07-09-2020

Worldometers: Preko sedam miliona aktivnih slučajeva koronavirusa

Prema podacima sajta Worldometers, koronavirusom je u svijetu trenutno inficirano preko sedam miliona ljudi.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Po broju oboljelih prednjače Sjedinjene Američke Države sa oko, do sada, šest i po miliona oboljelih (6.460.421), a slijede Indija (4.204.613), Brazil (4.137.606) i Rusija (1.025.505).

Među deset najpogođenijih zemalja su još Peru, Kolumbija, Južnoafrička republika, Meksiko, Španija i Argentina.

Indija prešla Brazil, porast u V. Britaniji i Izraelu

Kako je izvijestilo ministarstvo zdravlja Indije, u posljednja 24 sata registrovano je 90.802 novozaraženih, što je dovelo do toga da po broju slučajeva infrekcije ova zemlja prestigne Brazil.

U Britaniji je zabilježen najveći porast inficiranih od maja mjeseca, a situacija se usložnjava i u Izraelu gdje premijer te države Benjamin Netanjahu najavljuje policijski čas u 40 najpogođenijih gradova.

Bolja situacija u Melburnu

Do povećanja broja oboljelih u australijskom Melburnu došlo je početkom jula, a kako javljaju tamošnji mediji situacija je sada relaksiranija. Došlo je do ublažavanja mjera, no grad i dalje ostaje zaključan, po svemu sudeći do kraja oktobra.

Prema podacima sajta Worldometers od koronavirusa se do sada u svjetu oporavilo oko 19.5 miliona ljudi, a preminulo 887.599.

Kad će kraj pandemije?

Kada je kraj pandemije u pitanju, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nedavno je izrazila nadu da bi sve moglo biti okončano za manje od dvije godine.

"Posebno ako ujedinimo napore, koristimo maksimum raspoložih oruđa i u nadi da ćemo imati dodatne alate kao što je vakcina", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Grebejesus.



M.S.