13-11-2020

Zatvaranje objekata može biti fatalan udarac za privrednike i zaposlene

Zatvaranje objekata koji se bave trgovinom odjeće i obuće dovelo bi u pitanje opstanak tih firmi i radnih mjesta njihovih zaposlenih, s obzirom na brojne probleme privrednika iz te djelatnosti usljed krize izazvane koronavirusom, smatraju u Uniji poslodavaca (UPCG).


Foto: poslodavci.org

Iz Odbora za trgovinu odjećom i obućom u UPCG saopšteno je da se ta preduzeća suočavaju sa velikim brojem problema koji ostavljaju trajne posljedice na njihovo poslovanje.

“Potpuna dvomjesečna obustava rada koja je godišnji promet umanjila 17 odsto, otežan uvoz i transport, naglašen sezonski karakter robe, smanjena tražnja i prodaja robe koja dovodi do stvaranja zaliha koje 'zarobljavaju' novac, nepostojanje ljetnje turističke sezone – samo su neki od problema privrednika iz ove djelatnosti koje Odbor za trgovinu odjećom i obućom u UPCG izdvaja kao posebno zabrinjavajuće”, navodi se u saopštenju.

Direktan povod obraćanja Odbora je sve prisutnija informacija u javnosti po kojoj je, shodno odlukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), moguće zatvaranje objekata iz te djelatnosti.

“Imajući u vidu navedeno, Odbor za trgovinu odjećom i obućom upozorava da bi takva odluka bila fatalan udarac od kog se mnogi privrednici iz ove djelatnosti ne bi oporavili”, rekli su iz UPCG.

Uvažavajući nezavidnu zdravstvenu situaciju u zemlji, kao i napore koje u pravcu očuvanja javnog zdravlja ulažu nadležni organi, odluku o zatvaranju njihovih poslovnih objekata trgovci odjećom i obućom doživjeli bi kao krajnje neopravdanu i neracionalnu.

“U tom slučaju, po uzoru na druge djelatnosti, bili bi prinuđeni da brane naše firme, kao i radna mjesta zaposlenih”, dodaje se u saopštenju.

Odbor navodi da ugroženost i neizvjestan opstanak tih preduzeća nijesu prepoznali donosioci odluka, tako da njihova djelatnost, osim dvomjesečnih subvencija minimalnih zarada nakon zatvaranja, nije prepoznata ni u jednom od tri paketa podrške privredi koje je Vlada usvojila.

“Uprkos tome, privrednici iz ove djelatnosti su od samog početka krize pokazali visok stepen odgovornosti kroz poštovanje propisanih mjera, čime je transmisija virusa Covid-19 u njihovim objektima svedena na minimum. Takav odnos trgovaca odjećom i obućom prema kriznoj situaciji više puta su javno potvrdili i predstavnici nadležnih inspekcijskih organa”, rekli su iz UPCG.

Osim odgovornosti u pogledu zdravstvenih izazova, Odbor za trgovinu odjećom i obućom podsjeća da su njihovi privrednici do sada uspjeli da očuvaju radna mjesta zaposlenih, te da ispunjavaju obaveze prema državi kroz plaćanje poreza i drugih davanja.

“Međutim, ukoliko dođe do najavljenog zatvaranja objekata privrednika koji posluju u ovoj djelatnosti, Odbor ističe da je sasvim izvjesno da će i opstanak ovih firmi i radnih mjesta njihovih zaposlenih biti dovedeni u pitanje”, zaključuje se u saopštenju.


Mina