29-08-2022

Vukotić Jelušić: Pozdravljamo inicijativu opštine, pretvaranje zgrade JRB-a daće Budvi novu vrijednost i mogućnosti

OO URA Budva pozdravlja inicijativu rukovodstva Opštine Budva za učešće države na tenderu za otkup zgrade Jugoslovenskog riječnog brodarstva, a posebno osvješćenost i stav da istu treba sačuvati u postojećim gabaritima i valorizovati kao javno dobro i u funkciji opšteg interesa, saopštila je članica Predsjedništva i potpredsjednica budvanskog odbora GP URA, Milijana Vukotić Jelušić.


Foto: GP URA

Kako je navela, lokalitet zgrade JRB-a je jedan od rijetkih koji je odolio masovnoj i neracionalnoj gradnji.

“Posebno je značajno što nije poslužio zadovoljavanju tajkunskih i interesa krupnog kapitala, izuzev činjenice da se sada prodaje po više nego dvostrukoj cijeni u odnosu na onu po kojoj je kupljen. Iako su se godinama megalomanski i divlji objekti gradili zahvaljujući bliskosti sa političkim moćnicima uz tarife koje su planersku struku uvele u zonu korupcije na visokom nivou, ostaje ipak neotkriveno da li su se na ovom lokalitetu sukobili različiti graditeljski interesi ili je strah od “zavalskog i avalskog” scenarija, a time i partijske pozicije, držala donosioce odluka na oprezu”, kazala je Vukotić Jelušić.

Ona ističe da je, i pored toga što trenutno planirani budžet može biti prepreka, donošenje vitalnih odluka za opštinu u nadležnosti Odbora povjerenika, jer, kako ocjenjuje, zakon ne prepoznaje drugačije njegove nadležnosti do skupštinske.

To, navela je, potvrđuje i imenovanje potpredsjednika Opštine, a nakon toga i predsjednika.

“Zato OO URA Budva poziva i Opštinu i Državu da, ako je moguće, zajednički učestvuju u povraćaju vrijedne imovine u državno odnosno opštinsko vlasništvo. Time će se doprinijeti rezilijentnosti prostora Budve i očuvanju zelenih i ambijentalnih gradskih orijentira u odnosu na preurbanizovane i centar izaleđe. Kasnijim pretvaranjem ovog vrijednog lokaliteta u kulturni i kreativni kutak daće Budvi novu vrijednost i mogućnosti. Da Budva ne bi ostala opština koja je višedecenijski Grad teatar izbacila na ulicu, biblioteku smjestila u zgradu bez upotrebne dozvole i daleko od očiju javnosti, a bioskop ugovarala kroz neodržive aranžmane zbog čega mu sada prijeti zatvaranje, obaveza je i opštinskog i državnog rukovodstva da strateški i transparentno planiraju kulturne politike i promišljaju nove turističko-kulturne koncepte”, zaključila je Vukotić Jelušić.