15-07-2020

Za pola godine sankcionisano 288 motociklista

Uprkos određenim ograničenjima koja su važila za odvijanje drumskog saobraćaja, tokom preduzimanja mjera na suzbijanju pandemije izazvane koronavirusom, u proteklih šest mjeseci na crnogorskim putevima su se dogodile 63 saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali motociklisti, od čega su dvije završile sa smrtnim ishodom, saopštili su u Upravi policije.

Za pola godine sankcionisano 288 motociklista | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija
Kako se ističe u saopštenju, čak 61 motociklista je zadobio lake ili teške tjelesne povrede.

"Saobraćajna policija je od 8. do 12. jula realizovala operativnu akciju Motocikl, čiji je cilj bio pojačana kontrola ove kategorije učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu počinilaca najtežih saobraćajnih prekršaja. Tokom realizacije akcije, zbog počinjenih prekršaja, sankcionisano je 288 motociklista, dok je u skladu sa zakonom, isključeno iz saobraćaja njih 93", naglašavaju u Upravi policije.

Najčešći prekršaji koji su registrovani od saobraćajne policije bili su upravljanje motociklom bez položenog vozačkog ispita, upravljanje motociklom kojem je istekla važnost registracije, upravljanje motociklom bez zaštitne kacige i prekoračenje dozvoljene brzine.

"Vodeći se činjenicom da su motociklisti jedna od posebno ugroženih kategorija učesnika u saobraćaju, koristimo priliku da još jednom apelujemo na vozače motocikala, ali i na ostale učesnike u saobraćaju da vožnju prilagode uslovima i stanju na putu, poštujući saobraćajne propise i na taj način doprinesu svojoj i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju. Uprava policije će i u narednom periodu kako kroz preventivne, tako i reperesivne aktivnosti i pojačane kontrole, nastojati da utiče na poštovanje zakona i ponašanje učesnika u saobraćaju, a sve sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama", navode u saopštenju.