24-04-2020

Vujičić: Nelegalnom izgradnjom objekata na osnovu falsifikovanih planova nanijeta ogromna šteta životnoj sredini u Budvi

Nelegalnom izgradnjom objekata na osnovu falsifikovanog Detaljnog urbanističkog plana Budva - Centar izmjene i dopune i Detaljnog urbanističkog plana Bečići u prethodnih šest godina nanijeta je ogromna šteta životnoj sredini i značajno je umanjena mogućnost daljeg održivog razvoja u Budvi.


Foto: PrCentar

To je saopštio predstavnik Grupe birača – Građanska akcija, Božidar Vujičić, koji je kazao da je ta organizacija podnijela krivične prijave protiv protiv v.d. ministra održivog razvoja i turizma i predsjednika Vlade Duška Markovića i ranijih ministara Pavla Radulovića i Branimira Gvozdenovića koji su, kako je kazao, zloupotrijebili službenu dužnost nečinjenjem,“jer nisu onemogućili falsifikovanje planova u periodu od 2014. do 2020. godine“.

„Krivična prijava je podnijeta i protim predsjednika Opštine Budva Marka Bata Carevića i ranijih predsjednika Dragana Krapovića i Srđe Popovića, jer su u zadnjih šest godina, od kada su planovi predstali da važe, potpisivali rješenja za naplatu naknade za gradsko-građevinsko zemljište, komunalije na osnovu falsifikovanih detaljnih planova“, rekao je Vujičić ispred zgrade Opštine Budva.

On je kazao da je Grupa birača - Građanska akcija podnijela krivične prijave i protiv službenika ministarstva i Opštine Budva koji su, kako je saopšteno, na osnovu falsifikovanog Detaljnog urbanističkog plana Budva Centar izmjene i dopune i Detaljnog urbanističkog plana Bečići „od 2014. do 2010. godine izdavali UT uslove, razne saglasnosti, dozvole i rješenja o prijavi gradnje“.

„Zbog falsifikovanja planova i zloupotrebe službenog položaja pored krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeli smo i: Agenciji za sprječavanje korupcije Prijavu o ugrožavanju javnog interesa, Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine Zahtjev za utvrđivanje štete u životnoj sredini, Tužilačkom savjetu Crne Gore i Odboru za atikorupciju Skupštine Crne Gore inicijative radi onemogućavanja daljeg falsifikovanja detaljnih planova, Ministarstvu održivog razvoja i turizma Prijavu o ugrožavanju javnog interesa i putem mail-a obavijestili Ambasadora Evropske unije u Crnoj Gori Aiva Orava.“, naveo je Vujičić.

On je ocijenio da je nelegalnom izgradnom objekata na osnovu falsifikovanih planova u prethodnih šest godina nanijeta, kako smatra, ogromna šteta životnoj sredini „i značajno je umanjena mogućnost daljeg održivog razvoja građana u Budvi“.

„Uz krivičnu prijavu predali smo i kopije dokumentacije, izdate na osnovu falsifikovanih javnih isprava, koja se nalazi i na zvaničnim sajtovima ministarstva i Opštine Budva“, dodao je Vujčić.

On je kazao da očekuju od Specijalnog državnog tužilaštva, i svih ostalih institucija kojima su se obratili, kao i od ambasadora Orava da podhitno preduzmu aktivnosti u skladu sa ovlašćenjima, „kako bi se zaustavilo dalje falsifikovanje Detaljnog urbanističkog plana Budva Centar izmjene i dopune i Detaljnog urbanističkog plana Bečići nanošenje štete po životnu sredinu i održivi razvoj u Opštini Budva“.

„Zahtjevamo da v.d. ministar Duško Marković i predsjednik Opštone Budva Marko Carević podhitno zabrane dalje falsifikovanje Detaljnog urbanističkog plana Budva Centar izmjene i dopune i Detaljnog urbanističkog plana Bečići i da o tome obavijeste javnost Crne Gore“, istakao je Vujičić.

On je pozvao Javni servis RTCG, Televizuju Budva i nezavisne medije da posvete posebnu pažnju ovoj temi „jer se radi o značajnom ugrožavanji javnog interesa“.




Izvor: Pr Centar