22-10-2021

(VIDEO) Zenović: Istorijska zdanja u Starom gradu vratiti ustanovama kulture i građanima Budve

Pomoćnik sekretara za zaštitu imovine Opštine Budva, Đorđe Zenović u razgovoru za naš portal istakao je da su u tom opštinskom resoru trenutno fokusirani na rješavanje statusa i namjene istorijskih zdanja u Starom gradu. On se osvrnuo i na aktivnosti u pogledu zaštite imovine na drugim atraktivnim lokacijama u priobalju Budve.


Zenović, Foto: portal RTV Budva/J.M.

Naš sagovornik je kazao da su se vezano za status Citadele obratili i zaštitniku imovinsko-pravnih odnosa, te da je aktuelan zahtjev da se taj spomenik kulture vrati u vlasništvo opštine.



Zenović napominje da nije sporna nekadašnja kasarna od 700 kvadrata, već to što se u katastru nepokretnosti kao sovjina Citadele DOO upisalo preko 3.000 kvadrata koji nisu bili predmet ugovora o razmjeni nepokretnosti.

"To su donji plato kod glavnog stepeništa, gornji plato i posljednji, treći plato na kojem su se nekad održavale predstave Grad teatra i ostala kulturna dešavanja. Osim toga privatna firma je upisana i na bedeme, kao i na temelje ranohrišćanske crkve koji se nalaze na tom lokalitetu", ukazao je on.

Namjera Sekretarijata je da pokušaju da zajedno sa zaštitinikom imovinsko-pravnih interesa da dođu do osnova po kojem je privatna firma upisana na pomenutim lokacijama i da se vidi na koji način država ponovo može da se upiše kao vlasnik.

"Svi ćemo se složiti da bi Budvi bilo od velikog značaja da se ta lokacija vrati i ponovo ustupi i Grad teatru i svim ostalim kulturnim ustanovama koje održavaju kulturne manifestacije. Reprezentativno zdanje u Starom gradu tako bi dobilo reprezentativnu funkciju koju zaslužuje", ističe Zenović.

"Vila Medin - depo za mobilijar"

Zenović se osvrnuo i na drugu vrijednu imovinu u Starom gradu - Vilu Medin i zgradu nekadašnjeg Komiteta.

"Svi prolazimo tu svakog dana i vidimo u kakvom se stanju one nalaze i da služe kao depo za mobilijar ugostiteljskih objekata i kao mjesta gdje se odlaže đubrivo. Predstavljaju opasnost za zdravlje mještana Starog grada", upozorio je pomoćnik sekretara za zaštitu imovine.



Prema njegovim riječima, pomenuta zdanja treba ustupiti ustanovama kulture, kao i građanima Budve.

"Zaštitili smo lokacije od divlje gradnje"

Kako je naš sagovornik rekao, Opština Budva je, kada su u pitanju atraktivne lokacija potput Sajma, nekadašnje zgrade JAT-a i Velje vode, vrlo aktivno učestvovala u upravnim postupcima, štiteći ono što je planskim dokumentom predviđeno da se gradi u tom dijelu naše opštine.

"Mi smo vrlo uspješno okončali te postupke pred Upravnim sudom i na neki način zaštitili lokacije od divlje gradnje i objekata koji nisu tipični za mediteransko mjesto poput Budve", kazao je on.



Na lokaciji u blizini hotela Mogren bila je predviđena gradnja višespratnog kondo hotela, a odlukom Ministarstva prostornog planiranja i urbanizma ona je stopirana.

Sumirajući aktivnosti Sekretarijata za zaštitu imovine, Zenović je podvukao da i u vanrednim okolnostima koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa u posljednjih godinu i po dana, u skladu sa zakonom, redovno ispunjavaju sve poslove i obaveze.

Naš sagovornik je podsjetio da je u posljednje četiri godine Opština Budva kroz pozitivne sudske ishode uštedjela i vratila preko 35 miliona eura duga.



M.S.