13-12-2023

Vučković: More mi je sastavni dio života, to nije bio podvig nego ljudska i prijateljska dužnost

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović odlikovao je juče medaljom za hrabrost humanistu Luku Vučkovića iz Budve. Vučković skromno ističe da svoj postupak ne poistovjećuje sa hrabrošću već sa ljudskom dužnosti, te za njega nije bilo druge opcije, nego da uđe u uzburkano more i spase prijatelja.

Vučković: More mi je sastavni dio života, to nije bio podvig nego ljudska i prijateljska dužnost | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

"Ja sam počastvovan sa ovim ordenom, meni je bilo neprijatno da primim orden, posebno za priču o podvigu jer ja ne doživljavam to kao čin hrabrosti, meni je more sastavni dio života. Da uskočim i pomognem prijatelju, čovjeku kojeg poznajem na 40-50 metara i pomognem mu da izađe iz mora, stvarno nijesam to doživio kao neki poseban čin", rekao je Vučković gostujući u dnevno informativnoj emisiji Polis na TV Budva.


Foto: Kabinet predsjednika

Kako je istakao, on je od malena učen da se bavim otvorenom vodom.

"Pokojni otac me naučio i kako da uđem u val i kako da se izborim sa strujama i izlaskom iz vode, tako da mi je to ušlo u krv, ja plivam po valovima volim to i iz mog ugla to nije neki veliki čin hrabrosti ali moram pohvaliti i Vladimira Duletića mog kuma i Miliju Bulatovića koji su bili cijela ta logistika oko lociranja momka i samog čina spašavanja, jer da smo zkasnili 20 minuta bilo bi možda i drugačiji ishod. Moram da budem realan i da kažem da je njega spasio bog, a mi smo bili pomagači koji su se našli u trenutku na tim pozicijama da priteknemo u pomoć. Ovo nije skromnost već zaista tako mislim", zaključio je Vučković.