18-05-2023

Vučković: Budvu očekuje rekordna sezona, cilj je da postane cjelogodišnja destinacija

Povoljna statistika kada je u pitanju turistički promet, ali i fniansijski pokazatelji ulivaju optimizam da će 2023. biti nova rekordna turistička godina. Budva od početka bilježi dobar trend, ali za glavnu turitsičku sezonu trebalo bi otkloniti nekoliko ključnih nedostataka, odnsono obezbijediti adekvatno odlaganje otpada, nedostajući parking prostor i bolju bezbijednsot na moru, smatra Luka Vučković iz Udruženja ugostitelja Budve.



Značajniji priliv gostiju primjetan je na Budvanskoj rivijeri od 1. aprila kada je počela kruzing sezona u Kotoru. Struktura turista je različita, pa se među gostima mogu čuti različiti, svjetski jezici, za turističku privredu, najveći izazov je ipak obezbijediti radnu snagu ali uprkos tom problemu ugostitelji očekuju rekordnu turističku godinu.

"Budva će biti popunjena jače nego 2019. godine, e sada potrošačka korpa turiste je upitna, ali zaista možemo da očekujemo svi dobru sezonu i da počnemo da razmišljamo svi generalno u tom smjeru. Pandemija korone je zvanično prekinuta, a vrijeme je i da mi to konačno ostavimo iza sebe i da možemo da računamo na dobru sezonu, ali bogami i na rad tokom zime, da bude ipslativ. Prošla zima je bila dobra samim tim što nam je opština dozvolila terene sportske ispred Starog grada, to je doprinijelo da Stari grad oživi, još neke manifestacije poslije ljeta, bi sigurno doprinijele više, trebalo bi naravno i sve više i više radnji da radi tokom cijele godine, upravo da bi zadržali radnu snagu i mislim da možemo da računamo da rad tokom zime u Starom gradu čak bi trebalo da bude i isplatljiv", kazao je on.

Budva kao lider u turističkom prometu mora sebe da prezentuje kao sigurnu i ekološki osviješćenu destinaciju, kazao je Vučković.

"Što se tiče smeća mislim da je to jedan od glavnih problema u Budvi, da trebamo da imamo kontejnere polupotkopne ili kako se već nazivaju stručno, sa hermetičkim poklopcima, da se neutrališu neprijatni mirisi i da se konačno radi na reciklaži otpada. Što se tiče parkinga, problem će sigurno biti veliki, nedostaje nam ogroman broj parking mjesta, garaže su neophodne, sve više je i električnih auta kojima je potreban punjač, stanica za punjenje, a toga toliko i nema, tako da Budva jednostavno treba da se sredi. Što se tiče parking mjesta teško je, nema dovoljno mjesta, ali se mora naći način", kazao je Vučković za Polis.

Gosti tokom ljeta prevashodno, dolaze radi kupanja pa je bezbjednost na moru jedan od prioritetnih zadataka za destinaciju.

"Takva je anarhija na moru da je to nevjerovatno, da je to decenijama unazad, ja sam svjedok toga, jer se bavim plivanjem na otvorenim vodama, šta se radi po moru, motornim plovilima raznim, znate dobro da je glisiranje zabranjeno na 200 metara od obale, ne da se glisira na 200, nego se glisira na 10 metara od bova, e sad zamislite turistu koji dođe na bove i neko prođe pored njega glisirajući i kakvu sliku daje to o nama? Nije lako to sve riješiti more je veliko, ali je potrebno drastične kazne uvesti, dovesti ispomoć u plovnoj jedinici i da se to konačno pod nekom kontrolom svede, jer inače zaista dajemo ružnu sliku o gradu", istakao je.

Deficit kvalitetne radne snage, je orgoman problem ne samo za crnogorsku, nego i za privredu zemalja EU, ali se i on rješava u hodu, kaže Vučkvić i naglašava da je najznačajnije da Budva postane cjelogodišnja turistička destinacija, te da ne smije dozvoliti pad kvaliteta usluge.

D.P.