11-03-2020

Zanimljivosti o šahu

Pročitajte nekoliko zanimljivosti iz svijeta šaha. Pored ostalog, saznajte koja je najkraća odigrana šahovska partija a koja najduža.

Zanimljivosti o šahu | Radio Televizija Budva

Foto: chess.com

-Najkraća šahovska partija imala je samo dva poteza, a odigrana je u Lajpcigu na turniru 1878. godine. Jedan mladić je pod utjecajem treme odigrao neobično otvaranje što je crni igrač odmah iskoristio.

- U Drugom svjetskom ratu, britanski šahovski velemajstori Golombek, Milner-Beri i O'Donel Aleksander bili su dio su tima koji je uspio dešifrovati nacistički "Enigma" kod.

-Oko 605 miliona ljudi širom svijeta igra šah.

-Neurolozi iz Klivlenda i Ohaja tvrde da se igranjem šaha i sličnih misaonih igara, tri puta manje izlažemo riziku od demencije ili Alchajmerove bolesti.

-Gari Kasparov je postao najmlađi šahovski prvak svijeta 1985. godine nakon iscrpljujućeg šahovskog maratona protiv Anatolija Karpova. Tada je imao samo 22 godine.

-U šahu postoji 318.979.564.000 mogućih kombinacija za povlačenje prvih četiri poteza.

-Teoretski je moguće da partija šaha ima 5949 poteza.

-Nikolić i Arsović odigrali su najdužu partiju u Beogradu 17.2.1969. godine. Partija je završena remijem nakon dvadeset sati i petnaest minuta i imala je 269 poteza.

-Emanuel Lasker je najduže držao titulu svjetskog prvaka, ukupno 26 godina i 337 dana.

-"En passant" je prvi put odigran u 15. vijeku, a kao pravilan potez prihvaćen je tek 1880. godine.

-Prvi put šah je odigran preko telefona 1878. godine.

-Karpov i Korčnoj napisali su autobiografiju pod istim nazivom: ''Šah je moj život''.

-Najduže je za jedan potez razmišljao Fransisko R. Tores Trua u partiji protiv Santosa 1980. godine. Mogao je odigrati samo dva poteza a razmišljao je 2 sata i 20 minuta.

-Šah se prvi put pojavljuje u filmu "The Wishing Ring" 1914. godine. Prvi film o šahu zvao se "Chess Fever" a snimljen je 1925. godine u Moskvi s kubanskim šahistom Hose Raulom Kapablankom u glavnoj ulozi.

-Hose Raul Kapablanko postao je svjetski prvak a da nikad nije učio šah iz knjige, niti je proučavao šahovska otvaranja, pa se zbog toga smatra jednim od najvećih prirodnih šahovskih talenata ikada.

Izvor: sportilus.com