16-07-2022

Za mlade ne postoji zdrava količina alkohola

Alohol nije zdrav ukoliko ste mlađi od 40 godina, ukoliko ste stariji od 40 godina i bez hroničnih zdravstvenih problema, stručnjaci se slažu da male količine alkohola mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanih udara i dijabetesa.


Ilustracija, Foto: Pixabay

"Te bolesti dovode do velikog broja smrtnih ishoda širom svijeta. Ako pogledate kumulativni uticaj na zdravlje, posebno među starijima, podaci pokazuju da je mala količina alkohola bolja nego da ga nimalo ne konzumirate. Za sve ostale kategorije ljudi, alkohol je potpuno štetan", navodi profesorka Emanuela Gakidu, zdravstveni statističar na Institutu za zdravstvenu metriku i procjenu Univerziteta u Vašingtonu.

Studija koju je sprovela sa kolegama pokazuje da ne postoje nikakvi zaštitni efekti alkohola kada su u pitanju bolesti poput tuberkuloze, hipertenzije, epilepsije, pankreatitisa, mnogih oblika raka i bolesti jetre.

"U savjetima za konzumaciju alkohola najčešće se naglašava koliko mogu da popiju muškarci, a koliko žene. Ali u tim savjetima prije bi trebalo obratiti pažnju na godine", ističe Gakidu.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Lanset" obrađivalo je 30 godina podataka o ljudima između 15 i 95 godina starosti iz 204 zemlje svijeta koje je prikupio vašingtonski institut.

Analizom je procijenjeno da je 1,34 milijarde ljudi širom svijeta pilo veće količine alkohola 2020. godine. Više od 59 odsto onih koji su pili prekomjerne količine bili su između 15 i 39 godina. Preko dvije trećine su muškarci.

Nevezano za dio svijeta, studija je pokazala da konzumiranje alkohola ne pruža nikakve zdravstvene dobrobiti ljudima ispod 40 godina starosti zato što u velikoj mjeri povećava rizik od ozljeda, bilo da su u pitanju saobraćajne nesreće, samoubistva ili ubistva.

Mjera koju su koristili u istraživanju za standardno piće bila je 10 grama čistog alkohola, što je ekvivalent 100 mililitara vina, 3,5 decilitara piva ili 30 mililitara žestokog pića.

(RTS)