17-07-2017

Za manje od četiri sata otklonjen kvar na Bečićkoj plaži

Nakon što je u subotu, 15. jula, došlo do "iskakanja" spojnice na poliesterskoj cijevi prečnika 700 mm na Bečićkoj plaži, dežurni operateri su putem SCADA sistema za praćenje i upravljanje infrastrukturom regionalnog vodovodnog sistema registrovali kvar na cjevovodu i odmah preduzeli mjere za obustavu protoka vode kroz oštećeni segment cjevovoda, čime su se efektivno ublažile moguće neželjene posljedice.

Za manje od četiri sata otklonjen kvar na Bečićkoj plaži | Radio Televizija Budva

Nakon toga je ekipa tehničkog sektora, zajedno sa ekipom za hidro-mašinsko održavanje, firme CMC „Controlmatic Commerce“ doo Herceg Novi, koja je putem tendera angažovana kao podizvođač na ovim poslovima, upućena na lokaciju kvara, uz prethodno angažovanje potrebne mehanizacije neophodne za detekciju kvara.



"Posebnu zahvalnost dugujemo predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću koji je u više navrata iskazao lično interesovanje za napredovanje radova na otklanjanju kvara na RVS, kao i ponudio da se, u slučaju potrebe, raspoloživi resursi Vlade upotrebe kako bi ovaj veoma važan sistem što prije profunkcionisao. Takođe, izražavamo zahvalnost Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ministarstvu poljoprivrede i vodoprivrede, Opštini Budva, kao i direktorima tivatskog i budvanskog vodovoda, užičkom preduzeću Jedinstvo, nekadašnjem izvođaču radova na izgradnji RVS, te zakupcima plaža koji su imali razumijevanja i pomogli, shodno potrebama, hitnoj reakciji na sanaciji mreže i vraćanju prostora u prvobitno stanje.
U situaciji koja je sama po sebi jako komplikovana i teška, sve snage su se udružile, bez obzira na političke i druge razlike pokazavši zrelost i odgovornost", saopštili su iz JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

Iz preduzeća demantuju navode pojedinih medija da je 63.000 turista u Budvi ostalo bez vode, te da ekipe Regionalnog vodovoda nijesu stigle na lice mjesta ni 4 ipo sata nakon kvara, iako su menadžment i tehnička ekipa uz prisustvo dva direktora vodovoda bili vrlo brzo na licu mjesta.

"Napominjemo da je standardna procedura u sličnim situacijama izvršena i u ovom slučaju prvom mjerom automatskog zaustavljanja distribucije vode automatskim upravljanjem, odnosno pomoću SCADA sistema kojim se upravlja regionalnim vodovodnim sistemom. Naime, regionalni vodovodni sistem se prostire na 130 km, na teritoriji 7 opština, i radi se o kompleksnom sistemu čije se održavanje umnogome razlikuje od lokalnih vodovodnih sistema. Sprovedene aktivnosti se ne rade na licu mjesta, što mediji nijesu dužni da znaju, ali jesu dužni da pitaju nadležne osobe iz JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, a ne da saopštavaju svoj sud. Uz to, neistinita je informacija da je Budva i jednog trenutka ostala bez vode za piće. Opštini Budvi je, kontinuirano i tokom kvara na sistemu, isporučivano iz regionalnog vodovodnog sistema 260 l/s, a Baru 100 l/s i Ulcinju 45 l/s, dakle cijelih 405 l/s. Međutim, ono što je najvažnije jeste da je kvar na Regionalnom vodovodnom sistemu u veoma kratkom roku saniran i da je vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja apsolutno i u svom punom kapacitetu profunkcionisalo nakon nekoliko sati, kao i da je sistem počeo da funkcioniše i na tom svom dijelu u 03.10, u nedjelju, 16. jula. Istog dana, dakle nakon kvara, počeli smo isporuku od čak 704 l/s, što je za 36 % veća količina u odnosu na isti dan prošle godine kada smo isporučivali 516 l/s", naveli su iz JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.