12-11-2023

Zašto svaki lift ima ogledalo?

Postoji mnogo razloga zašto liftovi imaju ogledala i oni su iznenađujuće zanimljivi – od bezbjednosti do ljudske psihologije.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Ljudski mozak i liftovi

Ljudi nisu navikli da budu zatvoreni u kutiji. Naravno, privlači nas više ličnog prostora, jer nam to omogućava više kiseonika za disanje.

Dodatak ogledala u liftu daje iluziju više prostora, pomažući nam da lakše dišemo. Odraz lifta u ogledalu čini da se lift čini mnogo širim i daje umu osjećaj prostora i sigurnosti.

Ogledala takođe služe kao korisna distrakcija za provođenje vremena u liftu, čineći vožnju kraćom i minimizirajući osjećaj dosade i klaustrofobije.

Bezbjednost

Osim što čine da se naši umovi osjećaju bezbjedno, ogledala u liftovima zapravo čine liftove bezbjednijim pomažući u sprječavanju pljačke ili iznenadnih napada. Pokazalo se da liftovi sa ogledalima obeshrabruju prestupnike zbog njihove povećane vidljivosti.

Pošto nam ogledala omogućavaju da vidimo šta drugi rade, drugi putnici u liftu ne mogu da nas iznenade.

Pristupačnost

Ogledala omogućavaju ljudima sa invalidskim kolicima da lako ulaze i izlaze iz liftova.

Korišćenje refleksije koju pružaju ogledala omogućava ljudima da uđu ili izađu iz lifta bez udaranja o zidove lifta, sprječavajući povrede i oštećenja invalidskih kolica.

Izvor: RTS