26-05-2021

Zdrava večera za završetak dana

Sigurno znate za onu staru izreku „Doručak pojedite sami, ručak podijelite sa prijateljem, a večeru poklonite neprijatelju“. I tu ima istine, ali šta ako ste uveče ipak jako gladni. Pitate se šta večerati?

Zdrava večera za završetak dana | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

Postoje večere koje će učiniti dobro za vaš organizam, ukoliko se pridržavate jednostavnih pravila.

Prvo pravilo glasi da je idealno vrijeme za večernji obrok oko 19 časova, mada naravno u skladu sa vašim načinom života možete napraviti i odstupanja. Jedino treba da vodite računa da između večere i spavanja prođe minimum 2 sata, jer se u snu usporava metabolizam, mnogi enzimi skoro pa prestaju da se luče i hrana koju ste uneli ostaje nesvarena. To zatim dovodi do taloženja masnoća, ali i ozbiljnijih oboljenja nakon godina i godina pogrešne ishrane.

Za večeru bi trebalo da birate laganiju hranu, jer organizam na kraju dana nije dovoljno jak da svari tešku ili obilnu hranu koju unesemo uveče. Ovo je idealno vrijme za unos vlakana, koje će vas držati sitim, kao i konzumiranje polinezasićenih masnih kiselina, kao što su skuša, losos, tuna. Obavezno kao prilog treba dodati sezonsku salatu prelivenu hladnocijeđenim uljima koja su bogata upravo ovim polinezasićenim masnoćama. Pored ovoga, uveče je dobro pojesti i grilovanu piletinu ili ćuretinu, teletinu, tunjevinu ili kuvana jaja, u najboljem slučaju par belanaca.

Brz tempo života ne ostavlja nam baš mnogo vremena za pripremanje obroka, ali imamo rešenje. U nastavku teksta pogledajte kako zdravo i raznovrsno večerati uz brzu pripremu.

Salata od tunjevine i susama

S obzirom na to da susam predstavlja odličan izvor vitamina i minerala, trebalo bi ga uvrstiti u svakodnevnu ishranu kao začin u salatama i jelima. S druge strane, tunjevina je već vrlo dobro poznata namirnica koja predstavlja nemasni proteinski izvor koji će nahraniti mišiće nakon napornog treninga.

Potrebno je:

svježa sezonska salata

paradajz
jedna tunjevina u konzervi (prethodno isceđena)
1 kafena kašičica susama
2 kašike balzamika
2 kašike maslinovog ulja

Priprema: U dublju posudu stavite ocijeđenu tunjevinu, svježu salatu i paradajz narezan na kockice. Salatu začinite balzamikom, maslinovim uljem i susamom.

Ukoliko ste mnogo gladni, salatu možete obogatiti sa nekoliko badema.

Potaž od bundeve

Blagodeti bundeve su mnogobrojne, jer je prepuna vitamina i minerala, a masnoća gotovo i da nema, te je odličan izbor za vašu zdravu večeru.

Potrebno je:

očišćena bundeva (količina po želji)
celer i/ili korijen peršuna

jedna supena kašika golica
malo soli
voda
maslinovo ulje

Priprema: Bundevu, celer i peršun stavite u šerpu i nalijte vode toliko da povrće ogrezne. Za kuvanje vam ne treba više od 15 minuta. Kada je povrće skuvano, isjecite ga na sitnije komade i dodajte malo maslinovog ulja i ostale začine, a zatim vratite na ringlu da se blago zapeče.

Piletina sa povrćem

Piletina ili ćuretina, povrće i sezonska salata uvek su odličan izbor.

Potrebno je:

300 g pilećeg ili ćurećeg filea
1 šolja kukuruza
polovina isjeckane paprike
pola struka praziluka
3-4 kašike maslinovog ulja
po želji malo balzamika ili jabukovog sirćeta
prstohvat soli

Priprema: Piletinu ili ćuretinu izgrilujte u tiganju (najbolje je ako imate gril tiganj), pa je isjecite i pomešajte sa ostalim sitno isjeckanim sastojcima.

Za svaki od ova tri obroka potrebno je minimalno vremena, malo volje i mašte, a vaš organizam biće vam i te kako zahvalan. Prijatno!

Izvor: