03-06-2021

Zaposleni u javnom sektoru zadovoljniji radom sindikata

Zaposleni u javnom sektoru su zadovoljniji radom sindikata u odnosu na one koji dolaze iz privatnog, a značajno je bolja i njihova pozicija u pogledu kršenja prava, pokazalo je istraživanje Unije slobodnih sindikata.

Zaposleni u javnom sektoru zadovoljniji radom sindikata | Radio Televizija Budva

Foto:

Rezultati istraživanja pod nazivom Položaj radnika na tržištu rada i njihova percepcija sindikalnog organizovanja pokazali su da članovi sindikalnih centrala smatraju da sindikate u Crnoj Gori najviše odlikuju razumijevanje i solidarnost, borba za radnička prava i pružanje besplatne pravne pomoći.

“Članovi u manjoj mjeri od cjelokupnog uzorka smatraju da su negativne strane djelovanja sindikata, poput pasivnosti, korupcije, netransparentnosti, primjenjive na rad sindikalnih centrala u Crnoj Gori”, navodi se u istraživanju koje je Unija danas predstavila.

Rezultati istraživanja su pokazali da su o aktivnostima sindikata češće dobro informisani članovi u odnosu na one koji to nijesu, te muškarci u odnosu na žene.

„Takođe, informisaniji su stariji od 50 godina u odnosu na mlađe, te oni sa visokom stručnom spremom i višim prihodima. Veća je i informisanost onih koji rade u javnom sektoru, u odnosu na one koji rade u privatnom”, rekli su iz Unije.

Istraživanje je imalo za cilj da odgovori na pitanje kakvi su stavovi i percepcije crnogorskih radnika o sindikalnom djelovanju i njihovom položaju na tržištu rada.

Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno u okviru projekta U korak sa savremenim svijetom – Povećanje vidljivosti sindikata i unapređenje komunikacione strategije, koji USSCG realizuje uz podršku Međunarodne organizacije rada (MOR).

Istraživanje je, za potrebe Unije, uradila agencija DeFacto Consultancy.

Istraživanje je pokazalo da je svaki treći muškarac član sindikata, dok su žene rjeđe članice, odnosno svaka peta žena ima članstvo u nekom od sindikata.

“Svaki drugi zaposleni u javnom sektoru je član sindikata, u odnosu na svakog desetog iz privatnog sektora”, dodali su iz Unije.

Članovi sindikata, kao i osobe koje rade u javnom sektoru, češće su saglasne sa time da je sindikat kroz Opšti kolektivni ugovor obezbijedio niz prava radnicima.

Takođe, članovi sindikata češće smatraju da je uloga sindikata u zaključivanju Opšteg kolektivnog ugovora značajna.

“Ugovor na neodređeno znatno je prisutniji među članovima sindikata, te ovakvu vrstu ugovora češće imaju muškarci, zaposleni u javnom sektoru te osobe starije od 50 godina i oni koji su bolje obrazovani i viših prihoda”, objasnili su iz Unije.

Članovima sindikata se češće isplaćuje socijalno osiguranje po osnovu iznosa iz ugovora odnosno rješenja koji predstavlja njihovu zaradu, te češće dobijaju platnu listu.

Gotovo svi članovi sindikata koriste godišnji odmor, dok isto važi za tri četvrtine osoba koje nijesu dio sindikalnih organizacija.

Zaključci istraživanja koji se odnose na pandemiju koronavirusa su pokazali da su žene češće od muškaraca doživjele smanjenje plate.

“Prekid rada češće su doživjeli zaposleni u privatnom sektoru, u odnosu na one koji rade u javnom sektoru. Članovi sindikata su rjeđe doživjeli prekid rada usljed pandemije, dok su češće radili od kuće“, rekli su iz Unije.

Kumulativno 47,9 odsto svih ispitanika smatra da se ekonomska situacija njihovog domaćinstva pogoršala u poređenju sa periodom prije pandemije, dok je ta brojka znatno niža među članovima sindikata.

Kada su u pitanju preporuke, u USSCG smatraju da je potrebno uložiti veći napor i raditi sa zaposlenima u privatnom sektoru, s obzirom na to da su se oni pokazali kao manje informisani, imaju gore uslove rada, te gore ocjenjuju rad nacionalnih sindikalnih centrala.

“Potrebno je kreirati kampanje usmjerene ka mlađem dijelu populacije, s obzirom na to da su oni ti koji su manje informisani, zatim kreirati sveobuhvatnu komunikacionu strategiju, te definisati ključne poruke koje sindikat želi da komunicira sa radnicima”, navodi se u preporukama.

Neophodna je i veća uključenost radnika u proces donošenja odluka.

Projekat U korak sa savremenim svijetom - povećanje vidljivosti sindikata i unapređenje komunikacione strategije se realizuje od 26. februara ove godine i za cilj ima unapređenje imidža sindikata, njegove uloge i značaja sindikalnog organizovanja, te povećanje vidljivosti sindikalnih aktivnosti među članstvom i ukupnom javnošću.

U okviru projekta do sada je realizovano nekoliko aktivnosti, između ostalog, izrađeni viber stikeri na temu radnih i sindikalnih prava i izrađen promotivni video spot o značaju sindikalnog udruživanja i sprovedeno istraživanje javnog mnjenja na temu percepcije poštovanja radnih prava i sindikalnog organizovanja i djelovanja.

Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je na reprezentativnom uzorku od 1,01 hiljadu ispitanika.

Kao ispitanici birane su samo osobe koje na svom glavnom poslu rade po ugovorima na neodređeno, određeno, o privremenim i povremenim poslovima i preko agencija za privremeno ustupanje zaposlenih.

„Rezultati istaživanja od ogromnog su značaja za sagledavanje percepcije sindikata i sindikalnog djelovanja od zaposlenih, kao i za sagledavanje stepena informisanosti zaposlenih o ulozi i aktivnostima sindikata sa jedne, te o poznavanju i poštovanju njihovih prava iz rada i po osnovu rada sa druge strane“, kazali su iz Unije.

Rezultati istraživanja će za USSCG, kako se navodi, predstavljati putokaz u vezi sa daljim razvojem komunikacione strategije prema članstvu i ukupnoj javnosti, te putokaz za unapređenje svog budućeg rada.

„Vjerujemo da će isto biti od koristi svim našim članicama, budući da su pitanja bila opšteg karaktera i odnosila su se na sindikalno djelovanje uopšte, ne isključivo na rad USSCG kao nacionalne sindikalne centrale“, zaključuje se u saopštenju.