16-10-2021

Visok stepen prekomjereno uhranjene i gojazne djece

U Crnoj Gori postoji visok stepen prekomjerno uhranjene i gojazne djece, pokazali su preliminarni rezultati višegodišnjeg monitoringa tjelesne kompozicije djece, koji sprovodi Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore (UCG).

Visok stepen prekomjereno uhranjene i gojazne djece | Radio Televizija Budva

Iz UCG-a su upozorili da je zdravi stil života narušen i da roditelji i nastavnici moraju imati ključnu ulogu u mijenjanju loših navika kada je riječ o nivou fizičke aktivnosti, ishrani i vremenu provedenom pred ekranima.

“Istraživači rade na analizi gojaznosti po opštinama i uskoro će izaći u javnost sa podacima koji će pokazati u kojim crnogorskim opštinama su djeca gojaznija”, kazali su iz UCG-a.

Oni su naveli da je istraživanjem u protekle tri godine obuhvaćeno 4.565 djece, uzrasta od pet do 12 godina, kao i da su mjerenja sprovedena na teritoriji cijele Crne Gore.

Rezultati istraživanja, kako su naveli iz UCG-a, pokazuju da su dječaci gojazniji od djevojčica, u svim uzrastima.

“Gojaznost, i kod djevojčica i kod dječaka je na nižem nivou u predškolskom uzrastu, dok sa polaskom u školu ona raste”, rekli su iz Univerziteta.

Oni su naveli da, tokom školovanja, gojaznost jedno vrijeme raste, da bi se snizila do dvanaeste godine, kada je na sličnom nivou kao kod predškolaraca oba pola.

Kod prekomjerne uhranjenosti, kako su rekli, bilježi se sličan trend kada je riječ o polu i uzrastu.

“Interesantno je da je neuhranjenost na sličnom nivou kao i gojaznost, tako da bi i nju trebalo ozbiljno shvatiti”, istakli su iz UCG-a.

Oni su poručili da kod crnogorske djece dominiraju djeca sa normalnom uhranjenošću.

Docent na Fakultetu Bojan Mašanović je naveo da je opšte poznato da velika količina tjelesne masti može dovesti do bolesti povezanih sa težinom i drugih zdravstvenih problema.

On je dodao da nedovoljna težina takođe može dovesti do rizika od zdravstvenih problema.

Mašanović je najavio da će istraživači detaljno analizirati i testirati ranije postavljene hipoteze, koje će objaviti u renomiranim naučnim časopisima.

“Na taj način ćemo naučnoj i opštoj javnosti detaljno prikazati rezultate i probati da utvrdimo zašto je svaki treći dječak, odnosno svaka četvrta djevojčica u Crnoj Gori gojazna ili prekomjerno uhranjena”, rekao je Mašanović.

Istraživači će, kako je dodao, dati konkretne preporuke u pogledu smanjenja datih procenata.

“Trebalo bi, sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, razmotriti neočekivano visok procenat neuhranjene djece, i ponovo otvoriti raspravu o problemu koji je bio gorući u 20. vijeku a koji može biti isključivo uzrokovan socijalnom komponentom”, smatra Mašanović.

(MINA)