09-08-2023

VII Festival “Ćirilicom“ od 23. avgusta do 13. septembra

Iz PR Službe Festivala “Ćirilicom“ osvrnuli su se na pojedine segmente ovogodišnjeg programa koji će trajati tri sedmice.


Detalj iz pozorišne predstave “Brod”, Foto: PR Služba Festivala “Ćirilicom“

Olga Tokarčuk, čuvena poljska spisateljica, je svojevrsna zvijezda cijelog budvanskog ljetnjeg programa “Ćirilicom“, koji se održava po sedmi put od 23. avgusta do 13. septembra, i njeno gostovanje se očekuje prvog septembra.

U dramskom programu se izdvaja dramatizacija čuvenog predkosovskog ciklusa “Zidanje Skadra“, predstava “Brod“ i plesna predstava “Kosara i Vladimir“, sve tri rađene po crnogorskom naslijedju. Tome možemo dodati dječiji mjuzikl “Zmaj sa Spasa“ reditelja Mateje Popovića, gdje će se po prvi put javnosti predstaviti ova budvanska legenda.

Ep “Zidanje Skadra“, za koji je Jakov Grim rekao da je najdirljivija pjesma koju je ikad pričitao, pretvoren je u balet koreografa Miloša Isailovića i igraće se na matičnoj sceni festivala “Ćirilicom“, na sceni između crkava.

Pozorišnom predstavom “Brod” rediteljke Ane Đorđević, čija je premijera 3. septembra, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Narodne biblioteke Budve, se obilježava 200 godina od rođenja braće Ljubiša, a to je naročito prosvetna svečanost jer je Visarion bio prvi crnogorski ministar prosvete.

“Kosara i Vladimir“ je više puta obrađivana priča o našem prvom svecu Jovanu Vladimiru i njegovoj tragičnoj sudbini. To je takođe i prva samostalna produkcija Narodne biblioteke Budve.