23-05-2014

Zdrav i pravilan doručak

Doručak je najvažniji obrok jer je upravo on zaslužan za energiju koja vam je potrebna na početku dana i koja služi da dan započnete na pravi način. Međutim, ljudi nerijetko griješe kada je prvi obrok u pitanju, a posljedice znaju da budu vrlo negativne.

Zdrav i pravilan doručak | Radio Televizija Budva

Ne cijedite voće

Kada stavite voće u sokovnik, morate da znate da taj proces dovodi do gubljenja većine vitamina, minerala i vlakana. Umjesto toga, popijte čašu vode i pojedite cijelu voćku.

Mali doručak

Jedenje svega što vam dođe pod ruku vam neće pomoći da izbegnete višak kalorija. Postoji mit da nećete dobiti višak kilograma ukoliko jedete ono što želite poslije dužeg perioda gladovanja. Doručak treba da bude obilan, ali je hranu, takođe, potrebno pažljivo birati.

Izbjegavajte slatkiše

Krofne i mafini za doručak nisu preporučljivi, jer vam ne daju potrebnu energiju. Umjesto toga pojedite jaje, zobene ili pšenične pahuljice, te popijte mleko.

Nezdrav doručak

Pojedite šaku oraha i sjemenki, činiju pahuljica i voće umjesto čokoladnih palačinki, mafina i sendviča sa majonezom. Mnogo kalorija i masti mogu da dovedu do povećanja nivoa šećera u krvi, a potom i do bolesti.

Ne mislite da doručak nije važan

Čak iako ne osećate glad ili ste u žurbi, potrudite se da doručkujete. Ukoliko preskočite doručak, to će usporiti vaš metabolizam. Tost, voće i sjemenke su zdrav doručak.

Ne jedite čim ustanete

Nakon buđenja ne unosite hranu odmah u organizam. Prije toga popijte čašu tople vode koja će pokrenuti vaš metabolizam, a pomoći će vam i ako patite od želudačnih bolesti.