03-07-2020

Za samofinansirajuće specijalističke studije predviđeno 2.299 mjesta

Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) za upis na samofinansirajuće specijalističke studije predviđeno je 2.299 mjesta, dok je za postdiplomske magistarske studije predviđeno 589 mjesta, saopšteno je iz te visokoškolske ustanove.Upravni odbor UCG je na danas održanoj sjednici donio odluke o broju studenata za upis na samofinansirajuće postdiplomske specijalističke i master studijske programe za 2020/2021. godinu.

Predsjednik Upravnog odbora UCG Duško Bjelica kazao je da je za upis na specijalističke studije predviđeno 2.299 mjesta, dok je za postdiplomske magistarske studije predviđeno 589 mjesta.

Prema njegovim riječima, pravni osnov za organizovanje upisa na specijalističke studije sadržan je u Zakonu o dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

"Dekani organizacionih jedinica UCG ovlašćeni su da raspišu konkurse za jednogodišnje magistarske studije, koje će se naposredno organizovati sa besplatnim master studijama, po reformisanom modelu studija, od ove studijske godine", pojasnio je Bjelica.

Usvojeni predlozi, od Senata Univerziteta, kako je dodao, sagledani su sa aspekta zapošljivosti i potražnje na tržištu rada u Crnoj Gori, prostornih i kadrovskih kapaciteta organizacionih jedinica, iskazanog interesovanja studenata za upis.

Bjelica je rekao da je Upravni odbor UCG donio i odluku o davanju ovlašćenja za nastavak postupka po oglasu za dodjelu kredita.

"Komisija će posebnom odlukom odrediti rok u kom zaposleni mogu podnositi zahtjeve za rješavanje stambene potrebe u skladu sa predmetnim oglasom, čiji je tok prekinut Odlukom Komisije, od 16. marta", zaključio je Bjelica.

Izvor: Mina