30-06-2023

Zabranjen uvoz svinja i svinjskog mesa iz 45 država

Uprava za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove zabranila je uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja iz čak 45 zemalja.

Zabranjen uvoz svinja i svinjskog mesa iz 45 država | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com

Iz te Uprave ranije su upozorili da rade sve da spriječe pojavu afričke kuge svinja u našoj državi.

Zabrana važi za Njemačku, Estoniju, Latviju, Litvaniju, Mađarsku, Poljsku, Slovačku, Italiju, Češku, Grčku i dio Hrvatske.

Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, zabrana važi i za Rumuniju, Bugarsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Butan, Dominikansku Republiku, Filipine, Haiti, Istočni Timur, Indoneziju,Indiju, Južnu Afriku, Južnu Koreju, Kinu.

Kada je u pitanju Srbija zabrana se odnosi na Pčinjski, Brančevski, Pomoravski, Jablanički, Moravički, Južno-banatski, Grad Beograd, Borski, Podunavski i Srednjebanatski okrug.

"Zabrana se odnosi i na sledeće države: Kina, Kenija, Laos, Malezija, Moldavija, Mongolija, Mianmar, Namibija, Nepal, Nigerija, Obala Slonovače, Papua Nova Gvineja, Republika Sjeverna Makedonija, Rusija, Siera Leone, Singapur, Ukrajina, Vijetnam i Zambija", piše u dokumentu.

Direktor Uprave Vladimir Đaković kazao je za Portal RTCG da preduzimaju sve mjere kako bi spriječili pojavu ove bolesti kod nas, a na prvom mjestu je na snazi zabrana uvoza svinja i svnjskog mesa iz zemalja u kojima ova bolest postoji.