23-02-2023

Završena montaža većine stubova žičare Kotor-Lovćen

Izgradnja žičare Kotor-Lovćen se realizuje predviđenom dinamikom i završena je montaža većine stubova i montirana gornja stanica, saopšteno je iz konzorcijuma Leitner - Novi Volvox.


Foto: Arhiva/TVCG

“Žičara će biti duga 3,9 hiljada metara, a planirana trasa počinje od lokaliteta Dub, u neposrednoj blizini tunela Vrmac, sve do lokacije Kuk na Lovćenu”, navodi se u saopštenju.

Uprkos zimskim uslovima i promjenljivim vremenskim prilikama, postavljanje stubova, koje spada u najkompleksniji dio posla, privodi se kraju.

Izvršni direktor kompanije Žičara Kotor-Lovćen Predrag Poček, kazao je da su, uz strogo poštovanje procedura, a uz imperativ kvaliteta, uspjeli da montiraju većinu stubova žičare i gornju stanicu objekta.

“Svu opremu koja se koristi u okviru ovog, graditeljski vrlo kompleksnog projekta, omogućila je renomirana kompanija Leitner koja ima dugu tradiciju izgradnje žičara širom svijeta”, rekao je Poček.

Ujedno, kako smatra, projekat je jedinstvena prilika da svoje znanje pokažu brojni stručnjaci kojima je rad na žičari pravi profesionalni izazov.

Žičara već sada izaziva veliku pažnju javnosti, posebno lokalne zajednice.

“Zadovoljstvo nam je što smo pokretači dobrih promjena i što lokalno stanovništvo u projektu vidi ogromnu šansu za razvoj turizma. Svjedoci smo kako ih žičara već sad pokreće da razmišljaju kako dodatno mogu da unaprijede svoju ponudu i spremno dočekaju prve putnike”, rekao je Poček.

On je naveo da, bez sumnje, pored toga što će taj projekat ponuditi jedinstvenu turističku atrakciju u ovom dijelu svijeta, imaće i direktan uticaj na turističke rezultate.

Predstavnici Vlade i konzorcijuma Leitner – Novi Volvox potpisali su krajem 2021. koncesioni ugovor o gradnji žičare Kotor-Lovćen. Radovi su počeli u julu prošle godine.(Portal RTCG/MINA Business)