13-08-2019

Zabrana uvoza svinja i svinjskog mesa iz Srbije

Ova mjera ostaje na snazi sve do dobijanja službene informacije od strane nadležne veterinarske službe Srbije odnosno Međunarodne organizacije za zdravlje životinja o potvrdi odnosno isključenju sumnje na pojavu afričke svinjske kuge

Zabrana uvoza svinja i svinjskog mesa iz Srbije | Radio Televizija Budva

S obzirom da je Srbija Međunarodnoj organizaciji za zdravlje životinja prijavila sumnju na pojavu bolesti afrička kuga svinja na njenoj teritoriji, zabranjen je uvoz i tranizit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja preko teritorije Crne Gore iz Republike Srbije, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

"Izuzetno, uvoz se može odobriti za određene mesne prerađevine, proizvode od mesa i ostale proizvoda koji sadrže meso porijeklom od domaćih svinja samo ako ispunjavaju zahtjeve propisane Naredbom o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja ("Sl. list CG", br. 70/18)", navodi se u saopštenju.

Sva izdata rješenja o veterinarsko zdravstvenim uslovima za uvoz domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja stavljena su van snage, o čemu su obavješteni subjekti koji vrše uvoz kao i nadležni veterinarski inspektori na graničnim inspekcijskim mjestima kao i Uprava carina.

Ova mjera ostaje na snazi sve do dobijanja službene informacije od strane nadležne veterinarske službe Srbije odnosno Međunarodne organizacije za zdravlje životinja o potvrdi odnosno isključenju sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.