03-11-2019

Vitamin C važan za zdravlje i ljepotu

Vitamin C je vitamin koji je vrlo važan za zdravlje i ljepotu kože. Do danas su detaljno istražena njegova djelovanja u organizmu. Ovaj vodotopivi vitamin nalazi se u voću i povrću, a ako se hranom dovoljno ne unosi potrebno ga je nadoknaditi kvalitetnim dadacima prehrani. Dodatne potrebe za C vitaminom imaju pušači, starije osobe , djeca, sportisti, osobe koje su rekonvalescenti i dr.


Vitamin C je vitamin koji je vrlo važan za zdravlje i ljepotu kože. Do danas su detaljno istražena njegova djelovanja u organizmu. Ovaj vodotopivi vitamin nalazi se u voću i povrću, a ako se hranom dovoljno ne unosi potrebno ga je nadoknaditi kvalitetnim dadacima prehrani. Dodatne potrebe za C vitaminom imaju pušači, starije osobe , djeca, sportaši, osobe koje su rekonvalescenti i dr.

Za zdravlje kože C vitamin je od iznimne važnosti jer kao antioksidans ima važnu ulogu u sintezi kolagena. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da vitamin C može znatno ublažiti i smanjiti fotooštećenja kože nastala djelovanjem UV zraka, a antioksidativno djelovanje pomaže u očuvanju od slobodnih radikala nastalih djelovanjem UV zraka. Lokalno nanošenje preparata s vitaminom C pogotovo ako sadrže i vitamin E vrlo su učinkovita u sprečavanju fotooštećenja kože.

Uz antioksidativno djelovanje vitamin C je važan u sintezi kolagena. On stabilizira kolagen mRNA i povećava sintezu kolagena u oštećenoj koži. Istraživanja ukazuju da lokalna primjena vitamina C u trajanju od najmanje 12 tjedana smanjuje naboranost kože, hrapavost kože , pigmentacije i vraća sjaj.

Radi toga se uspjelo sintetizirati vitamin C ( koji je inkorporiran u šećer) koji je otporan na djelovanje svjetla i temeperature u manjoj koncentraciji ( do 2%) djeluje dubinski tijekom cijelog dana na kožu .
Vitamin C je normalan sastojak kože i nalazi se u dermisu i u epidermisu. Starenjem, zatim jakim izlaganjima UV zrakama, pušenjem smanjuje se koncentracija vitamina C pogotovo u gornjem sloju kože.
Radi toga nastoji se u lokalnoj primjeni vitamina C u obliku krema, fluida, seruma nadoknaditi u koži njegov gubitak. Kod svih ovih preparata važna je stabilnost vitamina C i otpornost na djelovanje svjetla, zraka i topline (najmanje je stabilan prirodan vitamin C), pa se nastoji sintetizirati oblik vitamina C koji je postojan na koži i ne gubi učinkovitost u kontaktu sa kožom.

Vitamin C je jedan od najznačajnijih sastojaka krema za svakodnevnu njegu lica. Osim u kremama vitamin C se može nanositi u obliku seruma i gela. Danas su već na tržištu gelovi koji sadrže izrazito stabilne komponente C vitamina i djeluju na bore i hiperpigmentacije.Vrlo često se postavlja pitanje kada kožu njegovati sa C vitaminom, da li je bolje tijekom ljeta ili zimi . U osjetljive kože, u osoba koje imalju alergije na sunce primjena lokalnih pripravaka sa C vitaminom ipak se preporučuje u hladnije doba godine kako bi se smanjila mogućnost iritacije kože i crvenila. Osobe koje su pušači, i koje nemaju osjetljivu kožu mogu primjenjivati serume sa C vitaminom i druge preparate koje sadrže C vitamin tijekom cijele godine.Serumi sa C vitaminom preporučuju se u dobi iznad 25 godina. Količinu seruma veličine zrna graška potrebno je nanijeti na lice, vrat i dekolte ujutro i/ili navečer samostalno ili prije kreme za dan/noć ili ga umiješati u kremu. Odmah se nakon toga može nanijeti šminka.

U profesionalnim kozmetičkim tretmanima vitamin C se aplicira samostalno ili u kombinaciji s drugima antioksidansima u kožu dubinski kako bi potaknulo stvaranje novog kolagena, popravila oštećenja nastala u koži i vratio sjaj i blistavost koži. U dermatološkim ordinacijama metodom mezoterapije se vitamin C uz hijaluronsku kiselinu i aminokiseline sitnim ubodima aplicira u kožu i time se ona regenerira i pomlađuje.
Ovaj vitamin blistavosti i zdravlja kože od davnina se primjenjuje na kožu, a novi proizvodi i tretmani koji ga sadržavaju omogućuju još potpunije njegovo djelovanje.