28-02-2022

(VIDEO+FOTO) Svečano obilježen Dan Osnovne škole „Stefan Mitrov Ljubiša”

Osnovna škola „Stefan Mitrov Ljubiša” večeras je prigodnim programom svečano obilježila Dan škole. U programu su učestvovali učenici svih razreda, a akcenat je stavljen na veliki jubilej - 200 godina od rođenja književnika i političara Stefana Mitrova Ljubiše.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Nakon intoniranja himne Crne Gore, u izvedbi učenika, prisutnima se obratio vršilac dužnosti direktora škole Novak Ljubanović. On je podsjetio da je OŠ Stefan Mitrov Ljubiša najstarija škola na području Budve, te da je formirana rješenjem Narodnog odbora Opštine Budva 28. septembra 1961. godine. Kako je kazao, Od 1979. škola se nalazi u postojećoj zgradi.

"Danas je to savremena škola koja čuva tradiciju svoga kraja i s poštovanjem se odnosi prema liku i djelu Stefana Mitrova Ljubiše. Dame i gospodo, naša škola proslavljajući 61. godišnjicu postojanja i uspješnog rada, nije samo institucija koja prirodno širi ruke prema djeci pretškolskog uzrasta, sa obavezom suptilnog uključivanja u više nego zahtjevan vaspitno-obrazovni proces, nego je, na izvjestan način, i drugi dom, ambijent koji, i te kako, u burnom periodu sazrijevanja, utiče na formiranje ličnosti mladih ljudi.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

"Ona predstavlja podršku u ostvarivanju lijepih želja, ali i zaštitu od svega lošeg što društvo u cjelini može nositi sobom. Naša škola je u tom smislu stabilan, ozbiljan i funkcionalan most prema srednjoškolskom obrazovanju i svemu što mlade ljude čeka u životu", istakao je, pored ostalog, Ljubanović.

Uslijedio je bogat program u kojem su učestvovali svi učenici od prvaka do polumaturanata. Publika je imala priliku da uživa u lijepim pjesmama, recitacijama, folklornim koreografijama, pozorišnim izvedbama.

Prvaci su izveli pjesmu "Živjela, živjela škola", a numeru "Budva zove" učenik Petar Marojević i klapa "Primorkinje".



Prvaci - Živjela, živjela škola



Budva zove

Učenici starijih razreda dali su omaž Ljubiši kroz pozorišnu adaptaciju "Kanjoša Macedonovića", dok su se đaci, koji su članovi Kulturnog centra "Stara Budva", predstavili spletom igara.


Kanjoš Macedonović, Foto: portal RTV Budva/M.S.







Folklorni nastupi

Navedeno je samo dio programa koji su priredili učenici škole, a po završetku utiske su sumirali v.d. direktor Ljubanović, kao i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta dr Vesna Bratić, koja je prisustvovala priredbi.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

"Zadovoljan sam, prije svega, zbog naše djece koja su bila odlična. Zadovoljan sam gostima koji su došli, kolegama, penzionerima, bila mi je posebna čast da ih primim. Pozdravio bih i kolege iz druge škole, sve je zaista proteklo u najboljem redu", rekao je on.



Ministarka Vesna Bratić kazala je da je u izuzetno izazovnim vremenima zadovoljstvo vidjeti da prosvjetni radnici, uprava i djeca predstavljaju predivnu sinergiju entuzijazma, rada i znanja.



"Naročito zadovoljstvo je vidjeti prvake i sam početak ove priredbe. Svi izvođači su bili djeca i sa velikim entuzijazmom su govorili o čovjeku čije ima ova škola nosi", poručila je ministarka.

Priredbu je posjetio veliki broj građana Budve, te je se na fotografijama naše redakcije vidi sala koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Obilježavanju Dana škole su, pored ostalih, prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović, direktor JP Morsko dobro Mladen Mikijelj, direktor RTV Budva Rade Tabaš, v.d. direktor SMŠ "Danilo Kiš" Krsto Vuković i drugi.


M.S.