17-05-2014

„VII crnogorski medijski dijalozi“

Nezavisno novinarstvo, pod uticajem vlasnika medija i interesa osnivačkog kapitala, grubo se devalvira gubeći svoju suštinu, smisao i cilj, zaključeno je na međunarodnom naučnom skupu Crnogorski medijski dijalozi u Budvi.

„VII crnogorski  medijski dijalozi“ | Radio Televizija Budva

Dvodnevni skup je, kako su saopštili njegovi organizatori, bio je posvećen temi Nezavisno novinarstvo – između mita i realnosti, a predstavnici deset država učesnica naučnog skupa donijeli su zaključke.

"Pod uticajem vlasnika medija i interesa osnivačkog kapitala, tradicionalni pojam nezavisni mediji, odnosno nezavisno novinarstvo, grubo se devalvira gubeći svoju suštinu, smisao i cilj", zaključili su učesnici skupa.

Oni smatraju da je cilj današnjeg nezavisnog novinarstva, sve je manje javni, a sve više privatni interes vlasnika medija, koji se, kako su kazali, osim ekonomskog, prepoznaje u političkim i drugim motivima umreženih korporativnih interesa.

"Profesionalno novinarstvo zasnovano na činjenicama, objektivnosti i poštovanju privatnosti, primjereniji je izraz medijskoj službi u odnosu na samoproklamovano nezavisno novinarstvo koje je danas nerijetko zaklon tabloidizacije, spektakla, narušavanja privatnosti i jednostrane interpretacije interesa i motiva vlasnika medija", naveli su učesnici skupa.

Prema njihovim riječima, snaženje medijske pismenosti u funkciji racionalne percepcije programskog sadržaja i njegovih manje ili više skrivenih formi, nužni je mehanizam razumijevanja relacije vlasnika medija i interesa koji proizilaze iz takvog medijskog pisma.

"Adekvatne javne politike, prije svega medijska politika na tragu najviših evropskih standarda, kao i angažman civilnog sektora i samoregulatornih tijela, nužan su preduslov za jačanje novinarske profesije i nezavisnog i istraživačkog novinarstva neophodnog za vraćanje povjerenja građana u medije i jačanje demokratskog društva", ocijenili su učesnici skupa.