14-12-2018

Za sanaciju glavnih vrata Starog grada izdvojeno 14 hiljada eura

Za sanaciju i restauraciju glavnih ulaznih vrata od Starog grada i vrata od Pizane opredjeljeno je 14 hiljada eura. Opština je tender raspisala sredinom ove sedmice, a njim se traže remontni i sanacioni radovi prema konzervatorskim uslovima.

Za sanaciju glavnih vrata Starog grada izdvojeno 14 hiljada eura | Radio Televizija Budva

Stari grad Budva ima osmoro vrata koja su u prilično lošem stanju, odvaljena, polomljena i propala.

Ovim prvim tenderom koji se završava 17. decembra obuhvćana su glavna ili velja vrata Starog grada te vrata od Pizane. Kako je kazala direktorica JU Muzeji i galerije Budve, Lucija Đurašković vrata ilustruju naš odnos prema kulturnoj baštini.


"Poznato je da su bedemi u okviru kojih i spadaju vrata otvori kroz koja se ulazilo u Stari grad, dio kulturnog dobra koje je zaštićeno zakonom. Glavna vrata ili velja su se u srednjem vijeku zvala "Porta di terra ferma". To su vrata koja vode od strane kopna gdje je bila mala stražarnica iznad vrata iz koje se sa velikom pažnjom pazilo ko sve može ući u Stari grad", istakla je Đurašković.

Značajno je da se iznad glanih vrata nalazi grb Stare Budve koji obilježava Mletački period.


"Značaj ovih vrata je što sa unutrašnje strane postoji niša gdje se nekad nalazila ikona sa predstavom Bogorodice pored koje se svaku noć palilo kandilo, jer je kako je bilo poznato Bogorodica bila zaštitnica Budve", zaključila je Đurašković

Tenderi za ostalih šestoro vrata biće raspisani u kontinuitetu tako da će se radovi izvoditi na način da sva vrata budu završena relativno brzo jedna za drugim.