05-12-2019

Zabrana pušenja uzima svoj danak ugostiteljskim kasama

Od kako je na snagu stupio zakon kojim se zabranjuje pušenje u ugostiteljskim objektima, promet u restoranima u Crnoj Gori je opao oko 20 odsto, dok se za kafiće smatra da je procenat znatno viši, izjavio je sekretar Udruženja ugostitelja Budve, Nikola Buzdovan.

Zabrana pušenja uzima svoj danak ugostiteljskim kasama | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

Kako je Buzdovan kazao za “Pobjedu”, tom udruženju je najavljeno da će od 1. januara 2020. godine korišćenje duvanskih proizvoda biti dozvoljeno u lokalima u kojima se ne konzumira hrana, međutim iz Ministarstva zdravlja negiraju takve najave, uz poruku da se zakon neće menjati, odnosno da se neće izaći u susret takvim inicijativama, prenosi RTCG.

“Što se tiče budvanskih restoratera, bilježimo pad prometa od nekih 20 odsto, dok je u kafićima to znatno više. Ostaje nam da poštujemo taj zakon koji je evropski, a mi idemo ka Evropi. Ono što je nama najavljeno, doduše usmeno, jeste da će u kafićima koji nemaju hranu od januara biti dozvoljena upotreba duvanskih proizvoda”, rekao je Buzdovan.

Prema njegovim riječima, pad prometa zabilježen je i u drugim crnogorskim gradovima.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Pobjedi je rečeno da Turistička inspekcija, kako je to propisano, kontroliše primjenu ovog zakona i da je od polovine avgusta do 19. novembra bilo ukupno 2.263 kontrole.

"Utvrđeno je 106 nepravilnosti, izdato 119 prekršajnih naloga u iznosu od 30.490 eura, a podnijeto je i šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Utvrđene nepravilnosti su da je bilo dozvoljeno konzumiranje duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru, da nije istaknuta oznaka o zabrani pušenja, te da prostorija za pušenje nije opremljena uređajima za ventilaciju", rečeno je iz inspekcije, dodajući da inpektorima značajno pomažu i prijave građana.



Izvor: rtcg