04-03-2015

Zašto trbušnjacima ne dobijate six pack?

Uobičajeni vježbački mit je da je najbolji način da izgradite pločice, beskrajno vježbanje trbušnjaka. Da je to toliko lako, svi bismo izgledali poput grčkih božanstava, ali u stvarnosti, za postizanje Adonisovih trbušnjaka potrebno je mnogo više.

Zašto trbušnjacima ne dobijate six pack? | Radio Televizija Budva

Vježbajte na ispravan način
Prema Lou Schuleru i Alwynu Cosgroveu, autorima „The New Rules of Lifting Abs“ (Nova pravila za trbušnjake, op.e), trbušnjaci su jedna od najopasnijih vježbi za izradu glavnih trbušnih mišića. To je u tolikoj mjeri istinito da je specijalista za kičmu Stuart Mcgill zabilježio kako previše trbušnjaka uzrokuje oštećenja kičme kod većine ljudi, zbog savijanja kičme što je priroda te vježbe.

Pravilno se hranite
„Trbušnjaci nastaju u kuhinji“, rečenica je koju bi vam lični trener najvjerojatnije ponavljao, ali ona je i 100% istinita. Mast se obično pohranjuju u trbuhu i bedrima. Zadržite svoj unos proteina visokim kako biste izgradili mišiće, smanjite unos šećera kako biste prilikom treninga u teretani brže sagorijevali svoje trbušne masti.

Spavajte ispravnije
Tijelo se samo od sebe popravlja za vrijeme perioda odmora, tako da je ispravna količina visokokvalitetnog sna prijeko potrebna za vrijeme perioda treninga. Studija objavljena u časopisu „SLEEP“ otkriva kako pojedinci koji kraće spavaju pate od povećanja organskih masti za 32%, dok oni koji spavaju duže od 8 sati dobijaju mnogo više mišića od onih koji spavaju 6-7 sati.

Djelotvorne vježbe
Plank (izdržaj) je ključna vježba prilikom učvršćenja jezgre tijela, a i najuobičajena je u većini teretana. Ako vam je kod uobičajenog izdržaja, period zadržavanja 60-90 sekundi, tada ga probajte napraviti pod uglom od 45 stepeni, podignite nogu ili se pokušajte istegnuti sa strane bez da dopustite da vam kukovi vise u vazduhu.

„Swiss ball roll-out“. Studija iz 2010. u časopisu ortopedskih i sportskih fizioterapeuta pokazala je kako su vježbe na pilates lopti mnogo efikasnije prilikom izgradnje jezgrene mišićne aktivnosti u odnosu na klasične trbušnjake.

„The renegade rows“, vježba koja spaja veslanje i sklekove, sastoji se od složenog pokreta koji se može raditi bilo s girijama ili ručnim tegovima zadržavajući ih u „press-up“ (potisak) poziciji i izbacivanjem jedne ruke na tlo, te veslanjem drugom prije nego što promijenite strane. Održavanje ravnoteže ovog pokreta skladno s podizanjem tegova čini ga odličnim za oblikovanje svih trubšnih mišića.