16-03-2023

Vujović: OIK Budva posebnu pažnju posvetila starim licima i osobama sa invaliditetom

Predsjednik Opštinske izborne komsije Budva, Đorđije Vujović izjavio je za Polis da je to tijelo posebnu pažnju posvetilo starim licima i osobama sa invaliditetom i svoj rad prilagodila njima. Kako je naglasio, sproveden je niz aktivnosti koje će im omogućiti nesmetano glasanje na predsjedničkim izborima koji su zakazani za nedjelju, 19. mart.


Foto: Arhiva, portal RTV Budva

"Za osobe koje ne mogu da glasaju iz određenog razloga, bilo da su u pitanju stari, nemoćni ili bolesni neko može da podnese zahtjev da oni glasaju putem pisma. Taj zahtjev se prima do 13 sati uz lični dokument i birački odbori će izaći i izvršiti glasanje. Posvećujemo veliku pažnju osobama sa invaliditetom, tako da sve slabovide osobe imaju mogućnost da glasaju na listićima koji su štampani na brajevom pismu, takođe postoji priručnik za glasanje za slabovide osobe. Za osobe koje su u invalidskim kolicima postoji jedna polica u jednoj kabini, tako da mogu samostalno da postave listić na policu i da zaokruže. Takođe, sve biračke kutije su spuštene na nižu visinu, tako da sve osobe mogu samostalno i da ubacuju listiće u biračku kutiju", kazao je Vujović.


Vujović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Na prošlim lokalnim izborima koji su u Budvi održani u oktobru 2022. godine pravo glasa imalo je 18.607 građana, a na predstojećim predsjedničkim izborima evidentiran je blagi porast, te ukupan broj birača iznosi 18.864.



M.S.