradim jer sam bio odsutan. Razgovarao sam sa svim stranama učesnicama spora, ali niko mi nije ispričao istu priču vezanu za ovu problematiku. Čuo sam tri različite verzije i kao neko ko razmišlja zdravim razumom smatram da istina može biti samo jedna. Da li je istina da je Dukley Marina predala tužbu Sudu u Strazburu na odštetni zahtjev od 10 miliona eura zbog izgubljene dobiti? Da li možemo da dobijemo neke garancije po tom pitanju od njih, budući da Dukley Marina sa Opštinom Budva treba da potpiše sporazum?", upitao je Ivanović.

Radović: Bojim se da se Luka ne vraća na pravi način

Odbornik Demokrata Krsto Radović kazao je da bi bio srećan ako se Luka vrati građanima, te podsetio da je bio među prvima koji su pokrenuli tu priču.

"Bojim se da se današnjim postupkom Luka ne vraća na pravi način. Prvo, ovdje nema gospodina Đorđa Zenovića, sekretara za zaštitu imovine. Da li imamo odgovor ko je pravio formu ove odluke? Samim tim, to izaziva veliku sumnju. Radi se o novcima od 600 hiljada eura koje treba da platimo. Sa gospodom iz Dukleya, koliko god da su nepočinastava učinili, neko je morao da sjedne i dogovori ovih 600 hiljada procjene. Ko je dogovorio ovakav način i modalitet?", upitao je Radović, naglasivši da je i predsjedniku Milu Božoviću prije nekoliko mjeseci kazao da treba da se napravi novo preduzeće.

"Nego sada jednom gubitaškom preduzeću koje ne može ulice da očisti, i takvom preduzeću treba da damo takav resurs. To je skandalozno. Ko je odlučio da to bude Komunalno? Prosto nestvarno", ustvrdio je odbornik Demokrata.

Radović je takođe upitao ko je bio prisutan na sastanku "kad se dogovarao ovakav aranžman", te da li Opština ima saglasnost od Vlade da se oslobodi javnih nabavki.

"Mi danas treba da izglasamo da se nešto kupi mimo tendera, to je krivično djelo", mišljenja je on.

Tičić: Nećemo glasati za

Odbornik DPS-a Milan Tičić rekao je da predstavnici Dukleya kažu da ovom sporazumu ne znaju ništa. Kako je rekao, ostaje nedoumica da li će oni da podnesu tužbu.

"Mi ulazimo u to da treba da kupimo neku opremu bez odluke Vlade i bez odgovarajućeg tendera. Smatram da je sve ovo vrlo nakaradno i loše po grad. Svakako, mi smo ranije rekli da želimo da Luka bude u vlasništvu grada. Ali sigurno smo protiv ovakvog načina i nećemo glasati za", poručio je Tičić.

Kralj: Pravnici sastavili ugovor na dobar način

Odbornik vladajuće većine Nikola Kralj kazao je da su pravnici sastavili ugovor na dobar način, da imaju saglasnost Vlade i da ne vidi nijedan sporni momenat.

"Moram naglasiti da je Luka Budva nešto za šta su sugrađani posebno vezani i mislim da nikako ne treba šansu da poslije dviej decenije vratimo taj resurs našim Budvanima. Filip je smanjio troškove, Krsto priča o drugim načinima preuzimanja, a ja ću se baviti suštinom - to je da svi sugrađani i ribari jedva čekaju da preuzmemo Luku i ja apelujem da to uradimo danas. Da sporazumom riješimo sve i ne dođemo u situaciju da se kao Paštrovići borimo za Sveti Stefan i Miločer. Još jedan resurs koji je bio u rukama tajkuna treba da pripadne nama. Imamo skorašnji primjer trajekta koji je jasan pokazatelj da kada pravično gazdujete resursom za svega par mjeseci možete da izvučete novac za koji su bile potrebne godine", poručio je Kralj.

Kažanegra Stanišić: Ovo je klizav teren

Odbrnica Demokrata Dragana Kažanegra Stanišić kazala je da razumije sve sugrađane željne slobode i da razumije sve koji žele da se Luka vrati Budvi. Ipak, ukazuje da je "ovo veoma klizav teren".

"Uvaženi kolega pomenuo je situaciju na Svetom Stefanu gdje imamo vrlo sličnog investitora onog o kom danas raspravljamo. To su veoma ozbiljni i opasni igrači sa kojima se ništa ne radi preko koljena. Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi. Ako danas prihvatimo ovaj predlog, imate većinu i ta odluka biće legitimna, Ja kao i moji prethodnici smatram da je Morsko dobro trebalo da riješi odnose i da ih ne prebacuje na pleća odbornika. Ova odluka za sobom povlači ozbiljne konsekvence i ja za nju neću glasati. Naravno da sam za to da se Luka Budva vrati, ali u drugom aranžmanu", navela je odbornica Demokrata.

Božović Jovović: Odluka nije nezakonita

U replici odborniku Markoviću glavna gradska administratorka Nevenka Božović Jovović kazala je da ova odluka nije nezakonita.

"Cijenila bih da ste dali doprinos da donesemo kvalitetniju odluku, ali ne slažem se sa vama da Komunalno ne radi kako treba. Ja razgovaram sa građanima i oni imaju sasvim drugu impresiju. Mi koji putujemo svijetom znamo kako u jeku sezone izgledaju gradovi koji primaju veliki broj turista. Meni bi, sa druge strane, ovih 10 miliona bili pravi motiv da donesemo odluku", istakla je ona.

Rakočević: Procjenu smo radili godinama, Opština dobila pravu sliku

Pravni ekspert i procjenitelj Aleksandar Rakočević rekao je da je godinama radio procjenu za Luku Budva, kako bi Opština dobila pravu sliku koliko vrijede pokretne stvari i nekretnine.

"Ušli smo u analizu svih stavki i njihovih vrijednosti. Neko je rekao da bi da je nabavna cijena 800 hiljada eura, ali pretpostavljam da na današnji dan nabavne cijene nisu ispod milion i po, zbog rasta cijena građevinskog materijala i opreme. Neko od odbornika postavio je i pitanje vlasništva. Za sve ove stavke postoje fakture, mi kao procjenitelji nismo radili na riječ. Analizom ovih stavki pregledali smo i kompletan istorijat prethodnog koncesionara, pa smo tamo vidjeli da je po ugovoru iz 2002. bila obaveza da se ulože određena sredstva. To smo makli. Većina ovih stavki odnosi se na posljednjih nekoliko godina. Mislim da je interes države da nastavi da radi, vi sa ovim kupujete gotov proizvod i drugačija je situacija u odnosu na preuzimanje trajekta", rekao je Rakočević.

Vujičić: Sporazum koji je inicirao predsjednik Božović jedini je način

Građanin Budve koji je kroz nevladin sektor bori za interese ribara, Branko Vujičić ocijenio je da starije gerenacije nisu vodile dobro ovaj grad i da su svi krivi što se Luka Budva nije vratila gradu.

"Vlada je donijela odluku da se vrati gradu, Abazović je to rekao više puta. Neće Dukely da tuži nas, već će Morsko dobro da tuži njih jer godinama gazduju Lukom bez ijednog dinara. U Luci je Dukley prava davao samo ovaj Blažo Jovanić, što je sada u pritovoru, da tri godine gazduju Lukom a ništa ne plate. Da ima države i zakona hitno bi bilo uhapšeno 10 ljudi što se Luke tiče. Moram pohvaliti gospodina Peđu Jelušića, ja ga lično ne znam, ali bio sam prisutan kad se vršio pritisak na njega. Svi koji danas budu glasali protiv ove odluke, mislim da griješe. Jer jedini način jeste ovaj sporazum koji je napravio predsjednik Opštine Budva Milo Božović", rekao je Vujičić.

On je govorio o tome da je Luka u lošem stanju.

"To je ruglo grada i mi to hitno moramo da presječemo. Novo preduzeće iziskivalo bi mnogo vremena. Ja sam jako upućen u ovu temu, znam sve, znate koliko prijetnji dobijama... Najveća nepravda prema Luci je potpisana 2002. i to zakup na 15 godina bez tendera, a onda svake godine aneksom ugovora. Biću sretan ako izglasamo da se Luka Budva vrati gradu, a ako smo nešto pogriješili vi ćete tužiti nekoga i to je kraj priče. Pazite ovaj grad, mi smo ga devastirali potpuno. Gledajte da ga sačuvate, mi smo ga devastirali potpuno", rekao je Vujičić.

U drugom krugu rasprave, odbornik Demokrata Radović ponovo je upitao ko je obrađivač odluke, i rekao glavnoj gradskoj admnistratorki da je ostao uskraćen za tu informaciju, na šta je predsjednik SO Budva Jovanović rekao da mu je to rečeno.

"Nije mi jasno zašto ne sazovemo novu, hitnu sjednu i formiramo novo preduzeće", rekao je Radović.

Odbornik vladajuće većine Aleksandar Božović ukazao je da je neophodno baviti se činjenicama, a ne hipotetičkim stvarima. Kolegama je uputio kritiku da kao najveći problem vide što će Lukom da upravlja Komunalno preduzeće.

"Vi čitate sve novinske članke, ali ste preskočili odluke Vlade i Morskog dobra. Mislim da ste i ovaj predlog odluke preskočili", rekao je Božović.

"Interesantno je da mi ne možemo da predvidimo mogućnost spora, ali zato Komunalno može da predvidi profit u budućnosti. Ovdje vidimo da ima manjkavosti. I ja sam za to da se vrati Luka, nemojte da mislite da volite više ovo more od mene, ja imam barku 27 godina", rekao je Radović u odgovoru odborniku Božoviću, ponovivši da Komunalno preduzeće nema kapacitet da preuzme Luku.

Odbornica Božović kazala je da je čudi što danas na sjednici nije prisutan sekretar Zenović, te da su imali korektnu komunikaciju sa njim u vezi preuzimanja Luke Budva.

Ona je zahvalila glavnoj administratorki, procjeniteljki i gospodinu Vujičiću.

"Znate da su građani izabrali politiku koja se vodi principom da grad i i građani moraju biti na prvom mjestu. Nadam se da ćete razmisliti i da ćete glasati isto kao za Strategiju kulture", poručila je Božović.

Odbornik Ivan Ivanović od Kluba odbornika "Budva na prvom mjestu", tražio je garancije da kada je usputanje Luke Budva neće biti sudskih tužbi protiv Opštine, države ili Morskog dobra, na šta je ona odgovorila da je glavna administratorka već kazala da sporazum isključuje sporzum.

"Ja vam dajem garanciju", kazala je kratko Božović.

"Čim predstavnici Sekretarijata za zaštitu imovine nisu ovdje, to u meni budi sumnju da proces nije ispravan. Mislim da malo žurimo. Radi se o firmi koja je veoma neomiljena u gradu, protiv koje smo svi svojevremeno protestovali", kazao je odbornik Demokrata, Marko Marković.

Odbornik Marković i odbornica Božović ušli su u žučnu raspravu oko prisustva predstavnika Sekretarijata i Komunalnog preduzeća, kojoj se pridružio i Radović, pa je predsjednik SO Budva Jovanović reagovao apelovavši da se diskusija odvija u staloženijem tonu.

Marković (Demokrate) rekao je da će njihov odbornički klub biti protiv predložene odluke.

"Za preuzimanje Luke sam za, na ovaj način ne", poručio je Marković.

Kažanegra: Imao sam nedoumice, ali nakon razgovora sa Mikijeljem odlučio sam da glasam za

Odbornik Mladen Kažanegra kazao je da je imao nedoumice vezano za odluku, ali da je poslije razgovora sa direktorom JPMD Mikijeljem odlučio da glasa za tu tačku dnevnog reda kako bi se Luka Budva vratila gradu.

On je takođe iznio mišljenje kada je u pitanju rad Komunalnog, istakavši da Sveti Stefan i Pržno nikada bolje nisu funkcionisali.

"Želim svima da dam pohvale i nadam se da će svima da bude dobro uz božju pomoć", naveo je Kažanegra.

Odbornica sa liste "Budva na prvom mjestu", Mirjana Gregović kazala je da su svjesni težine odluke, da preuzimaju odogovrnost i da će glasati za njeno usvajanje.

Predsjednik SO Budva: Nemamo nikakvu dilemu, glasamo za javni interes

Na kraju, učešće u diskusiji je uzeo i predsjednik lokalnog parlamenta Nikola Jovanović. Zahvalio je svima na konstruktivnoj kritici, istakavši da je posredi pitanje koje povlači dileme kako ga riješiti.

"Nije lako sjedjeti u ovim klupama i ono što jeste važno pri odlučivanju jeste da li glasate za javni ili privatni interes. Ovdje nema nikakve dileme, mi glasamo za javni interes i ispravljanje nepravde koja je trajala preko 20 godina. Nevjerovatno je da je taj resurs završio u privatnim rukama i da to pitanje poslije velikih promjene 2020. nije riješeno. Ja lično nemam nikakvu dilemu da je ova odluka ispravna, Luka će biti vraćena građanima Budve. Za početak će se upravljati preko Komunalnog. Razlog za to je jednostavan, Komunalno je nekad upravljalo Lukom i po djelatnosti ga je najlakše kroz izmjenu stauta ovlastiti za tu vrstu djelatnosti. Priča da za pet minuta možemo da formiramo novo preduzeće, jer priča za malu djecu. U ovoj budžetskoj godini to ne možemo da uradimo, a da li će biti slučaj u narednim godinama ostaje da se vidi. Mi ne možemo da formiramo i da finansiramo preduzeće u ovom trenutku. Takođe, naravno da Skupština može da razmatra odluku koja nije prošla Odbor za statut i propise. Postavilo se i pitanje da li imamo saglasnost Vlade da smo izuzeti od postupaka javnih nabavki. Ja još nisam čuo za takav postupak, jer mi regulišemo odnose sa zakupcem", rekao je Jovanovi.

On je rekao da ne misli da Komunalno preduzeće nema kapacitet da upravlja Lukom, te istakao da je na sjednici iznijet veliki broj ličnih animoziteta, ali da misli da je u većini rasprava bila konstruktivna.

GLASANJE:

Za izmjene Statuta DOO Komunalno Budva 19, protiv osam, a nije bilo uzdržanih odbornika, te ja ta tačka usvojea većinom glasova.

Za amandman odbornika Filipa Vujovića glasalo je 18, nije bilo protiv, a devet odbornika bilo je uzdržano. I ta odluka usvojena je većinom glasova.

Za sporazum između Opštine Budva i Dukely Marine glasalo je 19 odbrnika, sedam je bilo protiv, a jedan uzdržan, pa je i ta tačka usvojena.

Za ustupanje Luke Budva na upravljanje Komunalnom preduzeću 18 je glasalo za, sedam protiv, a dva odbornika bila su uzdržana.


Ranije danas u parlamentu:


Odbornici SO Budva ranije danas su većinom glasova usvojili 13 tačaka dnevnog reda 8. sjednice lokalnog parlamenta. Predsjednik Nikola Jovanović odredio je pauzu do 19:30h kada će zasijedanje biti nastavljeno.

Sjednici su na početku prisustvovala 24 od 33 odbornika, kvorum postoji i Skupština je počela sa radom.

U međuvremenu su pristigla još četiri odbornika, te je ukupan broj prisutnih 29.

Odsustvo je prethodno najavila odbornica Milica Petričević.



Usvajanje zapisnika sa prethodne, 7. sjednice SO Budva, te predlog dopune dnevnog reda sa dvije tačke, odbornici su jednoglasno usvojili.

Odbornici su potom jednoglasno usvojili predloženi dnevni red, za je glasalo 27 odbornika.

U ime predlagača, o Predlogu Odluke o završnom računu govorila je sekretarka za finansije Opštine Budva, Sonja Kuljača.

Za predlog ove odluke 16, pet protiv, a četiri su bila uzdržana.

Predlog Odluke o podršci ženskom preduzetništvu, obrazložila je v.d. sekretarka za privredu Opštine Budva, Jelena Savić.

Za diskusiju u prvom krugu javila se odbornica Demokrata Slavica Maslovar. Ona je upitala zašto javni poziv za žensko preduzetništvo nije raspisan u skladu sa važećim aktom. Takođe je upitala šta su unapređenja odluke u odnosu na važeći akt.

Odbornica DPS-a Maja Miljanić istakla je da će taj politički subjekt glasati za Predlog Odluke.

"Primijetila sam neke male manjkavosti, ali svakako ćemo glasati za", kazala je ona.

V.d. sekretarka Savić odgovorila je na pitanje odornice Maslovar:

"U prethodnom periodu konkursi se isto nisu raspisivali u rokovima, tako da ne vidim razlog što je tu sporno, sve će se stići. Sa druge strane, ženama preduzetnicama nije bilo jasno ko ima pravo da učestvuje, pa se dešavalo da se javljaju iz drugih opština a da je sjedište firme u Budvi. To smo pojasnili, kao i proceduru bodovanja, problematiku ko pruža administrativnu podršku. Mislim da je ova odluka unapređena i bolja", istakla je Savić.

Moja sugestija oko rokova bila je da nije postojala formalna barijera, pojasnila je Maslovar, i dodala da što se tiče inovacija poštuje uklanjanje administrativne barijere.

"Ali moram skrenuti pažnju na sugestiju UNDP-a da se mora zadržati minumum kriterijuma. Minimum je bio da se zadrži forma biznis plana, odnosno da se zna ko ima jasnu viziju i ideju i ko je spreman da je sprovede, te da komisija može da procijeni u kojoj mjeri je neko sposoban da realizuje ideju. Predlog Nove odluke ne zahtijeva od preduzetnica da dostave biznis plan u skladu sa obrascem 2 UNDP-a koji je upravo podrazumijevao formu biznis plana", istakla je Maslovar.

Predlog Odluke podržali u izlaganjima su podržali odbornici liste "Milo Božović - Budva na prvom mjestu", Marijana Božović i Nikola Kralj.

Za diskusiju se potom prijavila odbornica Bojana Pićan, iz istog odborničkog kluba.

"Voljela bih da pohvalim Sekretarijat koji za žensko preduzetništvo izdvaja 100 hiljada eura, što je više u odnosu na prethodnih par godina. Što se tiče biznis planova smatram da je to stvar prošlosti, danas se sastavljaju biznis modeli i mislim da bi trebalo da se ide u tom pravcu. Što se tiče raspisivanja poziva bitan je tajming, ali u ekonomiji postoje ciklusi", kazala je Pićan.

Odbornica Demokrata Dragana Kažanegra Stanišić upitala je da je interesuje sa kim će krajnji korisnici da potpišu ugovor. Kako je kazalo, ako je to predsjednik Opštine, onda će opet morati da potpisuje te akte iz pritvora.

Za Predlog Odluke o podršci ženskom preduzetništvo glasalo je 24, nije bilo protiv, a četiri su bila uzdržana.

Uslijedila je diskusija o Predlogu Odluke o podršci razvoju poljoprivrede, koji je takođe obrazložila v.d. sekretarka Savić.

"Ovom inicjativom Opština daje priliku proizvođačima za sopstveni razvoj u unapređenju poljoprivrede u Budvi i Crnoj Gori", kazala je, pored ostalog, Savić.

Odbornica Maslovar je kazala je prethodnim aktom donijet podsticaj poljoprivrednicima za nove zasade, te da je predlogom nove odluke taj podsticaj ukinut. Ona je takođe zatražila pojašnjenje zašto je smanjen prag godina mladih poljoprivrednika (na 18-30), s obzriom da je u prethonoj odluci prag bio 35 godina.


Foto: portal RTV Budva

Odbornica Marijana Božović pohvalila je Sekretarijat za privredu, te da će uvijek glasati ono što je u interesu građana.

V.d sekretarka Savić kazala je u odgovoru odbornici Maslovar da Predlogom Odluke nisu oštećeni poljoprivredni proizvođači, te da će se isto prihvatati računi od novembra do novembra, a da su starosnu granicu uveli u skladu sa Zakonom o mladima.

Većinom glasova odbornici su usvojili o tu tačku dnevnog reda, a i sljedeći Predlog Odluke o podršci razvoju zanatstva i preduzetništva za mlade, koja je usvojena jednoglasno.

V.d. sekretarka Jelena Savić takođe je dala uvodno obrazloženje vezano za Izvještaj o dodijeljenim sredstvima za žensko preduzetništvo, istakavši da su opredijeljena sredstva od 100.000 EUR, da su pristigle 33 aplikacije a da je podržano 19 ideja. Jedna preduzetnica je odustala, a jedna, kako je istakla, nije opravdala dodijeljena sredstva.

Predsjednik Jovanović istakao je da se o izvještaju ne glasa, već se podnosi radi informisanja odbornika. Za raspravu se niko nije javio.

Uslijedila je rasprava od Predlogu Odluke o izmjeni i dopuni Programa privremenih objekata od 2019. do 2023. godine. Ovu tačku dnevnog reda odbornici su usvojili jednoglasno.

Razmatrale su se i izmjene i dopune Odluke o naseljima i granicama naselja na području Budve, koje su takođe usvojene jednoglano.

Uvodno izlaganje o Predlogu Odluke o pokriću gubitaka DOO Komunalno dao je sekretar za komunalno-stambene poslove Srdan Gregović, istakavši da su 2020. i 2021. godina godine oteženog poslovanja.

Odbornica DPS-a Maja Miljanić upitala je da li je SO Budva usvojila izvještaj o gubitku i kako se on mogao usvojiti bez ičije odgovornosti. Takođe je pitala ko balansira cijene prema građanima i privredi.

Saša Samardić (DPS) upitao je kako će se gubici pokrivati iz "imaginarne dobiti", te ukazao da se ulazi u zonu nepredviđene situacije.

"Ne možemo usvojiti odluku kojom ćemo pokriti gubitak iz nečeg što je imaginarno", kazao je Samardžić.

Milan Tičić iz DPS-a kritikovao je rad Komunalnog preduzeća i situaciju u gradu kada su u pitanju problemi za koje je Komunalno nadležno.

Marko Marković iz Kluba odbornika Demokrata vezano za pokriće gubitka, upitao je menadžment Komunalnog da li su uvedene neke mjere štednje, s obzirom da se, kako je rekao, konstantno povećava broj zaposlenih.

Odbornik sa liste "Milo Božović - Budva na prvom mjestu" rekao je da svako preduzeće ima svoje greške, ali da je nejasno da se teško nalazi na ono što je dobro.

"Radi se o gubicima u godinama kad smo svi bili u krizi i neznavenom stanju. Kolega Marković je napomenuo zapošljavanje. Budva je demografski poptuno izmijenjena, ima blizu 60 hiljada stanovnika i preduzeće koje vodi brigu o čistoći mora da povećava broj radnika", naveo je Kralj.

Odbornik Demokrata Krsto Radović rekao je da je teško objasniti građanima da Komunalno preduzeće dobro radi. Kako je rekao, grad nije čisto a to je, tvrdi on, obilježilo ovu turističku sezonu.
Takođe je konstatovao da su gubici u poslovanju preveliki.

"Problem je i to što je povećan broj zaposlenih u adminsitraciji. Ovoliki gubitak je zaista nestvaran i onda imamo predlog da Komunalno preduzeće preuzme Luku Budva. Ja stvarno nemam riječi, Demokratska Crna Gora će glasati protiv ove odluke", rekao je Radović.

Odbornik Aleksandar Božović ("Budva na prvom mjestu") rekao je da su gubici nastali u situaciji kada je čitav svijet bio na gubitku, i finansijski i životno.

"Imamo sada situaciju da Budva ima 60.000 stanovnika svakodnevno. Infrastruktura je dovedena do limita, a opet imamo Komunalno koje ubira rekordne profite i oni se moraju usmjeravati na zapošljavanje ljudi. Kažete da grad nije očišćen i onda se bunite što se zapošljavaju ljudi. Ja bih htio da pohvalim direktora, moje naselje se svaki dan čisti, kamioni dolaze dva puta. Podržavamo direktora, nadamo se da će poslovanje biti profitabilno kao i do sada", kazao je Božović.

O prethodno rečenom se izjasnio Zoran Gogić, ispred Komunalnog preduzeća.

"Što se tiče gubitaka, oni su nastali u 2020. i 2021. - u godinama korone. To su okolnosti koje su drastično uticala da u tom periodu imamo negativan rezultat. U dosadašnjem radu Komunalnog preduzeća, kada sam došao na funkciju direktora finansija, mogu primijetiti jednu stvar. Potraživanja od kupaca su se drastično povećavala, a naplata nije bila dobra. Imali smo iskazane fiktivne prihode, profite, a samim tim i neraspoređene dobiti. Ako ćemo ući u istoriju kako su nastali prihodi i neraspoređene dobiti i gubici, to su sve neke stvari koje su imale reperkusije u narednom periodu", kazao je Gogić.

Za Odluku o pokriću gubitaka Komunalnog Budva glasalo je 17, protiv devet, a uzdržan je bio jedan odbornik.

Zatim je razmatran Izvještaj o poslovanju DOO Komunalno Budva u 2022. godini. On je rekao da su predstavljene sve pozicije bilansa. Kako je kazao, ostvareni su prihodi od preko 6 miliona eura.

Za ovu tačku dnevnog reda glasalo je 18, protiv devet, a uzdržan je bio jedan odbornik. Skupština je većinom glasova usvojila tu tačku dnevnog reda.

Odborici su potom većinom glasova usvojili Zaključak o usvajaanju izvještaja o radu i izvještaja o finansijskom poslovanju preduzeća DOO Otpadne vode Budva za 2022. godinu i Predlog Rješenja o davanju saglasnosti na Program o radu i izvještaj o finansijskom poslovanju preduzeća Otpadne vode za 2023.

Potom je većinom glasova usvojen i Predlog Zaključka o usvajanju izvještaja o radu DOO Vodovod i kanalizacija Budva za 2022. godine. Za je glasalo 17, protiv devet, a jedan odbornik je bio uzdržan.

Odbornici su diskutovali i o Predlogu Programa podizanja spomen obilježja u Opštinu Budva u ovoj godini, kojim je predviđeno da Narodna biblioteka Budve nosi ime nedavno preminulog budvanskog intelektualca i kulturnog poslenika dr Miroslava Luketića. Odbornici iz svih prisutnih klubova iskazali su veliko poštovanje prema Luketićevom liku i djelu, te donošenje ove odluke okarakterisali kao važno za grad.

Predstavnica Sekretarijata za društvene djelatnosti, Nina Mrvaljević zahvalila je svima na podršci.

Odbornici su i ovu tačku dnevnog reda usvojili jednoglasno.


M.S.