19-05-2023

Vukšić: Đukanovićeva oproštajna konferencija nikog nije rastužila, pravosudni organi na potezu nakon gubitka imuniteta

Sa pažnjom sam odgledao oproštajnu konferenciju od sjutra bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića koja, siguran sam, nikog nije rastužila, poručio je nosilac liste „Narodna koalicija – Složno i tačka”, Dejan Vukšić.


Foto: Lista „Narodna koalicija – Složno i tačka”

Vukšić ocjenjuje da je Đukanović, umjesto ozbiljne analize višedecenijskog vladanja, pribjegao "samohvalisanju i isticanju ''vrijednosti'' koje je naša zemlja dobila zahvaljući njemu, namjerno zaboravljajući svoju ulogu recimo za vrijeme devedesetih godina".

"S druge strane, realnost je ipak drugačija: Crna Gora je za vrijeme njegovog mandata izgubila više desetina hiljada mladih ljudi koji su napustili našu zemlju, više desetina života u kriminalnim obračunima, više desetina fabrika koje su ugašene, ali i više desetina hiljada radnih mjesta kojih više nema", naveo je on.

Podvlačeći da je neko ko je dobar dio svoje karijere posvetio borbi protiv kriminala i korupcije, kao sudija, a onda i kroz funkciju direktora ANB-a, Vukšić smatra da je Đukanovićeva karijera obilovala spornim momentima. Kako smatra, posredi su momenti koji, prema njegovom mišljenju, bez ikakve dileme, imaju elemente i krivične odgovornosti.

"Dakle, nakon formalnog gubitka imuniteta, pa i drugih neformalnih privilegija i uticaja kojim je raspolagao kao predsjednik Crne Gore, za očekivati je da pravosudni organi konačno reaguju i aktiviraju brojne krivične prijave koje se nalaze u fiokama crnogorskog, ali i italijanskog pravosuđa", zaključio je Vukšić.