31-03-2020

Vrijeme je za igru: Zabava na sigurnom za cijelu porodicu

U trenutku kada je mnoštvo događaja otkazano i ne preporučuje se boravak u zatvorenim prostorima sa puno ljudi, kućna izolacija je jedna od preporuka.

Vrijeme je za igru: Zabava na sigurnom za cijelu porodicu | Radio Televizija Budva

Foto: City Magazine

U takvim okolnostima nije neobično da vam poslije nekog vremena postane dosadno. Zbog toga vam u narednim redovima donosimo nekoliko preporuka za društvene igre u kojima mogu uživati članovi cijele porodice, u zatvorenom, na bezbjednom, piše "City Magazine".

Stari dobri klasici

Monopol

Igra koju vjerovatno većina ljudi poznaje i igrala je u nekom trenutku, a koja je mnogima bila jedna od prvih lekcija o značenju novca i mudrog ulaganja. Nije sve suvoparno kao što zvuči, veoma je zabavno praviti imperiju kuću po kuću i hotel po hotel, ali ukoliko namjeravate da se ponašate neodgovorno, slijedi kazna po džepu. Postoji u bezbroj varijanti, sa mnogim filmovima, serijama i video igrama kao inspiracijom.

Broj igrača: 2-8

Vrijeme postavke: 2-5 minuta

Prosječno trajanje partije: 20-180 minuta

Riziko

Još jedan klasik poznat mnogima, koji takođe postoji u nebrojenim varijacijama. Nisu sve mape iste, ni pravila jednaka, ali sigurno je da ovdje niko nikome nije prijatelj, u pitanju je rat. Dobar za strateško razmišljanje i jačanje znanja iz geografije, loš za jačanje prijateljstava. Zanimljiviji je sa maksimalnim brojem igrača.

Broj igrača: 2-6

Vrijeme postavke: 5-15 minuta

Prosječno trajanje partije: 1-8 sati

Kluedo

Ova igra je veći uspjeh doživjela na međunarodnoj sceni nego kod nas, ali svakako je vrijedna vaše pažnje. U pitanju je misterija u kojoj je ubijen jedan čovjek, a na igračima je da otkriju ko je to učinio, gdje i čime. Partija je neizvjesnija što je više igrača, jer je tako teže pogoditi sve brzo, već treba malo mozgati.

Broj igrača: 2-6

Vrijeme postavke: 5 minuta

Prosječno trajanje partije: 10-60 minuta

Novije popularne igre

Catan

Jedna od najpopularnijih modernih igara, koja ima razna takmičenja širom svijeta. Igra se na tabli sastavljenoj od heksagona (šestougaonih polja) na kojoj je cilj da građenjem puta i sakupljanjem resursa dostignete određeni broj poena. Postoje razne ekspanzije, koje osnovnu igru dižu na još kompleksniji nivo i omogućavaju igranje više igrača.

Broj igrača: 2-12, zavisno od verzije

Vrijeme postavke: 15 minuta

Prosječno trajanje partije: 1-2 sata

Carcassonne

Okruženje je srednjevijekovno, a igra tako što se postavljanjem pločica sa okruženjem traži dobro mjesto za svoje "sljedbenike" i skupljanje poena na razne načine. Igra je mnogo zanimljivija nego što djeluje na prvi pogled, a ona takođe ima razne ekspanzije, koje produžavaju i usložnjavaju iskustvo igranja.

Broj igrača: 2-8, zavisno od verzije

Vrijeme postavke: 1-5 minuta

Prosječno trajanje partije: 30-90 minuta

Dixit

Ovdje je u pitanju igra sa karticama, koja je dobar pokazatelj mašte i kreativnosti igrača. Svi uzimaju šest karata u ruku i igrač čiji je red opisuje svoju kartu sa koliko god riječi poželi. Potom svi igrači iz svoje ruke biraju kartu koja najviše odgovara tom opisu i na kraju pokušavaju da pronađu originalnu kartu. Postoje i setovi dodatnih karata, različite tematike.

Broj igrača: 3-6

Vrijeme postavke: 2-3 minuta

Prosječno trajanje partije: 30 minuta

Ticket to Ride

Igra je posvećena vozovima i cilj je na kraju imati što više željezničkih linija, i to što dužih. Igrači to čine sakupljanjem kartica vozova, kartica destinacija i postavljanjem vozova na mapu linija. Potrebno je napraviti ravnotežu između prevelikog širenja i opasnosti od toga da drugi igrač preuzme vašu rutu. Takođe ima brojne ekspanzije sa novim mapama.

Broj igrača: 2-5

Vrijeme postavke: manje od 5 minuta

Prosječno trajanje partije: 1-2 sata

Izvor: City Magazine