24-05-2023

Zakonskih mogućnosti ima, ali nema političke volje za podršku Sea Dance festivalu

"Povodom saopštenja Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma da ne postoje zakonske mogućnosti kada je u pitanju finansijska pomoć Sea Dance festivalu, prinuđeni smo da reagujemo i istaknemo da to nije tačno.  De minimis ograničenje koje Ministarstvo spominje u saopštenju važi za državnu pomoć, međutim, još jednom nedvosmisleno ističemo da podrška države Sea Dance festivalu nije pomoć, već komercijalna saradnja u vezi sa realizacijom muzičkog festivala, a u cilju pospješivanja lokalne turističke privrede i jačanja promocije destinacije", poručuje se u saopštenju organizatora Sea Dance festivala.

Zakonskih mogućnosti ima, ali nema političke volje za  podršku Sea Dance festivalu | Radio Televizija Budva

Foto: Sea dance

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Ovakve komercijalne saradnje sa državnim institucijama Exitovi festivali imaju u brojnim zemljama širom svijeta, uključujući više zemalja Evropske unije. Među njima je i Sea Star festival u Hrvatskoj, koji je prethodnog vikenda sa ogromnim uspjehom održan u Umagu pred preko 40.000 ljudi i uz značajnu podršku Grada Umaga i Hrvatske turističke zajednice. Na ovaj način se u Hrvatskoj
finansiraju i druge velike manifestacije koje podržavaju hrvatske institucije, poput ATP u Umagu, Ultra festivala u Splitu i brojnih drugih, čije finansiranje i održavanje ne bi bilo moguće da je istina ono što je istaknuto u saopštenju MERT-a.

Sea Dance je crnogorskoj turističkoj privredi do sada donio preko 60 miliona evra i neprocjenjivu promociju širom planete, dok se u dokumentu koji je usvojila Vlade Crne Gore 2014. godine ističe da su procjene da će ovaj festival do 2025. crnogorskom turizmu donijeti preko 100 miliona evra i da će u „značajnoj mjeri doprinijeti poboljšanju poslovanja, ne samo turističke, već i ukupne privrede Crne Gore“. 

Ne želimo da opterećujemo dalje crnogorsku javnost polemikom u medijima, jer ako državnim institucijama i nakon 60 miliona evra doprinosa crnogorskom turizmu, najvećih svjetskih zvijezda koje su posjetile Crnu Goru i neprocjenjive vrijednosti promocije destinacije, nije jasno da podrška Sea Dance-u nije državna pomoć, već jedna od najboljih investicija – to je jasan pokazatelj da ovaj festival nije dobrodošao od strane MERT-a i da ne treba ove godine da bude održan u Crnoj Gori.