09-07-2021

Za vikend brdska trka Kotor – Trojica

Međunarodna brdska auto trka, Kotor – Trojica biće održana 10. i 11. jula, a biće bodovana šampionat Centralno evropske zone, saopštili su organizatori.

Za vikend brdska trka Kotor – Trojica | Radio Televizija Budva

Navodi se da je do sada prijavljeno 88 vozača iz Poljske, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Kosova i Crne Gore.

Sportski vozači nadmetaće se na stazi Kotor-Trojica dugačkoj 4,3 kilometra, a rezultati će biti bodovano i za državna prvenstva Crne Gore i Hrvatske, kao i za Kup Kotora.

Predsjednik Auto i karting saveza Crne Gore, Željko Banićević kazao je da su organizatori, uprkos finansijskim problemima, priveli kraju obimne pripreme.

“Nijesmo odustali, iako je bilo razmišljanja da preskočimo i ovu godinu. Naišli smo na podršku Opštine Kotor koja je naš stalni pokrovitelj, obećana nam je i data pomoć, tako da ćemo ispoštovati tekući kalendar takmičenja”, rekao je Banićević Radiju Crne Gore.

On je istakao da je bilo dosta posla organizacione prirode, ali da je sve spremno za tehnički pregled vozila, subotnje trening vožnje i dvije trke u nedjelju.

“Duž staze biće 30 policajaca, 40 predstavnika Sekjuriti službe, brojni redari, a tu su naravno i sudije.

On očekuje da će nedjeljnu trku obilježiti sjajne vožnje domaćih i inostranih vozača.

“Biće puno zanimljivih duela, a biće interesantno vidjeti da li će neko moći da obori rekord staze koji od 2015. godine drži Podgoričanin Miloš Asanović, koji je te godine sa prototipom formule Radikal postigao vrijeme dva minuta, pet sekundi i 434 hiljaditinke”, rekao je Banićević.

On je najavio da će nastupiti i Hrvat Domagoj Pereković sa Mitsubišijem od čak 850 konjskih snaga.

“Hrvati će imati više od 30 vozača. Voziće i naš Vasilije Jakšić dvostruki šampion CEZ-a svoj novi Mitsubiši, ali od 400 konjskih snaga, tu je i Filip Petković. Stigao nam je u goste i Poljak Gregorž Duda čije vozilo ima 700 konja, a voziće i njegov sin Karol”, najavljuje Banićević.

Prvog čovjeka crnogorskog Auto i karting saveza čeka i jaka konkurencija na stazi, u klasi 1200 E 1 moto, a nadmetaće se sa višestrukim šampionom velike Jugoslavije Tihomirom Aćimićem i super brzim Cetinjaninom Lukom Špadijerom.

“Konkurencija je zaista jaka, mislim da su moji rivali u prednosti, ali pokušaću da pružim što bolju vožnju i obradujem moje brojne navijače i doprinesem da ekilpa Kotora, koja je desetostruki uzastopni šampion države, ponovo bude najbolja u generalnom poretku”, rekao je Banićević.

On vjerujem da su i ostali članovi tima potpuno spremni.

“Posebno bih želio da mladi Vasilije Jakšić sa novim Mitsubišijem krene ka trećoj tituli prvaka CEZ-a i Zlatnoj kacigi u toj jakoj konkurenciji. Tu su i Dona Kašćelan, Filip Petković i ostali. Zaista imamo moćnu ekipu a tu su i ostali crnogorski asovi”, rekao je Banićeviić.


Mina