23-06-2019

Zastarjeli dugovi ostaju u prošlosti

Preduzeća koja građanima pružaju usluge od javnog interesa, kao što je snabdijevanje strujom ili vodom, neće moći da uslovljavaju ponovno uključenje na mrežu plaćanjem dugova starijih od dvije godine, predviđeno je izmjenama Zakona o zaštiti potrošača.

Zastarjeli dugovi ostaju u prošlosti | Radio Televizija Budva

Na izmjene tok akta je Evropska komisija (EK) nedavno dala zeleno svjetlo, piše Pobjeda.

Tokom javne rasprave o tom zakonu, Elektroprivreda (EPCG) je tražila da se taj stav briše nazivajući ga neustavnim i neprihvatljivim, ukazujući da su potrošači dovoljno zaštićeni kroz sudske postupke u kojima se utvrđuje eventualna zastarjelost dugova.

U svojoj primjedbi iskazali su bojazan da će se takvim zakonskim rješenjem pojedinim potrošačima, koji ne plaćaju obaveze, omogućiti zloupotreba instituta prigovora zastare, s obzirom na to da ne mogu biti isključeni.

Time će EPCG biti onemogućena da naplati svoja potraživanja, a redovne platiše biti dovedene u neravnopravan položaj.

“Šta su zastarjela potraživanja, ko to utvrđuje, da li je prekinuta zastara, ako je prekinuta ko računa od kad je počeo teći rok zastarjelosti, da li je u međuvremenu bilo priznanja duga posredno ili neposredno? Sve to čini predlog ove odredbe nezakonitom i neprimjenjivom “, navodi se u primjedbi EPCG-a.

Ekspert na EU projektima za usaglašavanje zakonodavstva, Zvezdan Čađenović, rekao je Pobjedi da je cilj tih izmjena da se omogući efikasno sprovođenje ustavnih načela kao što su pravo na prigovor, pristup sudu i djelotvoran pravni lijek, što je posebno važno kod javnih komunalnih usluga kao što su snabdijevanje vodom i strujom.

“One su na evropskom nivou poznatije kao usluge od opšteg ekonomskog interesa, koje istovremeno, zbog dodijeljenih ekskluzivnih ili specijalnih prava, daju naročite prednosti, ali i veće obaveze, pa država uglavnom reguliše cijene, dostupnost usluge, kao i kvalitet i bezbjednost”, objasnio je Čađenović koji je bio član radne grupe za izmjenu Zakona o zaštiti potrošača.

On je rekao da je pitanje poštovanja prava na prigovor zastare i prestanak nekih nepoštenih praksi prije stvar vladavine prava u jednoj zemlji, nego zaštite potrošača.

Pravna savjetnica Centra za zaštitu potrošača (CEZAP), Jasna Božović, saopštila je da je veliki broj onih koji imaju problem sa dugovima za struju i vodu koji su u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima zastarjeli.

Ona je dodala da se često dešava da ih mnogi od njih nijesu lično napravili, već je riječ o naslijeđenim dugovima od prethodnih vlasnika.

“Kada ovaj zakon stupi na snagu, svi oni koji imaju izmirena dugovanja za posljednje dvije godine, a isključeni su sa mreže zbog duga koji je stariji od dvije godine moći će, u upravnom ili sudskom postupku, da traže nastavak isporuke usluge od javnog interesa”, poručila je Božović.


Mina