19-06-2020

Vukotić Jelušić saslušana u SDT-u

Sekretarka za lokalnu samoupravu Opštine Budva Milijana Vukotić Jelušić dala je danas, u svojstvu građanke, izjavu Specijalnom policijskom odjeljenju u Podgorici, po nalogu SDT-a. Ona je saslušana po krivičnoj prijavi podnesenoj od strane odborničkih klubova DPS-a, Crnogorske i SD-a u budvanskom lokalnom parlamentu, jer im, kako su naveli, nije dala dozvolu da po zahtjevu koriste Veliku salu Opštine Budva za skupštinsko zasijedanje.



"Istaćiću ovom prilikom da sam se u svakom svom postupanju u toku ovog trogodišnjeg mandata, vodila isključivo u skladu sa pozitivno pravnim propisima i internim procedurama i da sam u skladu sa tim i odlučila. Za mene kao sekretara je 33. i 34. sjednica SO Budva i dalje su u toku, a podnositi zahtjev za održavanje iste takve paralelne sjednice za mene je bilo u potpunosti protivno svim pozitivnim propisima Crne Gore", izjavila je Vukotić Jelušić za naš portal.

Kako je istakla, službenici su se korektno odnosili prema njoj u toku saslušanja.

"Naglasila bih i to da ja kao sekretarka za lokalnu samoupravu, po Zakonu o lokalnoj samoupravi, nisam javni funkcioner. Međutim, neko je očigledno sa umišljajem na prijavu uz moje ime dodao i ime predsjednika Skupštine, čime sam ja postala predmet razmatranja Specijalnog tužilaštva", rekla je ona.

Kazala je da vjeruje da će, u ovom slučaju, u SDT-u biti objektivni i nepristrasni, bez obzira na to kakvu reputaciju imaju.

"Ovo je sve očigledno jedna velika igra i svrsishodno i namjenski danas odrađena", podvukla je sekretarka.

Ona je za portal RTV Budva kazala da je danas stigao i izvještaj Upravne inspekcije.

"Nikad brže u životu nisu donijeli zapisnik, a bili su u utorak kod nas u kancelariji. Oni u spisima potvrđuju postojanje v.d. funkcije predsjednika Skupštine i Opštine, što po Zakonu o lokalnoj samoupravi nije prepoznato. To bi značilo da mi imamo odbornike u v.d. stanju."

Ukazala je na činjenicu da su u zgradi Opštine juče i danas primijećena neovlašćena lica.

"Podnijela sam prijavu u policiji jutros, na osnovu jučerašnjeg i današnjeg pronalaženja u prostoru lica koja nisu propisno legitimisana, niti obučena, niti znamo po kom osnovu borave u prostoru. Ja sam podnijela krivičnu prijavu u Upravi policije i očekujem da ćemo uskoro imati oslobođen prostor od takvih lica", kazala je Vukotić Jelušić.

Na pitanje kako vidi rasplet aktuelne političke krize u Budvi i ko je u pravu kada je posredi tumačenje pravne regulative, koju budvanska vlast izabrana 2016. godine tumači na jedan, a odbornici opozicije na drugi način, ona odgovara:

"U ovoj situaciji izbori bi dali adekvatan odgovor. Možda je u ovom trenutku najobjektivnija činjenica da ni jedni ni drugi nisu legitimni. Međutim, ne možemo da prenebregnemo činjenicu da je Skupština sazvana u legitimnom roku, u legitimnom roku održana i da je ona prekinuta, a da se postupalo po Statutu Opštine Budva i Poslovniku o radu SO Budva, koji je nalagao da se o svakom pitanju održi rasprava. Dakle, rasprava još uvijek traje i sjednica je u toku. Međutim, sporna je odredba Zakona o lokalnoj samoupravi koja kaže da se u roku od 30 dana mora odlučiti o podnesenoj inicijativi za smjenu Predsjednika Opštine I Predsjednika Skupštine. U oba slučaja imamo sada jedan pravni vakuum i nisam sigurna kakav bi bio ishod uopšte i da li je moguće ostvariti politički dijalog. To je veoma upitno", zaključila je Vukotić Jelušić.

U toku je saslušanje odbornika Demokrata u SO Budva Gojka Liješevića, a biće obavljeno i ispitivanje predsjednika lokalnog parlamenta Krsta Radovića.