09-08-2021

Zbornik radova "Otkrivanje skrivenog" biće predstavljen u Budvi 12. avgusta

Predstavljanje tematskog zbornika naučnih i stručnih radova „Otkrivanje skrivenog: Crna Gora, kvir & (s)rodne teme“, koji su nedavno objavili Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca i LGBT Forum Progres iz Podgorice, u okviru biblioteke Égalité, koju uređuje mr Milica Stanić Radonjić, glavna i odgovorna urednica izdanja, dipl. socijalna radnica i komunikološkinja, biće održano u Podgorici, Tivtu, Budvi i Pljevljima.



Kako navode iz Društvo za kulturni razvoj "Bauo", radove u knjizi potpisuje više autora i autorki iz zemlje i inostranstva: prof. dr Ljiljana Gavrilović, prof. dr Tatjana Jovović, doc. dr Jovan Kojičić, dr Ivan Tomović, dr Srđa Zlopaša, dr Branko Banović, mr Boris Ćalić, mr Ksenija Rakočević, mr Jasmina Čaušević, mr Saša Gavrić, mr Vuk Uskoković, mr Jelena Jelušić, Slavka Jovićevič, Nataša Nelević i Ana Ivanović. Recenzenti zbornika su prof. dr Ildiko Erdei (Beograd), doc. dr Jovan Kojičić (Podgorica) i dr Ana Stolić (Beograd), a urednici izdanja: mr Milica Stanić Radonjić, dr Predrag Zenović i mr Dušan Medin, doktorand.

"U pitanju je prva publikacije ove vrste koja se objavljuje u Crnoj Gori (sličnih izdanja ima u svijetu i regionu), koja s naučnog aspekta tretira primarno kvir, a potom i (s)rodnu problematiku, i to iz domena istoriografije, etnografije, antropologije, pravnih nauka, politikologije, sociologije, psihoanalize, kulture, umjetnosti i niza drugih disciplina. Knjiga je obima preko 500 stranica, štampana kolorno, u tvrdom povezu, nije komercijalna, tj. dijeliće se svima zainteresovanima na promocijama", ističu u saopštenju.



Zbornik radova "Otkrivanje skrivenog" biće predstavljen u sedmici pred nama u četiri crnogorska grada:
- Podgorica – Бackstage (Bokeška 10) / utorak, 10. avgust 2021. / 20h
- Tivat – JU Muzej i galerija Tivat / srijeda, 11. avgust 2021. / 20h
- Budva – Veranda Cafe Bar / četvrtak, 12. avgust 2021. / 20h
- Pljevlja – JU Centar za kulturu Pljevlja / petak, 13. avgust 2021. / 20h

Riječ je o naučnoj knjizi koja je, zajedno sa srednjemetražnim dokumentarnim filmom, dio jednogodišnjeg projekta „LGBTIQ tematika u crnogorskom društvu, medijima i kulturi tokom 20. i početkom 21. vijeka“, koji realizuju Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ (nosilac projekta) u saradnji s LGBT Forum Progresom iz Podgorice (partner).

Projekat je podržan od Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore (u međuvremenu transformisanog u Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore), putem Javnog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata/ programa nevladinih organizacija koji doprinose zaštiti i unaprjeđenju ljudskih prava LGBTI osoba u 2020. godini pod nazivom „Jednakost, tolerancija, nediskriminacija“.