27-09-2023

(VIDEO) Vandali uništili imovinu Regionalnog vodovoda, Cerović: Šteta iznosi oko 6 hiljada eura

Tokom prošle nedjelje četvrti put ove godine dogodio se vandalski čin, a nešto više o tome i o aktuelnostima JP Regionalni Vodovod u emisiji Jutrom iz Budve govorio je Aleksandar Cerović.


Foto: Printscreen/Jutrom iz Budve

Imovina i oprema Regionalnog vodovoda četvrti put na meti vandala.

"U cilju monitoringa tog čitavog područja i praćenja voda koje napajaju Bolje Sestre, ekonomskoj studiji koja je urađena još 2020. godine, postavljen je niz mjernih tačaka. Na prvoj je urađeno pet pušotina Ekolog uređaji koje prate temperaturu vode, visinu vodenog stuba i elektroprovodljivost vode. Ti podaci se prikazuju u realnom vremenu i šalju se na server i na taj način pratimo te pušotine. Početkom prošle godine jedan od tih uređaja koji se nalazi u pušotini je zapaljen, nedugo nakon toga je jedan uređaj je ukraden, a to apsolutno nikome ne treba, ta oprema je vrijedna oko 13 hiljada eura. U cilju prevazilaženja problema, pada izvorišta Bolje Sestre ispitivanja po ekonomskoj studiji, privremena ustava koja bi digla nivo rijeke Morače i pokazala indirektan uticaj nivoa rijeke na podzemne vode sa kojih se snabdijeva izvorište sa vodom. Urađene su četiri bušotine, za vikend su dvije bušotine oštećene i ta šteta iznosi oko 6 hiljada eura pojedinačno. Jedna bušotina je napunjena kamenjem, da se ne može pristupiti vodi, a na drugu nisu uspjeli da odvale poklopac. Na svu sreću već su prva neka mjerenja urađena, naši ljudi su uspjeli da izvuku kamenje, tako da je ona ponovo u fuknciji", kazao je on.

Kako je istakao Cerović, osim finansijske štete, ugrožavaju se i podaci.

"Sva oštećenja prijavljena su organima gonjenja i oni će dati sve da se ustanovi kako i zašto je to urađeno. Kod nas izgleda da je prisutan princip ugrožavanja imovine, da bi se napravila šteta, a da bi se stekla neka korist", istakao je Cerović.

U nastavku pogledajte cijeli intervju:



D.Č.