19-08-2020

Vukić: Režim priziva fantomske birače iz inostranstva

"Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Duško Marković u panici prizivaju fantomske birače iz dijaspore da dođu u Crnu Goru i glasaju i na taj način utiču na izborni rezultat na predstojećim parlamentarnim izborima", kazao je Dragan Vukić, sekretar Izvršnog odbora GO SNP CG i poslanički kandidat velike narodne koalicije “Za budućnost Crne Gore”.



Kako Vukić navodi ovih dana je evidentna panika u redovima Demokratske partije socijalista zbog neizvjesnosti dolaska svih nezakonito upisanih birača koje je Uprava policije upisala u biraki spisak zloupotrebom državljanstva i evidencije prebivališta, kako bi pokušali da ponovo pokradu izbore i prekroje izbornu volju građana Crne Gore.

"Koalicija ”Za budućnost Crne Gore” je dostavila i imena konkretnih ljudi kao i fotografije duplih dokumenata lica za koje se sumnja da biračko pravo ostvaruju na Kosovu i u Crnoj Gori ali je MUP, te kako dodaje, na sebi svojstven način, građane pokušao da obmane kako su provjerom utvrdili da su ta lica legalno upisani birači iako je posjedovanje dokumenata dvije države, siguran pokazatelj da to lice ima dva državljanstva i da samim tim ne može da ostvari pravo glasa na dva mjesta", kazao je.

Vukić ističe da je pitanje za nadležne u MUP-u je ko je zadužen da provjeri prebivalište ovih osoba, jer na osnovu prebivališta oni mogu dobiti pravo glasa? Da li su ikada provjerili ulazak i izlazak iz zemlje u poslednje dvije godine? Da li su provjerili da li se osobe nalaze na prijavljenoj adresi, gdje su zaposleni, da li plaćaju porez na dohodak u ovoj državi ili to nije obaveza jednog prosječnog fantom birača koji dolazi mahom iz Luksemburga, Belgije, Švajcarske, Njemačke i Holandije i sa Kosova?

On dodaje da su više puta ukazali na činjenicu da postoji nekoliko desetina hiljada fantomskih državljana – birača koji mogu biti stvarne osobe iz drugih država, importovane za vrijeme glasanja, kao i osobe iz Crne Gore koje vrše višestruko ostvarivanje biračkog prava na nekoliko lokacija u Crnoj Gori i time u potpunosti obesmišljavaju izborni proces kao i osnovna načela demokratije.

"Ukoliko planirate da se odazovete pozivu DPS zbog čije politike ste i otišli u tuđinu da mukotrpnim radom zaradite svoju koru hleba i svojim prisustvom na dan izbora budete saučesnici u pokušaju krađe izbora, pozivamo vas da dobro o tome razmislite prije nego pristenete da za sitan novac i putne troškove dođete u Crnu Goru i postanete njihov siguran glas. S obzirom na činjenicu da je Crna Gora trenutno neslavni rekorder po broju zaraženih virusom korona na 100.000 stanovnika, moramo vas upozoriti da ćete se nakon obaveznog testiranja prilikom povratka u matične države, izložiti i riziku da u slučaju zaraze u Crnoj Gori, ne možete ostvariti pravo na liječenje o trošku tamošnjih zdravstvenih fondova i da ćete sami snositi troškove liječenja koji će iznositi više desetina hiljada eura", istakao je Vukić.

Za sve one koji planiraju da se odazovu pozivu Duška Markovića i Mila Đukanovića, te dođu i glasaju na parlamentarnim izborima 30. avgusta, Vukić poručuje da će svi biti evidentirani, krivično gonjeni a posredstvom ambasada i insitiucija za međunarodnu pravnu pomoć će biti zatražen otpust iz državljanstva država u kojima sada živite i radite.